de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Moda pentru persoanele corpolente este mai înfloritoare ca niciodată, și totuși bărbații care depășesc o anumită greutate au dificultăți în a-și găsi o vestimentație care să-i avantajeze. În ajutorul lor vin regulile recomandate de specialiști de top.
Interzis la dungile orizontale
Moda masculină „plus-size” va crește cu peste 22 de procente până în 2020 doar în Marea Britanie, arată fashionunited.uk. În aceste condiții, specialiștii și designerii fac tot ce se poate pentru a-i orienta pe bărbații corpolenți spre cele mai fericite alegeri vestimentare. Darrell Freeman, fondator al unui brand de haine pentru persoanele peste o anumită greutate, Big Dude Clothing, explică în detaliu ce să aleagă, ce să prioritizeze și, mai ales, ce să evite această categorie de persoane. „Foarte mult din efortul de a se îmbrăca se concentrează pe crearea aparenței de subțirime, dar de cele mai multe ori sunt alese piesele cu efect contrar”, explică Freeman. Așadar, în opinia specialistului, prima regulă este atenția asupra dungilor. Pe scurt, sunt permise cele verticale, iar cele orizontale sunt nerecomandate, chiar interzise. Este important ca și dungile verticale să fie subțiri și nu foarte evidente prin culoare sau prin poziționare, ca să nu atragă atenția asupra acelor zone ale corpului menite să fie ascunse.
Culorile pot fi îndrăznețe, dar în nuanțe închise
Este, de asemenea, recomandat bărbaților cu ceva kilograme în plus să se ferească de modelele foarte vizibile ale țesăturilor sau de culorile aprinse. „A purta o culoare sau un imprimeu cu îndrăzneală înseamnă de fapt a atrage atenția exact asupra acelor zone pe care vreți să le disimulați. Este de înțeles să nu renunțați complet la accentele de culoare, dar este de preferat să alegeți variante cât mai închise, care vor crea un efect mult mai subtil”, este de părere Freeman. Într-adevăr, potrivit părerii unanime a specialiștilor, nuanțele mai închise complimentează forma corpului și fac silueta să apară mai fermă. Iată și un exemplu concret: dacă partea de sus a corpului este mai masivă decât cea de jos, combinația este de pantalon deschis la culoare și cămașă în tonuri mai închise. Imaginea va fi de corp mai bine proporționat.
Nici prea largi, nici prea strâmte
Felul în care se potrivesc pe o persoană hainele pe care le îmbracă este cheia aspectului proporționat, ferm, unitar, cu condiția ca piesele vestimentare să fie de măsura adecvată. Este greșit, așadar, ca bărbații corpolenți să-și cumpere haine mai mari decât este cazul. „Acest tip de alegere nu doar îi face să arate mai scunzi, dar în plus par nearanjați, neglijenți. În schimb, hainele care se potrivesc foarte bine, nici strâmte, dar nici largi, vor aduce doar beneficii imaginii de ansamblu”, argumentează Freeman. În detaliu, este vorba despre a opta pentru pantalonii care să nu fie atât de strâmți încât să accentueze diferența dintre abdomen și restul corpului, dar nici atât de largi încât să dea impresia că aveți mai multe kilograme decât cântăriți în realitate. „Modelul tăiat drept este cel mai avantajos, iar dacă purtați cămașa în pantaloni, prindeți cureaua sub buric, pentru a masca abdomenul”, adaugă Freeman.
Treceţi la costum
Purtatul unui costum ca regulă vestimentară nu este o recomandare întâmplătoare. Acest stil poate complimenta silueta masculină masivă, făcând-o să capete un aspect unitar, mai zvelt, mai elegant. La un costum întreg este recomandat ca bărbații corpolenți să asorteze o cravată lată, întrucât una îngustă îi poate face să arate mai „largi”. Totodată, o pălărie, chiar mai mare, este un accesoriu care poate îmbunătăți foarte mult imaginea unui bărbat îmbrăcat în costum. De asemenea, un sacou este întotdeauna binevenit pentru a masca un corp în formă de V. „Nu în ultimul rând, jacheta de fiecare zi trebuie să aibă pernițe în dreptul umerilor, în acest fel umerii vor arăta mai largi și mai în linie cu șoldurile, deci per total se va obține o imagine mult mai subțire”, completează designerul.