de Florica Pintea şi Alexandru Filcu
Încă din Antichitate, femeile obișnuiau să își desfete trupul cu apa de roze pentru a-și menține tinerețea pielii, dar și pentru a-i conferi un parfum aparte, subtil și seducător. Și pentru că timpul este singurul care separă adevărul de minciună, faptul că această practică s-a transmis până în secolul nostru demonstrează că tratamentele cu apă de trandafiri chiar funcționează.
Hidratează, înlătură inflamațiile și dezinfectează
Purtând mirosul de rouă ce se odihnește dimineața pe petale, apa de trandafiri nu aduce numai mângâiere, ci și sănătate. Ea se obține prin distilarea petalelor și este utilizată în numeroase preparate cosmetice. Are proprietăți calmante, regenerante, ajută la o curățare delicată, dezinfectează, grăbește vindecarea inflamațiilor, hidratează și tonifică. După aplicarea ei, pielea rămâne fină, hidratată, curată, elastică și parfumată. Nu degeaba este apreciată în diverse culturi, cum ar fi cea indiană, unde femeile, dar și bărbații obiș- nuiesc să pulverizeze lichidul binefăcător pentru acțiunea sa emolientă, mai ales atunci când afară este vânt, iar derma are de suferit. În cazul tenului gras, aceasta reduce excesul de sebum, însă este indicată pentru orice tip de ten, în special cel al persoanelor trecute de 40 de ani, deoarece reface textura dermei, netezește ridurile și redă elasticitatea.
Bogată în nutrienți și în antioxidanți
Apa de roze este bogată în nutrienți, fructoză, taninuri, acid citric, acid malic, antioxidanți și flavonoide, ulei eteric, vitamine (A, B2, C, K, PP), săruri minerale (potasiu, fier, calciu, magneziu). De asemenea, conține zinc, un mineral ce ajută la prevenirea acneei. Aceasta menține echilibrul pH-ului pielii, stimulează circulația sângelui în capilare și contribuie la reducerea aspectului de vinișoare sparte, cum se întâmplă în cazul cuperozei.
La preparare se folosesc cei din soiurile cel mai parfumate
Pentru a obține apa de roze este nevoie de trandafiri dintre cei mai proaspeți, cu florile cel mai pline de mireasmă, de preferință din soiurile intens aromate precum Damask, Honey Perfume, Plum Perfume, Radiant Perfume, Heritage, Madame Plantier, Just Joey, Damask, Louise Odier, Fragrant Cloud, Gertrude Jekyll sau America. De asemenea, vă mai trebuie o oală mare și apă distilată (se poate găsi și la benzinării). Se desfac toate petalele și se spală, apoi se pun în oală și se adaugă apă distilată cât să le acopere, însă nu cu mult peste. Se aşază un capac peste vas și se lasă să fiarbă la foc mediu până când petalele își pierd culoarea. Se oprește focul și se ţine vasul acoperit până ce se răcește. Lichidul obținut este apă de trandafiri, bogată în nutrienți, uleiuri esențiale și, bineînțeles, în parfum. Se toarnă în sticluțe (preferabil de sticlă) cu pulverizator și se păstrează timp îndelungat în frigider. Un alt procedeu de preparare recomandă ca jumătate din cantitatea de petale să fie pregătită ca mai sus, iar cealaltă jumătate să fie lăsată la macerat în apă distilată timp de 24 de ore. Apoi, cele două se combină. Pentru un produs cu și mai mult stil, este indicat să preparați mai multe tipuri de apă de roze din fiecare soi de trandafiri în parte, astfel încât să deosebiți aroma. De asemenea, pentru ca lichidul să fie mai concentrat se pot adăuga și câteva picături de ulei esențial de trandafiri, însă țineți cont că acesta conține alcool.
Se întrebuinţează mai ales dimineața și seara
Apa de roze se folosește în starea ei naturală, fără a o dilua. Se pulverizează mai ales dimineața și seara pe față, pe gât, pe decolteu, pe buze și pe mâini. Aceasta poate fi amestecată însă și în diverse alte preparate cosmetice precum măști, loțiuni și creme pentru îngrijirea tenului. Se recomandă combinația de apă de trandafiri cu uleiuri esențiale de jojoba sau de migdale dulci.
PONT. Aroma unică a apei de trandafiri are o influență pozitivă și asupra stării de spirit, deoarece conferă o stare de bine, relaxează și alungă stresul - acesta este unul dintre motivele pentru care se recomandă folosirea dimineața și seara.
Un truc din mâneca hairstyliştilor
Lichidul parfumat obținut din petale de trandafiri este indicat și pentru podoaba capilară. Se folosește pentru masarea scalpului, astfel încât să se stimuleze circulația sangvină și să se adauge un plus de parfum. De asemenea, se poate pulveriza direct pe păr, obicei care va ajuta firele să se regenereze prin hidratare și va preveni despicarea. Acest lucru este recomandat în special atunci când este foarte cald sau, din contră, când e foarte frig, ambele situații fiind dăunătoare pentru aspectul podoabei capilare. Chiar și hairstyliștii cunosc și utilizează acest truc.