de Monica Beleneş
Piele catifelată şi regenerată, fără imperfecţiuni sau riduri este visul oricărei femei şi, de ce nu, al oricărui bărbat. Să nu mai spunem că, dacă şi podoaba capilară arată bine, încrederea de sine creşte şi vedem altfel lucrurile. Iar toate acestea sunt acum posibile datorită fototerapiei, o subramură a dermatologiei moderne. Mai exact, este vorba despre terapia cu lumină, o lumină de o intensitate controlată, care pătrunde în profunzimea pielii, acționând asupra cauzelor care provoacă diverse afecțiuni dermatologice: de la acnee, psoriazis, cuperoză până la alopecie, vergeturi și riduri. În prezent, există mai multe tipuri de fototerapii: terapia cu lumină albastră, destinată ameliorării acneei, terapia cu lumină roșie, destinată în general tratamentului cuperozei și afecțiunilor inflamatorii, terapia cu lumină galbenă, destinată în special rejuvenării și regenerării pielii. Elena Mirea (medalion), director de îngrijiri la Clinica Bioderm, ne-a ajutat să înţelegem cum acţionează fototerapia şi ce minuni poate face aceasta pentru dermul uman.
„Utilizează lumina la intensitate controlată”
- Ce trebuie să ştim când vorbim despre fototerapie?
- În primul rând, aș vrea să subliniez că dermatologia modernă nu mai este acea „Cenuşăreasă” a medicinei, devenind o „prinţesă” prin realizările de prevenţie şi prin tratamente. Dermatologia este deservită de fototerapie, chirurgie clasică şi laser, proceduri laser şi IPL, iar, de foarte multe ori, este nevoie ca medicii dermatologi să conlucreze cu specialiști din diverse ramuri ale medicinei pentru a rezolva o afecțiune dermatologică, aşa cum ar fi: endocrinologie, ginecologie, urologie, psihologie, medicină internă laborator de analize şi, nu în ultimul rând, imagistică-dermatoscopie digitală. Toate acestea au condus la rezultate spectaculoase în cadrul afecţiunilor dermatologice în ultimii ani. Fototerapia este unul dintre punctele forte al dermatologiei, tratând și estompând o serie de afecțiuni: acneea de diferite grade, psoriazisul, vitiligo, alopecia, eczemele, eritemele etc. De exemplu, fototerapia cu lumină albastră (BLU-U, Omnilux Blue, Clear Light), destinată tratării acneei, este o alternativă excelentă la tratamentele clasice și invazive, cum ar fi antibioticele. Noi o folosim în clinicile noastre cu rezultate spectaculoase de aproape 20 de ani.
- Care este principiul pe baza căruia funcţionează fototerapia?
- Fototerapia foloseşte lumina la intensitate controlată UVA și UVB Narrow Band de 310-315 nm, care nu are efect nociv asupra organismului şi a pielii așa cum au razele ultraviolete. Deci, nu există niciun risc de cancer de piele. Practic, fototerapia stimulează regenerarea pielii din profunzime, iar în ceea ce priveşte partea de rejuvenare, este o alternativă excelentă la intervenţiile estetice agresive. Problema în fototerapie este că pe piaţă există foarte multe aparate nonprofesionale care sunt aduse ca echivalent la aparatura de vârf, care se cumpără la câteva sute de euro, în timp ce aparatura medicală reală nu există sub câteva mii de euro.
„Estompează cearcănele şi tratează alopecia”
- De unde vine această lumină şi de câte tipuri este?
