de Florica Pintea şi Carmen Bădulescu
Odată cu noul sezon, tenul are de suferit. Vântul, ploile şi frigul dimineţilor sunt factori care agresează pielea şi care o fac să devină uscată, ternă şi lipsită de strălucire. Aveți însă la îndemână o multitudine de remedii naturiste menite să combată aceste efecte neplă- cute, cum ar fi dovleacul.
Calmant împotriva iritațiilor
Dovleacul nu este doar un ingredient delicios în deserturi savuroase sau în tocăniţe aromate, ci şi o sursă nutritivă în cosmetica homemade. Pentru cei care nu ştiu, această legumă conţine vitamina A (retinol), cu efect de curăţare, calmare şi catifelare a pielii, vitamina C - un antioxidant puternic, menit să regenereze celulele pielii - acizi alfa-hidroxi, care au rolul de a exfolia celulele moarte, precum şi zinc, un calmant pentru pielea iritată. Primul lucru pe care îl aveţi de făcut este să luaţi un dovleac mare, să-l curăţaţi de seminţe, să-l tăiaţi în bucăţi pe care să le aşezaţi pe o foaie de copt şi să le daţi la cuptor până când coaja va fi uşor de pătruns cu o furculiţă. După răcire, fără a descoji bucăţile, pasaţi până faceţi un piure. Acesta va fi baza a trei loţiuni pentru pielea dumneavoastră.
Exfoliant de corp
Ingrediente: 1 cană cu piure de dovleac, 1 cană cu zahăr din trestie, 1/8 linguriţă cu scorţişoară. Se combină toate acestea, iar pasta se aplică prin mişcări circulare pe corp, iar apoi se clăteşte cu apă călduţă. Pielea va fi revitalizată imediat!
Mască purificatoare de faţă
Ingrediente: 2 linguri cu piure de dovleac, 2 linguriţe cu miere, 1 gălbenuş bătut şi puţin zer pentru a obţine o consistență cremoasă. Se combină aceste ingrediente şi se aplică pasta pe faţă, evitând zona ochilor. Se lasă să acţioneze 15-20 de minute, şi apoi se clăteşte cu apă călduţă. Tenul va rămâne catifelat şi hrănit!
Echilibrează excesul de sebum
Tenul gras, cu exces de sebum, poate fi tratat cu succes cu o mască din dovleac şi suc proaspăt de roşii. După ce ați preparat un piure de dovleac, stoarceți o roşie şi întindeți acest amestec pe faţă pentru 10-15 minute. La final, după curăţarea cu apă călduţă, puteţi aplica pe faţă un strat subţire de miere, pe care să îl mai lăsați cinci minute, pentru o hidratare eficientă.
Leac pentru punctele negre
Sucul de dovleac are proprietăţi detoxifiante şi poate fi utilizat cu succes şi în diverse măşti împotriva punctelor negre. Amestecați-l cu miere şi cu două linguriţe cu pudră de argilă albă şi veți obţine un tratament sută la sută natural, care să vă ajute în lupta cu inesteticele puncte negre.
Anticearcăn eficient
Poate nu veți scăpa definitiv de cearcăne, dar puteți îmbunătăţi considerabil aspectul pielii cu următoarea mască: amestecați suc proaspăt de dovleac cu suc de castraveţi, lapte şi puţin piure de cartofi. Încercați să aplicați masca la scurt timp după prepararea sa, astfel încât ingredientele să fie călduţe în momentul utilizării.
Fortifică tenul sensibil
Tenul sensibil are nevoie de o atenţie sporită indiferent de anotimp. Totuşi, provocările la care este supus în sezonul rece s-ar putea să vă dea adevărate bătăi de cap. O mască foarte eficientă în acest caz este cea obţinută din piure de dovleac, puţină făină de ovăz, infuzie de ceai verde şi miere. Aplicați masca o dată pe săptămână, timp de cel puţin o lună, şi veți vedea o îmbunătăţire în aspectul tenului dumneavoastră.
Întreţine și conferă strălucire
Ingrediente: 1 felie de dovleac copt dată prin răzătoare, 1/2 jumătate de avocado copt (coajă neagră) şi 1 linguriţă cu miere. Se amestecă până se obţine o pastă consistentă, uşor de aplicat pe faţă, gât şi decolteu. Este o mască hrănitoare pentru toate tipurile de ten, mai ales pentru cele mature şi ridate, cu tendinţă de deshidratare, cărora le redă strălucirea.
Scrub pentru mâini şi tălpi
Ingrediente: 1/4 cană cu piure de dovleac, 2 linguri cu zahăr din trestie, 3 linguri cu ulei (de jojoba, seminţe de struguri, migdale sau ulei de măsline), 1 vârf de cuţit cu scorţişoară, 1 picătură de extract de vanilie natural. Se amestecă ingredientele, iar pasta rezultată se aplică prin masaj pe zonele aspre, dar şi pe cuticule. Se lasă pe piele 15-20 de minute şi apoi se clăteşte.