de Roxana Istudor şi Florica Pintea
Considerate din timpuri străvechi un elixir al tinereții, gutuile stau la baza unor formule de măști naturiste pentru ten care rivalizează, ba chiar întrec cele mai ofertante produse cosmetice industriale.
Formula care închide porii
Se taie o gutuie în bucăți mici și apoi se toarnă peste aceasta un pahar cu vodcă. Se lasă amestecul deoparte timp de șapte-zece zile, apoi se strecoară. Cu loțiunea care rezultă se poate spăla fața sau se strecoară printr-un tifon de bumbac subțire și se pune pe ten pentru 15-20 de minute. După procedură, clătiţi cu apă caldă. Masca se face de două-trei ori pe săptămână. Ciclul complet de tratament cuprinde 20 de măşti.
Amestecul revigorant
Se dă prin răzătoare o gutuie, apoi se amestecă bine cu puţină argilă. Aplicaţi pe faţă şi aşteptaţi 15-20 de minute, apoi înlăturați masca folosind un tampon de bumbac umed şi cald. Se clătește fața cu apă. Masca se face timp de o lună, pe timpul zilei. Efectele vor fi spectaculoase grație conținutului de pectină al gutuii care stimulează producția de colagen.
Pasta care salvează tenul deshidratat
Aveți tenul uscat, deshidratat, obosit și cu tendința de a face mai multe riduri decât este normal? Gutuia este soluția salvatoare. Preparați o mască astfel: pasați o gutuie cu ajutorul blenderului, adăugați trei linguri cu iaurt și aplicați pe față pentru 20 de minute. Clătiți apoi cu apă din abundență și repetați de două ori pe săptămână. În scurt timp, urmele deshidratării vor dispărea complet, iar chipul dumneavoastră va radia de prospețime.
Leac pentru tenul gras
Se ia o gutuie foarte coaptă, se curăță de coajă și se dă pe răzătoarea fină. Se zdrobeşte într-un mojar şi se adaugă puţină pudră de talc, până când se formează o pastă densă. Se aplică pe faţă şi pe gât şi se lasă un sfert de oră, după care se spală şi se clăteşte cu apă minerală. Pudra va usca, apa minerală va împrospăta, iar gutuia va hrăni.
Comprese antirid
Împotriva ridurilor se pot folosi comprese cu extract alcoolic de gutuie, obţinut astfel: peste cojile unei gutui se toarnă alcool (vodcă sau alcool alimentar concentrat îndoit cu apă). Se lasă timp de zece zile, amestecând din când în când. Cu lichidul strecurat se pun comprese în zonele ridate, având grijă să se evite cele foarte aproape de ochi.
Oţetul de gutui închide culoarea părului. Se prepară astfel: se taie mărunt câteva gutui şi se lasă într-un borcan cu oţet tare din vin. După câteva săptămâni, părul poate fi clătit după spălare cu acest lichid