de Cristina Tache
Zilnic, factorii de mediu acţionează asupra pielii, îmbătrânind-o prematur. Tenul, gâtul şi mâinile sunt cel mai expuse la poluare. Pielea se autoprotejează de efectele nocive ale agenţilor poluanţi dacă aceştia rămân pe tegument mai mult timp, pot afecta structura epidermei şi cauza probleme serioase. Iată ce trebuie să faceţi pentru a avea pielea frumoasă şi sănătoasă.
1. Demachiaţi-vă!
Evitaţi să vă spălaţi pe faţă cu apă de la robinet, pentru că aceasta conţine un nivel ridicat de clor, care usucă pielea excesiv şi o deshidratează. Folosiţi apă minerală, iar de două ori pe săptămână aplicaţi un tratament exfoliant sau un peeling, pentru a curăţa pielea în profunzime de impurităţile acumulate.
Demachiaţi-vă în fiecare seară şi curăţaţi faţa cu produsele ce se potrivesc tipului de ten pe care îl aveţi. Alegeţi produse de îngrijire pe bază de antioxidanţi. Faceţi câte o baie de aburi pentru faţă în fiecare săptămână, pentru a deschide porii şi pentru curăţarea pielii în profunzime.
2. Aplicaţi creme anti-UV
Cremele hidratante pentru ten şi corp conţin antioxidanţi, acizi graşi, vitamine şi alte elemente hrănitoare, ce ajută epiderma să lupte contra efectelor agenţilor poluanţi.
Folosiţi întotdeauna creme anti-UV cu factor de protecţie ridicat, chiar şi în zilele cu nori. Nu uitaţi să aplicaţi în fiecare dimineaţă o cremă hrănitoare. Aceasta va acţiona ca barieră între piele şi factorii de mediu, iar în acelaşi timp va păstra nivelul optim de hidratare a pielii.
3. Adoptaţi un stil de viaţă sănătos
Organismul luptă mult mai bine împotriva factorilor nocivi din mediu dacă este ajutat şi din interior. Consumaţi cât mai multe fructe şi legume, pentru a beneficia de necesarul de vitamine şi de minerale. Beţi cel puţin 1,5 litri de apă plată pe zi, pentru a hidrata pielea şi organismul. Ideal ar fi să nu ocoliţi câte o cană cu ceai verde ori de câte ori aveţi posibilitatea. Acesta conţine antioxidanţi puternici, ce ajută la distrugerea radicalilor liberi.
Evitaţi mâncărurile foarte picante sau cu un conţinut mare de grăsimi.
Noxele din aer, responsabile de alergii
Efectele negative ale poluării asupra pielii fiecăruia dintre noi se resimt în timp şi nu sunt deloc de neglijat. Aşadar, noxele din aer duc la creşterea nivelului de oxidare a sebumului, favorizând formarea coşurilor, alergiilor sau iritaţiilor. În plus, sunt provocate deshidratarea pielii, îmbătrânirea prematură şi „stoarcerea” celulelor de oxigen, făcând epiderma să îşi piardă strălucirea. Poluarea este responsabilă de apariţia alergiilor, diverselor afecţiuni ale pielii, a eczemelor etc., ridică nivelul radicalilor liberi şi sporeşte efectele radiaţiilor UV. Mai mult, încetineşte producţia de colagen şi elastină, ducând la o piele aspră, uscată, cu pori înfundaţi şi riduri fine.