- Lumina provine de la mai multe tipuri de aparate. Fiecare intensitate a luminii este corelată cu o anumită culoare. În clinicile noastre, folosim fototerapie cu lumină albastră emanată de aparatul BLU-U pentru acneea uşoară, de Omnilux Blue şi Clear Light pentru acneea severă, infecții cu stafilococ şi foliculite; fototerapie cu lumină roşie emanată de Omnilux Revive şi Collagen Bed Therapy pentru rejuvenare, vergeturi, cicatrice fine, pori deschişi, cuperoză, pentru cicatricele postacnee (care sunt încă roşii); fototerapie cu lumină galbenă de la Gentle Waves, care ajută la vindecarea arsurilor solare, la ameliorarea rozaceei şi ridurilor (inclusiv cele din jurul ochilor), estomparea cearcănelor, dar poate fi folosită şi concomitent cu alte proceduri de rejuvenare, pentru redarea strălucirii şi aspectului tineresc al pielii; fototerapie pentru tratarea psoriazisului, vitiligo şi a eczemelor cu aparatul Excilite; fototerapie cu laserul Sunetics, pentru tratarea alopeciei, care acționează prin stimularea creşterii părului.
- Se poate expune oricine la fototerapie sau există anumite interdicţii?
- Fototerapia este indicată tuturor categoriilor de vârstă. Este o terapie foarte blândă şi nedureroasă, fără efecte adverse. Deoarece pătrunde între 2 şi 4 mm în profunzimea pielii, în funcţie de lumina sau de tipul de aparat folosit, poate distruge microbii care provoacă anumite afecțiuni sau poate stimula regenerarea celulară. Puteţi simţi doar că pielea se încălzeşte, uşoare înţepături sau puteți avea impresia că vedeți luminiţe roşii când deschideţi ochii. Dar aceste senzaţii dispar foarte repede după efectuarea şedinţei. Singura măsură de protecţie care trebuie respectată este purtarea unor ochelari speciali, deoarece lumina este foarte puternică. De aceea, pentru persoanele cu glaucom sau cu alte probleme oftalmologice, este contraindicată fototerapia. La fel şi pentru femeile însărcinate, persoanele cu herpes activ sau care suferă de lupus.
„Rezultatele pot apărea chiar de a doua zi”
- De câte şedinţe este nevoie pentru a avea rezultate satisfăcătoare? Şi după cât timp?
- Pentru terapia BLU-U se recomandă două-trei şedinţe pe săptămână, cu o durată de expunere de 16 minute per şedinţă, sub supravegherea medicului dermatolog. Numărul total de şedinţe nece- sare pentru vindecarea problemei variază între 10 şi 20, iar rezultatele fototerapiei devin vizibile după trei săptămâni de tratament. În ceea ce priveşte terapia cu lumină roşie, Omnilux Revive, sunt necesare două şedinţe pe săptămână, efectuate la o distanţă de cel puţin două zile una de cealaltă. O şedinţă durează 20 de minute. Aici, efectele se văd mult mai repede, într-o săptămână sau chiar de a doua zi. Pacienţii spun că îşi simt faţa altfel atunci când s-au spălat sau când și-au aplicat cremă. Dacă vorbim despre Gentle Waves, care foloseşte energie din surse LED, la o intensitate specifică, de joasă intensitate, pot fi făcute şi până la două şedinţe pe săptămână. Rezultatele încep să se vadă de la o şedinţă la alta, majoritatea pacienţilor raportând îmbunătăţirea vizibilă a aspectului pielii după cinci-şapte şedinţe. Studiile au arătat însă că această terapie continuă să aducă beneficii pielii şi pe termen lung, după finalizarea şedinţelor de tratament. Rezultate pe termen lung s-au observat îndeosebi la persoanele care au folosit produse de protecţie solară optime. Iar ședințele cu terapia Sunetics, pentru stimularea creșterii părului, durează între 20 şi 30 de minute, după trei luni observându-se oprirea pierderii excesive a părului. Apoi, la patru-cinci luni de tratament, părul existent devine mai gros, mai lucios şi vizibil mai sănătos.
- Pe lângă hotărârea pacientului de a apela la fototerapie, cine este factorul de decizie când vine vorba despre urmarea tratamentului?
- Majoritatea problemelor pielii pornesc de la stres. De aceea, nu este suficientă doar autodeterminarea pacientului, este bine să se vadă cauza înainte de începerea fototerapiei. Iar acest lucru este stabilit de dermatolog, împreună cu alți medici dacă este nevoie - ginecologul, psihologul, urologul sau orice alt specialist este nevoie, după un examen amănunţit.