de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Vergeturile sunt un coșmar estetic. Majoritatea femeilor care au astfel de semne pe piele își doresc să scape de ele sau măcar să le atenueze. Există diverse metode, tehnice sau naturale, pentru ameliorarea acestui defect, deopotrivă pentru vergeturile albe și pentru cele roșii.
Intervenția din timp asigură o atenuare sporită
Vergeturile sunt o problemă frecventă a pielii. Se estimează că 90% dintre femeile care au fost gravide, 70% dintre fete și 40% dintre băieții adolescenți au vergeturi. Aceste semne apar atunci când există rupturi în stratul de mijloc al pielii din cauza întinderii acesteia. Motivele pentru care sunt atât de răspândite sunt numeroase: fluctuațiile mari de greutate, creșterea explozivă în anii copilăriei, care suprasolicită pielea, sarcina, implanturile mamare, culturismul, boli genetice (sindromul Marfan). De asemenea, cauzele pot fi ereditare. Semnele vergeturilor sunt frecvent întâlnite pe stomac, pe coapse, pe fese, pe brațe sau pe sâni. Primele semne că pielea se întinde sunt vergeturile roșii. Acestea sunt în fază incipientă și se poate interveni asupra lor cu șanse mai mari de atenuare, chiar de eliminare. Următoarea fază este apariția liniilor albe, ce au aspectul unor cicatrice. În acest caz, cremele nu mai au efect. Dacă, pe de o parte, nu există garanții pentru dispariția totală a vergeturilor, pe de altă parte, există suficiente mijloace de a atenua aspectul neplăcut pe care îl generează. Este bine să știți totuși că rezultatele sunt cu atât mai bune cu cât interveniți mai din timp.
Metode „tehnice” - între laser și microdermabraziune
Așadar, cum se estompează vergeturile? În cabinetele specializate există proceduri cu laser, prin lumina pulsată asigurându-se o producție mai mare de colagen. Este un tratament cu bune rezultate în cazul vergeturilor roșii, întrucât energia luminoasă calmează vasele sangvine de sub piele. O altă terapie, variațiune pe tema celei dintâi, laser CO2, se folosește pe scară foarte largă, de mai bine de 30 de ani, în chirurgia dermatologică, fiind recunoscută ca „standard de aur” pentru vaporizarea țesuturilor moi. Recent, aceasta a intrat și în atenția specialiștilor, care caută soluții împotriva vergeturilor, notează webmd.com. De altfel, unele studii au certificat faptul că metoda este mai eficientă decât aplicarea cremelor. Alte proceduri de combatere a vergeturilor roșii sunt microdermabraziunea, care stimulează formarea de piele nouă, fără defecte, precum și cele specifice chirurgiei estetice dedicate vergeturilor.
Alimentație cu vitamina A și masaj cu aloe vera
Pe lângă metodele „tehnice”, se poate apela și la remedii naturiste. Este vorba despre direcționarea alimentației spre un aport sporit de vitamina A, recunoscută pentru beneficiile la nivelul pielii: reduce ridurile, subțierea și pigmentarea. Surse bogate în vitamina A sunt morcovii, pătrunjelul, spanacul, cartoful dulce etc. Și vitamina E hidratează și protejează pielea, deci consumați semințe de floarea-soarelui, migdale, nuci, alune, măsline verzi, spanac. O microdermabraziune eficientă se poate realiza cu zahăr - se amestecă o lingură cu zahăr cu puțin ulei de migdale sau de nucă de cocos și o cantitate mică de suc de lămâie. Aplicați combinația pe vergeturi și masați ușor zona. Și aloe vera este indicată, tot sub formă de masaj. Pur și simplu rupeți o frunză de plantă și aplicați gelul direct pe vergeturi. Masați ușor câteva minute, pentru a intra în piele, apoi clătiți cu apă. Repetați acest proces de două-trei ori pe zi, în mod regulat, până la estomparea semnelor. La rândul său, uleiul de cocos se absoarbe foarte rapid în piele, reducând astfel timpul de vindecare a vergeturilor. Este un antioxidant puternic și hrănește pielea afectată. Se poate folosi nu doar odată cu apariția vergeturilor, ci și pentru prevenție, mai ales în timpul sarcinii.
Microneedling, un procedeu cu rezultate notabile
Cei care urmăresc îmbunătăţirea aspectului vergeturilor existente au la dispoziţie o procedură cu rezultate notabile: microneedlingul. Este eficientă, accesibilă, puţin dureroasă şi cu un timp scurt de recuperare. Dis- pozitivele de acest tip şi-au dovedit eficienţa în diminuarea aspectului vergeturilor datorită modalităţii revoluţionare de a induce formarea de colagen şi remodelarea pielii. Aparatele pe bază de microneedling acționează prin reacția provocată la nivelul pielii de ace cu diametru foarte mic. Această tehnică stimulează producţia de fibroblaste, formarea de colagen şi de elastină. De regulă, aparatele care tratează vergeturile în acest fel prezintă un capăt cu ace de unică folosinţă, a căror profunzime poate ajunge până 2,5 milimetri, în funcţie de zona tratată, şi pot crea până la 1.200 de microcanale pe minut. Când vârful acului intră în contact cu pielea, acesta produce microleziuni, fapt ce induce apariţia unui răspuns imun şi crearea de neocolagen. Microleziunile se comportă ca niște canale de mici dimensiuni prin care vor fi transportate substanţe nutritive. Dispozitivul execută mii de microînţepături controlate, cu un puternic efect de reîntinerire asupra fibrelor de colagen şi de elastină, atât prin acţiunea mecanică, dar şi prin introducerea substanţelor active direct în straturile profunde ale pielii.
Creme naturale, preparate acasă
Cremele preparate acasă sunt de mare efect împotriva vergeturilor, având în plus avantajul că nu au efecte secundare, nu implică proceduri invazive, nu lasă alte semne și nu introduc chimicale în corp. Pentru o cremă pe bază de aloe vera aveți nevoie de o jumătate de pahar cu ulei de măsline și o jumătate de pahar cu gel de aloe vera, care se amestecă foarte bine. În compoziție se adaugă șase capsule de vitamina E sau patru de vitamina A și se omogenizează perfect totul. Crema se depozitează la rece și se folosește pe zonele cu probleme. Un alt produs natural de ajutor în caz de vergeturi este o alifie obținută din două linguri cu ceară de albine, o jumătate de pahar cu unt de cacao, o lingură cu germeni de grâu, o linguriță cu ulei de caise, o linguriță cu ulei de vitamina E. Se pune ceara de albine într-un vas, se adaugă untul de cacao, germenii de grâu, uleiul de caise și vitamina E. Se lasă vasul la foc mic și se amestecă încontinuu, astfel încât căldura să se distribuie uniform. Când ceara de albine se topește integral, se pune alifia la rece. Se masează zilnic zonele în care au apărut vergeturi. Untul de shea este, la rândul său, un agent de hidratare masivă a pielii și implicit de ameliorare a vergeturilor. Se poate realiza o cremă din o lingură cu unt de shea, o linguriță cu ulei de cocos și cinci picături de vitamina E. Amestecul se menține la rece, iar în momentul folosirii se va absorbi imediat. Se aplică cel puțin o dată pe zi, masând ușor.