de Luana Mare
Dacă părul dumneavoastră şi-a pierdut strălucirea, rezistenţa şi pare mereu ciufulit, este posibil ca stratul de cheratină să fi fost afectat, şi atunci are nevoie urgentă de un tratament specializat de refacere. Despre tratamentul cu cheratină ne-a vorbit stilista Margareta Mihai, de la Salonul VicMar din Bucureşti.
„Inamicul şuviţelor rebele”
- Ce este cheratina?
- Este o proteină care se găseşte în mod natural în organism şi care este responsabilă cu strălucirea şi cu rezistenţa firelor de păr. Nivelul de cheratină se reduce odată cu trecerea anilor, dar şi când părul este coafat în exces sau este supus factorilor externi ca soarele puternic, vântul, îngheţul, iar atunci este nevoie de tratament special pentru refacerea ei. Când nivelul de cheratină scade, părul arată ciufulit, are rezistenţă scăzută şi este greu de aranjat.
- O singură substanţă poate afecta atât de grav firul de păr?
- Ca o curiozitate: părul nostru pare fragil şi sensibil, dar este în realitate foarte rezistent. Poate susține o greutate de până la zece kilograme atunci când este sănătos şi bine îngrijit. Firul de păr este o combinaţie de vitamine, proteine, aminoacizi şi de minerale. Cele mai relevante vitamine din structura firului de păr sunt: A, cele din complexul B (B3, B7, B9, B12) şi E. Cea mai importantă proteină din firul de păr este cheratina, care oferă elasticitate, strălucire, rezistenţă. Mai există minerale majore, dintre care putem aminti câteva: calciu, cupru, fier, magneziu, mangan şi potasiu. De asemenea, sunt aminoacizii ca metionina, acidul folic, colina, valina, moleculele responsabile cu creşterea părului. Toate acestea influenţează, într-un fel sau altul, părul, dar stratul de cheratină este cel care-i afectează structura, baza.
„Efectul procedurii durează până la şase luni”
- Cum se poate reface acest depozit de cheratină din păr?
- Tratamentul cu cheratină este unul revoluţionar pentru obţinerea unui păr sănătos, strălucitor, întins. Poate fi considerat un tratament de întinerire a podoabei capilare. Este şi una dintre cele mai populare proceduri de îngrijire a părului în prezent, efectul fiind unul ce durează până la şase luni. Părul capătă un aspect sănătos, mătăsos şi rezistent, firele sunt perfect drepte, hidratate pe toată lungimea, strălucitoare, cu mişcare naturală, uşor de coafat şi de îngrijit.
- Există mai multe variante de tratament cu cheratină?
- Desigur. Sunt multe firme care oferă tratamente cu cheratină şi multe produse cu această proteină. Dintre toate tratamentele, eu recomand „Revival Keratin”, care se aplică uşor, nu are miros sau alt disconfort, aşa cum se întâmplă în cazul altor tratamente de acest gen. Este un tratament intensiv de hidratare şi de îndreptare a părului şi nu conţine formalină. Are o formulă cremoasă şi bogată în cheratină şi ajută la refacerea firului de păr, îndreptându-l totodată. Timp de trei până la șase luni, părul va avea strălucire, sănătate şi nu va mai fi nevoie de placă pentru a-l îndrepta. Devine rezistent la umiditate şi la condiţii meteo nefavorabile.
„Substanţa este impregnată foarte bine la căldura uscătorului”
- Cum se face tratamentul cu cheratină?
- Este o procedură simplă, dar care trebuie executată de un specialist. Se spală părul cu un şampon degresant, fără a se aplica mască sau balsam. Apoi se usucă. Se aplică produsul în cantitate corespunzătoare pe fiecare şuviţă. După aplicare se lasă să acţioneze până la 60 de minute. În cazul părului foarte deschis sau foarte degradat, timpul de acţionare trebuie să scadă până la 30 de minute. În acest interval, capul se acoperă cu un capişon sau cu o cască de plastic. După timpul de acţionare, produsul se clăteşte cu un litru de apă rece, pentru a se îndepărta surplusul. Atenţie: a nu se spăla sau a se clăti din abundenţă! Se usucă apoi părul complet. Se îndreaptă fiecare şuviţă cu placa, la o temperatură corespunzătoare. La final se aplică serul pe toată lungimea părului. Se spală cu şampon după 24 de ore de la efectuarea procedurii.
- Are efecte adverse? Cum funcţionează în structura firului de păr?
- Nu, nu are efecte adverse, dimpotrivă. Este un tratament recunoscut în întreaga lume şi care revitalizează, netezeşte şi restructurează firul de păr. Cheratina umple „golurile” din structura firului de păr. Substanţa este impregnată mai bine la căldură, de aceea se acţionează la temperatură ridicată, este fixată cu uscătorul. Toate celulele din firul de păr absorb astfel substanţa, care regenerează în scurt timp părul.
„Nu recomand terapia acasă, ci numai cu ajutorul specialistului”
- Cărui tip de păr îi este recomandat tratamentul cu cheratină?
- Poate fi aplicat pe orice tip de păr, fie gras, fie uscat, dar există cele câteva caracteristici ale părului cu deficit de cheratină: are rezistenţă scăzută, aspect ciufulit şi lipsa strălucirii. Eu nu recomand ca această procedură să fie făcută acasă. Pe lângă faptul că sunt foarte incomod de aplicat substanţele respective pe zonele din spate în şuviţe și apoi de uscat cu placa și cu uscătorul, este de luat în seamă aspectul că o aplicare defectuoasă reduce efectele şi face ca procedura să fie ineficientă.
- Poate fi aplicat şi pe părul vopsit?
- Da, desigur. Poate fi utilizat şi pe părul vopsit, chiar şi pe părul pe care s-au aplicat alte tratamente chimice.
„Nu este indicat doamnelor însărcinate!“
- Există şi contraindicaţii pentru acest tip de tratament?
- Este de evitat tratamentul cu cheratină de doamnele însărcinate. De asemenea, dacă părul este grav deteriorat în urma decolorărilor succesive, cheratina nu poate ajuta la refacerea podoabei capilare. Nici dacă firul de păr este excesiv de subţire şi nici dacă se doreşte păstrarea buclelor naturale. Stilistul este cel care poate recomanda şi care poate aplica acest tratament în condiţii sigure. De altfel, acesta este un tratament recomandat tuturor tipurilor de păr, gras, normal sau uscat, atât doamnelor, cât şi domnilor.