de Cristian Blănuţă
Pudra de migdale crude este un aliment foarte hrănitor, bogat în nutrienţi, minerale şi vitamine. Din această pudră se obţine aromatul marţipan, însă ea este utilă şi pentru realizarea unor măşti faciale menite să vă facă tenul la fel de fin ca marţipanul. Dacă migdalele sunt mărunţite puţin mai grunjos, particulele sale sunt ideale şi pentru exfolierea celulelor moarte, nu doar pentru hrănirea tenului.
Cu argilă, pentru tenul mixt
Amestecaţi două linguri cu ulei de măsline extravirgin cu o linguriţă cu argilă şi una cu pudră de migdale. Omogenizaţi amestecul până obţineţi o pastă şi aplicaţi-o pe faţă timp de 20 de minute, apoi clătiţi cu apă caldă. Argila are rolul de a absorbi excesul de sebum, în timp ce hidratează şi hrăneşte pielea, de aceea este perfectă în combinaţie cu pudra de migdale pentru tenul mixt, preponderent uscat, cu tendinţe de îngrăşare.
Cu miere, pentru cel gras
Mierea şi făina de migdale reprezintă o combinaţie ideală pentru realizarea unei măşti destinate persoanelor cu tenul gras. De asemenea, amestecul este foarte bine tolerat şi de tenurile sensibile. Folosiţi o lingură cu pudră fină de migdale crude şi două linguri cu miere lichidă, de preferat de salcâm, pe care s-o încălziţi puţin. Cu cât amestecul este mai cald, cu atât porii se vor deschide mai mult şi pielea va absorbi mai uşor vitaminele din ingrediente. După omogenizarea amestecului, aplicaţi pe faţa curăţată şi demachiată în prealabil şi păstraţi masca vreme de 20-30 de minute, apoi clătiţi cu apă caldă.
Cu avocado şi gălbenuş, pentru cel uscat
Tenul uscat are nevoie de vitalizare, mai ales în sezonul rece. Avocado şi gălbenuşul sunt ideale în amestec cu pudra de migdale. Pentru o mască fină, amestecaţi un gălbenuş, cu jumătate de avocado organic bine pisat şi o linguriţă cu pudră de migdale. Aplicaţi masca pe ten şi pe gât şi aşteptaţi o jumătate de oră înainte de a vă clăti cu apă caldă.
Cu gel de aloe vera, pentru cel sensibil
Tenul sensibil, cel cu acnee sau cuperoză, are nevoie de îngrijire specială în permanenţă. Gelul de aloe vera alină iritaţia, ajută pielea să se refacă şi reduce durerea care poate apărea în cazurile mai grave. Astfel, pentru acest tip special de îngrijire folosiţi o lingură cu pudră de migdale şi două linguri cu gel de aloe vera. Amestecaţi-le şi întindeţi-le pe faţă, gât şi decolteu. După aproximativ 20 de minute vă puteţi curăţa pielea şi veţi observa imediat efectele benefice ale măştii.
Evitaţi folosirea săpunurilor sau a loţiunilor de curăţat faţa după aplicarea măştilor. Eventual, după curăţarea cu apă caldă a măştii, clătiţi-vă cu apă foarte rece, pentru a închide porii
Pregătiţi „terenul“ pentru a obţine efecte maxime
Indiferent de tipul de ten, măştile acţionează întotdeauna mai bine pe o piele curăţată. Astfel, pentru a vă pregăti ideal înaintea aplicării unei măşti şi pentru a beneficia la maximum de virtuţile ingredientelor folosite trebuie să îndepărtaţi impurităţile şi celulele moarte. Demachiaţi tenul, spălaţi-l cu apă caldă şi cu un produs destinat curăţării tipului dumneavoastră de piele, apoi faceţi un peeling cu mălai grunjos ori cu tărâţe sau cu zaţ de cafea. Abia după aceea puteţi aplica masca pe pielea bine uscată cu un prosop moale.