de Cătălina Tăgârță şi Florica Pintea
Știați că majoritatea trucurilor naturiste pentru frumusețe pe care vi le-a spus bunica își au originea în învățătura indiană? Ei bine, pe lângă catifelarea pielii cu ulei de măsline, aloe vera sau zaț de cafea, există numeroase alte soluții naturiste pe bază de plante care și-au dovedit eficiența pentru înfrumusețare de-a lungul anilor. Dacă nu aveți timp să mergeți la saloanele de înfrumusețare, dar vreți totuși să vă ascundeți vârsta, puteți apela și la soluțiile mai puțin cunoscute la care recurg femeile din India.
Lămâia, utilă pentru tenul gras
Pentru tenul gras cu pori dilatați, femeile indiene recurg la un truc pe bază de lămâie. Pentru a obține rezultate, amestecați cu grijă o lingură cu suc de lămâie și o lingură cu brânză dulce și aplicați masca obținută pe față (cu excepția pleoapelor). Mențineți masca zece minute, după care îndepărtați cu apă călduță. Pentru a reda pielii un aspect mătăsos, indiencele adaugă în apa de îmbăiat două-trei linguri cu amidon și o linguriță cu glicerină sau o lingură cu sare și câteva picături de ulei aromatic de levănțică sau de pin. Se stă în cadă minimum 20 de minute pentru obținerea efectului dorit, iar procedeul se repetă cel puțin de două ori pe săptămână, având și efect relaxant.
Piele catifelată cu miere și cu lapte praf
Secretul tenului catifelat în cazul indiencelor stă adesea în măști pe bază de miere sau, mai nou, de lapte praf. Acestea își fac soluții emoliente din o lingură cu miere aproape lichidă (deci nezaharisită), în care adaugă puțin lapte praf. Pentru curățarea și exfolierea delicată a tenului, dar și pentru îndepărtarea punctelor negre și pentru eliberarea porilor blocați este utilă și Multani Mitti. Acest tip de argilă conține numeroase minerale esențiale pentru un ten sănătos. Se realizează măști pe bază de Multani Mitti și zeamă de lămâie, care se lasă să acționeze 15 minute, după care se îndepărtează cu apă călduță și se face un masaj ușor al feței. Această argilă poate fi folosită și pentru crearea unei măști pentru păr gras. Se amestecă argila indiană cu iaurt, zeamă de lămâie și miere. Se aplică pe păr, se lasă să acționeze 30 de minute, timp în care se masează scalpul, apoi se spală pe cap în mod obișnuit.
Uleiul de neem îndepărtează mătreața
Și uleiul de neem este folosit pentru a elimina mătreața (înlocuind balsamul obișnuit pentru păr). Pentru că are un miros puternic, acesta se folosește în combinație cu un ulei fără miros. Neem este o plantă care are proprietăți excelente pentru piele, cu un puternic efect antibacterian. De asemenea, are și proprietăți antiacneice. Amla sau coacăzul indian este foarte bogat în vitamina C, fiind utilizat pentru îngrijirea și pentru stimularea creșterii părului. Produsul se găsește sub formă de pudră în magazinele naturiste și poate fi inclus în măștile pentru păr și scalp.
Busuiocul sfânt albește dinții
Și tulsi, cunoscut în India și ca busuiocul sfânt, este o plantă cu proprietăți hidratante pentru piele, tratând acneea. Este, de asemenea, o soluție naturistă pentru albirea dinților. Se face infuzie din plantă și se tamponează zona afectată de acnee sau se folosește ca apă de gură (în scopul albirii dinților) de cât mai multe ori pe zi. Șofranul este cel mai scump condiment din lume, dar este apreciat nu numai în gastronomie, ci și în tratamentele de înfrumusețare. Acesta are capacitatea de a uniformiza nuanța tenului și de a oferi pielii un aspect luminos. Se folosește tot sub formă de mască, fiind diluat preferabil în puțin ulei de măsline.
Loțiune pe bază de petale de trandafiri
Uleiul de santal are proprietăți antiseptice și, în același timp, stimulează circulația sangvină la nivelul pielii. Este un aliat important pentru un ten cu aspect sănătos și o strălucire naturală, având un parfum foarte plăcut. Loțiunile pe bază de petale de trandafiri și de gălbenele curăță în profunzime pielea uscată, hidratând-o în același timp. Puteți prepara singure o loțiune prin amestecul a 100 ml zer cu 25 g petale de trandafiri proaspete și 25 g flori de gălbenele. Fierbeți amestecul la foc mic timp de o jumătate de oră și lăsați-l câteva ore la răcit. După ce ați șters tenul cu acest amestec, clătiți cu apă rece!