de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Perioada de sarcină este încărcată nu doar de emoție pentru viitoarea mămică, ci și plină de transformări fizice, preponderent la nivelul pielii, pe care tot mai multe gravide le abordează cu formule naturale.
Untul de semințe de cacao menține „burtica” elastică
Pe perioada sarcinii, cel mai mare grad de modificare exterioară este cel de la nivelul abdomenului, împreună cu sânii și cu partea inferioară a spatelui. Pielea este supusă unui stres intens generat de întinderea accelerată și poate fi ajutată cu unt de semințe de cacao. Este un campion al hidratării și conține tot ce are nevoie pielea ca să nu se formeze vergeturi sau alte semne. Este folosit de secole de femeile însărcinate și, nu întâmplător, conține vitamine importante - A, B1, B2, B3 și C. Acestea acționează asupra pielii, hidratând-o în profunzime și permițându-i să se plieze mult mai bine, în funcție de evoluția formelor corpului.
Uleiuri de cocos și de jojoba pentru corp
Nu doar abdomenul, ci și restul corpului este „teren de încercare” în perioada sarcinii. Brațele, picioarele, tenul, toate au nevoie de o îngrijire specială. Și aici intervin cu succes formulele naturale. Dacă pentru ten nu este recomandat, în schimb pentru restul corpului uleiul de cocos face minuni. Umerii, brațele, coapsele au nevoie să rămână foarte bine hidratate pe toată această perioadă plină de încercări, cu atât mai mult cu cât organismul direcționează cea mai mare parte a apei către abdomen. După o exfoliere blândă se poate aplica, așadar, ulei de cocos pe corp, întrucât este o combinație remarcabilă de acizi grași și are o putere de penetrare mai mare decât majoritatea celorlalte uleiuri naturale. La rândul său, uleiul de jojoba are proprietăți antimicrobiene care ajută femeia însărcinată să-și păstreze pielea în cea mai bună stare, vindecând rapid orice microleziuni care pot fi generate de întinderea rapidă și extinsă a pielii, acționând în paralel ca un redutabil antiinflamator.
Aromoterapie cu uleiuri esențiale de lavandă, eucalipt, santal
Majoritatea uleiurilor esențiale sunt sigure și pot fi folosite de femeile însărcinate, cu o excepție: nu aplicate direct pe piele. În rest, aceste puternice extracte de plante pot fi folosite prin difuzor, după consultarea prealabilă a unui specialist, pentru relaxarea femeii însărcinate. Cel mai des folosite uleiuri esențiale pentru aromoterapie în aceste condiții sunt cele de lavandă, eucalipt, santal, arbore de ceai, tămâie și mentă. De partea cealaltă, iasomia, cedrul, ghimbirul, mirtul, scorțișoara și trandafirul sunt considerate favorizante ale pornirii menstruației, deci nerecomandate. Se pot folosi și diluate în apa de baie, câteva picături în apă caldă.
Obiceiuri de evitat
Femeia însărcinată trebuie să renunțe la unele obiceiuri care ar putea dăuna sănătății sale. Este vorba, de exemplu, despre lăcuirea unghiilor. Acestea sunt permeabile și prin ele ar putea intra în organism substanțe chimice dăunătoare. Nici cele care poartă eticheta de „natural” nu sunt sigure pentru utilizare de femeia gravidă, întrucât nu au fost îndelung testate. De asemenea, este complet nerecomandat bronzul artificial, obținut prin pulverizarea pe corp a unor substanțe chimice cu potențial dăunător semnificativ. Femeia însărcinată se poate „îmbujora” natural cu 15 minute de plimbare lejeră în lumina soarelui, beneficiind în plus și de prețioasa vitamină D. Nici iluminatorii cosmetici nu sunt de preferat atunci când, de pildă, apar pete specifice sarcinii. Sunt plini de chimicale, iar din straturile superioare ale pielii vor pătrunde în organism, unde nu au cum să facă bine. Dimpotrivă chiar. Potrivit specialiștilor, multe branduri conțin substanțe cancerigene! În plus, este de preferat evitarea parfumurilor și a deodorantelor cu chimicale, a vopsirii părului, a loţiunilor de protecție solară cu substanțe chimice.
Tenul este lăsat aerat şi curat
Schimbările hormonale care survin odată cu sarcina pot genera temporar la nivelul tenului acnee, producție în plus de sebum sau, dimpotrivă, o uscare accentuată a pielii. Specialiștii recomandă ca în această perioadă de sarcină să fie lăsat tenul cât mai curat posibil, utilizându-se doar produse care exfoliază și hidratează, mai puțin amintitul ulei de cocos și cel din semințe de in (acestea pot fi utilizate totuși pe mâini și pe picioare).