de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
În tratamentele cosmetice, pudra de turmeric este un ingredient care poate face minuni pentru piele. Este considerată „aur” pentru ten, fiind potrivită pentru orice tip de piele și renumită pentru substanțele pe care le conține și care redau tinerețea, suplețea și strălucirea chipului. Turmericul se poate combina cu o mulțime de alimente și de produse, rezultând măști naturale de față cu efecte de excepție.
Compoziția cu ghimbir netezește ridurile
Pentru a realiza o mască din turmeric și ghimbir aveți nevoie de două linguri cu rădăcină de ghimbir proaspăt rasă, două linguri cu miere şi o linguriță cu turmeric. Se amestecă ingredientele, se aplică pe tenul curățat și se ține zece minute. Intervine o senzație de încălzire, care atestă faptul că ingredientele accelerează circulația, netezind astfel ridurile. Se clătește cu apă caldă. Dacă aplicați ulterior suc de rodie, efectul va fi amplificat, întrucât pielea va absorbi antioxidanții din acesta. Cu ajutorul măștii, pielea va fi protejată în mod natural în fața poluării, precum și de variațiile de temperatură.
Lapte pentru luminozitate
Masca pentru față cu turmeric și lapte reduce inflamaţiile şi calmează pielea sensibilă, creşte imunitatea locală şi regenerarea celulară. Totodată, această formulă are efecte hidratante, intens hrănitoare, dând tenului o luminozitate semnificativă. Aveți nevoie de o linguriţă rasă cu turmeric și una cu lapte sau iaurt bio. Puneţi într-un bol mic întâi turmericul, apoi adăugaţi iaurtul sau laptele. Amestecaţi uşor până ce pudra de turmeric este complet încorporată. Este recomandat să faceţi această mască seara, pentru a evita contaminarea tenului cu praf şi cu alte impurităţi din atmosferă. Aplicaţi masca cu tumeric, lăsați-o să acţioneze o oră, apoi clătiţi tenul doar cu apă caldă.
Combinația cu miere caldă închide porii
În amestec cu mierea, turmericul oferă pielii hidratare şi micşorează porii deschişi. Aveți nevoie de o linguriţă cu miere și de o linguriţă cu pudră de turmeric. Se încălzeşte mierea în cuptorul cu microunde timp de 10-15 secunde, se amestecă bine cu pudra de turmeric şi se aplică masca pe ten, cu ajutorul degetelor. Se lasă să acţioneze 30 de minute sau până când se usucă. Se clăteşte cu apă călduţă. Lasă în urmă un ten mătăsos, plăcut la atingere. Puteţi face această mască și de două ori pe săptămână.
Amestecul cu avocado redă strălucirea
Combinaţia dintre turmeric şi avocado, unul dintre cele mai hrănitoare şi mai hidratante ingrediente naturale pentru piele, este ideală pentru tenul uscat, lipsit de strălucire. Aveți nevoie pentru această mască de o lingură cu piure de avocado și de 1/4 linguriţă cu turmeric. Se aplică amestecul pe faţă şi se lasă să acţioneze timp de cel puţin zece minute. Se clătește cu apă călduță, iar rezultatele se văd de la prima aplicare: tenul este hrănit, proaspăt, strălucitor și suplu.
Adausul de lămâie echilibrează secreția de sebum
Lămâia este remediul oferit de natură pentru tenul gras şi afectat de pete pigmentare. Are un efect astringent, reglând secreţia de sebum şi micşorând porii. De asemenea, acţionează ca un exfoliant, înlăturând celulele moarte de la suprafaţa pielii. Pentru masca realizată în combinație cu turmeric aveți nevoie de o lingură cu miere, o jumătate de linguriţă cu zeamă de lămâie şi un vârf de linguriţă cu turmeric. Se amestecă toate ingredientele, apoi aplicați masca pe tenul curat. După cel puțin 15 minute se clătește.
Pasta cu argilă extrage impurităţile
Tenul cu imperfecţiuni precum punctele negre sau coşurile are nevoie de un tratament pentru eliberarea porilor. Argila cosmetică este soluţia recomandată pentru foarte bune rezultate, întrucât extrage toate impurităţile, lăsând tenul perfect curat. În combinaţie cu turmericul, care are efect antiseptic, sunt eliminate bacteriile care cauzează infectarea porilor şi care generează acneea. Masca se face din o lingură cu argilă cosmetică amestecată cu o jumătate de linguriţă cu turmeric şi câteva picături de apă minerală. Rezultă o pastă consistentă, pe care o puteți aplica pe fața curată. Se lasă să acţioneze până când argila începe să se usuce, dar nu până la uscarea completă. Se clătește cu apă călduță.
Crema cu gălbenuş conferă vitalitate
Gălbenuşul este un adevărat cocteil de vitamine şi de minerale, ideal pentru a-i oferi o strălucire naturală tenului obosit şi lipsit de vitalitate. Se foloseşte un gălbenuş care se amestecă bine cu o jumătate de linguriţă cu turmeric şi cu o linguriţă cu ulei de măsline. Aplicați masca pe faţă, dar şi pe decolteu, lăsați-o să acţioneze timp de 20 de minute, apoi clătiți cu apă călduţă. Este perfectă pentru tenul uscat, revitalizează pielea obosită și îi menține elasticitatea.
Exfoliere cu făină de năut
Făina de năut este un ingredient important în tratamentele de înfrumuseţare. Exfoliază foarte bine, iar în combinaţie cu turmericul realizează o cură- ţare profundă a pielii, îndepărtând eficient celulele moarte. Amestecați părţi egale de făină de năut şi turmeric, puneți pudra obţinută într-un borcan cu capac, iar de fiecare dată când doriți să realizați o exfoliere naturală și de calitate luați o linguriţă cu amestec şi aplicați pe faţa umezită, apoi masați delicat timp de câteva minute. Clătiți cu apă călduţă. Pudra din borcan se ia întotdeauna cu o linguriţă uscată, pentru a evita mucegăirea produsului.