de Cristina Tache
Tot mai mulţi oameni apelează în prezent la remediile naturiste pentru a-şi menţine sănătatea, dar şi frumuseţea, semn că strămoşii noştri nu s-au înşelat atunci când s-au bizuit pe ajutorul naturii. Chiar şi marile companii producătoare de cosmetice se folosesc de puterea tămăduitoare a plantelor pentru a face din produsele lor unele tot mai performante şi cu adevărat eficiente. Vă propunem câteva tratamente pe care să le încercaţi acasă. Muşeţelul reface epiderma
Banalul muşeţel este o plantă cu largi aplicaţii, datorită principiilor sale active şi proprietăţilor antiinflamatoare, decongestionante, cicatrizante şi emoliente. Este ideal pentru îngrijirea ochilor sau pentru catifelarea pielii. În cazul expunerii prelungite la soare, compresele cu muşeţel ajută la refacerea epidermei.Petalele de trandafiri împrospătează tenul
Preparaţi o mască din două linguri cu apă de trandafiri, două linguri cu iaurt, o lingură cu miere de salcâm, două linguri cu petale uscate de trandafiri şi lavandă. Amestecaţi toate ingredientele până obţineţi o consistenţă omogenă. Aplicaţi mixtura prin mişcări uşoare de tapotare pe faţă, gât şi pe braţe şi lăsaţi să acţioneze 20 de minute. Apoi clătiţi cu apă călduţă. Această mască va şterge semnele oboselii după chipul dumneavoastră, va accelera regenerarea celulară şi totodată va fi un bun agent de curăţare pentru ten.
Crema de gălbenele întinereşte pielea
Pentru prepararea cremei aveţi nevoie de: şapte linguri cu unt, trei linguri cu flori proaspete de gălbenele, tocate mărunt, câte o linguriţă cu miere zaharisită şi ceară de albine. Puneţi untul într-un vas, la foc mic, până devine lichid, apoi adăugaţi florile, mierea şi ceara. Lăsaţi la foc încă zece minute, timp în care amestecaţi până ce mixtura se omogenizează complet. Luaţi vasul de pe foc, filtraţi preparatul cald şi turnaţi într-un recipient. Închideţi etanş şi lăsaţi la frigider. Folosiţi loţiunea maximum trei luni, pentru întreţinerea tenului, având efect antiîmbătrânire. Crema preparată în casă nu trebuie folosită pe răni deschise, pentru că nu este sterilă, ci doar pentru afecţiuni minore.
Laptele de crin combate pistruii
Curăţaţi un bulb de crin şi tăiaţi-l în două. Fierbeţi-l în 200 ml de lapte, la foc mic, până ce foile aproape se topesc. Apoi pasaţi cu o lingură din lemn şi înglobaţi în pasta obţinută câteva picături de alcool. Păstraţi loţiunea în recipiente din sticlă, într-un loc rece şi întunecat. Aplicaţi pe faţă, ca o mască, pentru a estompa ridurile şi pentru a combate petele pigmentare şi pistruii. Lăsaţi jumătate de oră să acţioneze şi apoi curăţaţi cu apă caldă.