de Cătălina Tăgârță şi Cristian Blănuţă
Mai puţin concentrate în principii active decât uleiurile esenţiale, apele florale sunt la fel de parfumate și, în plus, au avantajul de a putea fi folosite în mai multe scopuri. Spre exemplu, datorită proprietăților tonice, calmante sau astringente pentru piele, pot fi utilizate pe post de demachiant sau de tonic. De asemenea, pot fi adăugate într-o cremă sau într-o mască facială, dar la fel de bine sunt folosite şi în bucătărie, pentru a da aromă prăjiturilor!
Mască detoxifiantă cu hamamelis
Pe piață există numeroase ape florale. Iată câteva exemple şi întrebuinţările lor. Spre exemplu, apa florală de hamamelis poate fi ingredient într-o mască detoxifiantă pentru ten normal şi mixt. Iată cum se procedează: amestecaţi trei linguri cu argilă verde, două linguri cu apă florală de hamamelis şi o linguriţă cu ulei de migdale dulci. Diluaţi cu apă dacă este nevoie. Aplicați amestecul pe faţă, evitând conturul ochilor, şi lăsaţi să acţioneze timp de 10-15 minute. Clătiţi apoi cu apă călduţă și, după jumătate de oră - o oră, puteți aplica o cremă hidratantă. Repetați procedeul o dată pe lună.
„Aromă” de portocal pentru ten normal și mixt
Tot pentru ten normal şi mixt puteți apela la un tonic calmant obținut astfel: puneţi o lingură cu argilă roz în 100 ml apă florală de portocal. Lăsaţi să se odihnească peste noapte, apoi strecuraţi pentru a păstra numai lichidul. Transferaţi-l într-un pulverizator pentru a-l aplica direct pe faţă sau îmbibaţi cu el o dischetă de bumbac. Acest tonic reuneşte proprietăţile calmante şi reechilibrante ale florii de portocal cu mineralele şi oligoelementele argilei. Se păstrează în frigider.
Mușețel și ylang-ylang pentru piele uscată
Pentru tenul uscat puteți face o mască revitalizantă din: trei linguri cu argilă albă, tot atâta apă florală de muşeţel sau flori de portocal, două picături de ulei esenţial de ylang-ylang şi o linguriţă cu ulei de luminiţa nopţii. Încorporaţi-le astfel încât să obţineţi o pastă grasă şi aplicaţi-o pe faţă şi pe gât, evitând conturul ochilor. Lăsaţi-o să acţioneze 10-15 minute, clătiţi cu apă călduţă şi ştergeţi faţa fără să frecaţi. Procedeul se poate repeta de două ori pe săptămână, timp de o lună, pentru a obține un ten radiant.
Tot pentru tenul uscat puteți obține un tonic blând din o lingură cu argilă albă în 100 ml apă florală de muşeţel. Lăsaţi să se odihnească peste noapte, apoi înmuiați o dischetă din bumbac în lichidul de la suprafaţă și tamponați pielea cu ea. Păstraţi flaconul la frigider, dar nu mai mult de câteva zile, fiindcă nu conține conservanți.
Hidratare cu lavandă și ulei de mentă piperată
În caz de ten gras apelați la un tonic cu efect de hidratare şi netezire. Îl veți obține astfel: amestecaţi 50 ml apă florală de lavandă, tot atâta de hamamelis, două picături de ulei esenţial de mentă piperată, o lingură cu argilă şi lăsaţi preparatul la infuzat peste noapte. Puteţi folosi acest tonic chiar de a doua zi, după ce strecuraţi lichidul. Agitaţi bine înainte de folosire şi păstraţi produsul la frigider. Atenție! Are termen de valabilitate trei-patru zile.
Luminița nopții și trandafirul previn îmbătrânirea prematură
Dacă aveți un program mai încărcat sau lucrați de noapte și vă treziți tot timpul cu cearcăne, puteți face următoarea mască: amestecaţi o lingură cu argilă cu două linguri cu apă florală de arnică (stimulează microcirculaţia). Veți obține o pastă moale, care trebuie aplicată pe cearcăne, având grijă să nu ajungeţi prea aproape de ochi. Lăsaţi masca să acţioneze timp de zece minute, apoi clătiţi cu apă rece. La final, folosiţi o cremă hidratantă. Repetaţi procedeul de două sau de trei ori pe săptămână.
Există soluții și pentru tenul matur (îmbătrânire prematură): amestecaţi două linguri cu argilă roz, tot atâta apă florală de trandafiri, o linguriţă cu ulei de luminiţa nopţii, câte trei picături de ulei esenţial de muşcată roz şi de lemn de trandafir. Aplicaţi pe faţă, evitând conturul ochilor şi lăsaţi să acţioneze 10-15 minute înainte de a clăti cu apă călduţă.
Comprese magice pentru cei care se înroșesc
Fie din cauza retenției de apă, fie din motive genetice, la unele persoane se formează un fel de pungi sub ochi. Soluția este o mască obținută astfel: amestecaţi în părţi egale argilă albă şi verde, apă de albăstrele şi de muşeţel. Preparaţi o pastă moale şi aplicaţi-o pe pleoapa inferioară, fără a ajunge la ochi. Lăsaţi-o să acţioneze timp de zece minute, clătiţi cu apă proaspătă, uscaţi prin tamponare şi pulverizaţi puţină apă de albăstrele. La final folosiţi o cremă hidratantă.
Există soluții și pentru persoanele cu ten sensibil, care se înroșesc ușor. Puteți pune o lingură cu argilă albă la 100 ml apă florală de hamamelis sau de mușețel (ce aveți la îndemână), lăsaţi la infuzat peste noapte şi folosiţi apa de la suprafaţă, după ce aţi strecurat-o în prealabil. Tamponaţi uşor faţa cu o dischetă demachiantă îmbibată în soluţie, fără să frecaţi, dimineaţa şi seara.
SFAT. Apa florală, argila și celelalte ingrediente folosite la rețetele prezentate se pot găsi în magazinele de remedii naturiste. Nu uitați să respectați întocmai dozele, să folosiți remediile imediat (sau în maximum câteva zile), iar dacă simțiți cea mai mică urmă de jenă, renunțați la tratament. E posibil să suferiți de o alergie de care nu aveți cunoștință!
Albăstrelele liniştesc ochii obosiţi şi umflaţi