de Cristina Tache
Reclamele tv, revistele de frumuseţe, emisiunile de gen ne sfătuiesc să avem grijă de pielea noastră şi ne învaţă cum să fim frumoase. Indiferent de bugetul de care dispune, o femeie poate fi îngrijită şi frumoasă la orice vârstă. Dar este important să ştim anumite lucruri despre pielea noastră, despre produsele pe care trebuie să le folosim şi mai ales despre ce să nu facem în rutina de îngrijire. Iată zece întrebări pe care trebuie să vi le puneţi şi răspunsurile la ele, pe care ar fi bine să vi le însuşiţi ca să rămâneţi tinere şi frumoase.1. La ce vârstă aplicăm loțiunile faciale?
După vârsta de 16 ani, fiecare tânără trebuie să înceapă să utilizeze creme hidratante şi seruri. Acestea protejează pielea de efectele nocive ale razelor ultraviolete, ale frigului sau ale factorilor de mediu. Cremele hidratante conţin ingrediente ce hrănesc pielea în profunzime, îi menţin elasticitatea şi întârzie apariţia ridurilor.
2. Pomezile uleioase provoacă apariţia coşurilor?
Da, folosirea unei creme foarte grase poate duce la apariţia punctelor albe, negre şi a coşurilor. De aceea, este foarte important să consultaţi un dermatolog sau un specialist în îngrijirea pielii pentru a afla ce cremă este potrivită tipului dumneavoastră de piele.
3. Care este diferenţa dintre crema de zi şi cea de noapte?
Principala diferenţă constă în faptul că loţiunile pentru zi sunt mai puţin grase decât cele pentru noapte. Cremele pentru zi intră mai repede în piele şi pot fi folosite şi ca bază pentru machiaj. Loţiunile pentru noapte sunt mai bogate în ingredienţi activi şi deseori lasă pielea mai uleioasă. Dar avantajul lor este că hrănesc tenul şi au o acţiune mai profundă decât cele de zi.
4. Săpunul obişnuit face rău epidermei?
Da! Un săpun pentru mâini sau pentru corp nu este potrivit şi pentru faţă, fiindcă usucă excesiv pielea şi poate cauza iritaţii în cazul unui ten sensibil. Dar pe piaţă se găsesc zeci de astfel de produse destinate în mod special curăţării feţei. De obicei conţin uleiuri esenţiale, proteine, colagen sau ingrediente hidratante. Săpunurile faciale lichide sau sub formă de gel sunt cel mai indicate pentru spălarea feţei.
5. Ce cauzează acneea?
Există mulţi factori ce pot provoca apariţia acneei la orice vârstă. Printre cei mai cunoscuţi se numără schimbările hormonale, stresul, glandele hiperactive, bacterii acumulate în pori. Un prim pas pentru prevenirea apariţiei acneei este curăţarea tenului în mod corespunzător. În cazul apariţiei problemelor, cea mai bună soluţie este consultarea medicului dermatolog, care vă va prescrie un tratament adecvat. Şi cel mai important este să nu stoarceţi coşurile.
6. Cum scăpăm de cicatricele lăsate de coșuri?
Semnele provocate de acnee se pot menţine câţiva ani! În unele cazuri, aceste cicatrice, care seamănă mai mult cu nişte pete pigmentare, sunt localizate la suprafaţa pielii şi pot fi tratate uşor cu o medicamentaţie potrivită. Alteori, acneea lasă semne mai adânci, ce pot fi „şterse” cu ajutorul dermabraziunii sau prin peeling-uri chimice. Aceste tratamente trebuie făcute doar în cabinete specializate şi de personal calificat.
7. Cum eliminăm pustulele de pe spate?
Atunci când pielea de pe spate este uleioasă pot apărea mici pustule sau coşuri. De aceea este foarte important să vă spălaţi regulat pe spate cu o perie specială sau să folosiţi produse exfoliante. Un tratament de exfoliere făcut o dată pe săptămână îndepărtează celulele moarte şi impurităţile acumulate în pori. Nu uitaţi nici de crema hidratantă, pentru că şi pielea de pe spate trebuie să fie hrănită!
8. Cât de des trebuie schimbată crema de față?
Este indicat să folosiţi loţiuni diferite, în funcţie de sezon. În timpul verii aplicaţi o cremă hidratantă, care să ofere şi protecţie anti-UV, cu un FPS de minimum 25. Iarna sunt recomandate produsele ce conţin ingredienţi activi, care să protejeze pielea de frig şi de vânt, cu FPS 15.
9. Putem aplica loţiuni hidratante ca bază de machiaj dacă avem tenul gras?
Da! Loţiunile pentru faţă calmează pielea, o hrănesc şi fac mai simplă aplicarea machiajului. Important este să căutaţi creme pentru ten gras. Dacă fondul de ten sau pudra nu rămân pe faţă mai mult de două ore, înseamnă că pielea are nevoie de hidratare intensă şi de o cremă cât mai bogată în elemente nutritive.
10. Cum tratăm punctele negre de pe nas şi bărbie?
Punctele negre apar din cauza porilor foarte mari şi a acumulării de impurităţi în aceştia. Din păcate, nu se pot face prea multe pentru a micşora dimensiunea porilor, dar puteţi minimaliza cantitatea de bacterii ce intră în pori prin curăţarea eficientă a tenului. Demachierea, atât dimineaţa, cât şi seara, sau spălarea feţei cu produse potrivite reduc punctele negre. Este indicat să folosiţi creme sau loţiuni de curăţare care să nu conţină ulei. Spălaţi-vă pe faţă de două ori pe zi, iar din când în când aplicaţi un gomaj facial. Folosiţi întotdeauna crema facială care să conţină acid salicilic sau peroxid benzoil. Aceşti ingredienţi activi protejează pielea împotriva apariţiei petelor pigmentare.
Cristina Tache