de Adrian Barna şi Gabriela Comşa
Plantele pot fi incluse oricând în trusa de frumuseţe. Fără conservanţi, parfumuri sau substanţe iritante, tratamentele se prepară rapid şi au efecte imediate. Primele tratamente cosmetice au avut la bază plantele, iar studiile de azi au demonstrat că ele au reale beneficii pentru piele şi remediază rapid unele probleme. Conţinutul mare de substanţe cu efect purificator, calmant sau tonic, precum şi vitaminele sau mucilagiile răsfaţă tenul şi îi redau echilibrul, ajutându-l să-şi păstreze supleţea şi catifelarea. Iată cele mai bune tratamente pe care le puteți prepara rapid când aveţi nevoie!
Demachiant cu muşeţel
Muşeţelul este perfect pentru îngrijirea pielii, mai ales dacă e sensibilă sau matură. Ceaiul de muşeţel (o linguriţă cu plantă fiartă două minute într-o cană cu apă) poate fi folosit ca tonic pentru orice tip de ten, iar dacă adăugați o linguriţă cu ulei de măsline, îl transformați într-un demachiant delicat cu pielea şi necruţător cu praful şi machiajul. Fiind calmant, muşeţelul este ideal dacă aveți pielea iritată, ochi sensibilizaţi de vânt sau când folosiți machiaj rezistent la transfer.
Apă tonică din trandafiri
Petalele de trandafir sunt un tonic minunat pentru piele. Infuzia preparată din două linguri cu petale uscate şi o cană cu apă poate fi folosită ca apă pentru ochi, ten, dar şi pentru cavitatea bucală, datorită proprietăţilor sale antiseptice. Dacă adăugați calităţile antiinflamatoare, tonicul este numai bun pentru pielea sensibilă, iritată sau cu acnee. Folosiți ceaiul rece, după demachiere, dimineaţa şi seara. Păstrați-l în frigider până când se consumă, fiindcă are valabilitate mare.
Soluţii pentru ten gras
Pentru tenul mixt sau gras, se folosesc plante cu efect astringent, care diminuează secreţia de sebum. Se pune într-o cană cu apă o linguriţă cu rozmarin, cu pătlagină ori cu trei-fraţi-pătaţi şi se fierbe cinci minute. Când s-a răcit ceaiul, îmbibați un tifon în el şi aplicați-l pe faţă pentru zece minute, apoi lăsați tenul să se usuce. Secreţia de sebum se va diminua, şi tenul va fi mat o mare parte din zi. Acest tratament este ideal înainte de aplicarea machiajului de sărbătoare, pentru că va adera mai bine şi se va păstra mult timp.
Păpădie pentru celulită
Are efect depurativ şi stimulator al circulaţiei periferice. Beți zilnic o cană cu infuzie de păpădie, preparată din două linguri cu plantă uscată şi o cană cu apă fierbinte. După zece minute, strecurați şi beți infuzia neîndulcită. Planta rămasă o puteți utiliza sub formă de cataplasmă aplicată local pe zonele cu probleme.
Albăstrele pentru cearcăne şi pungi
Această plantă are efect astringent şi tonic. E de preferat să folosiți ceai la pliculeţ, pe care să-l opăriți timp de cinci minute, apoi lăsați-l la răcit, pe o farfurie, în frigider. Aplicați-l rece şi lăsați-l să acţioneze 10-15 minute, în funcţie de gravitatea problemei.
Ceai verde pentru tonus
Bogat în substanţe antiinflamatoare, cu efect tonifiant, antibacterian, antiinflamator şi răcoritor, ceaiul verde se potrivește tuturor tipurilor de ten, aducând un plus de fermitate şi netezime. O dată pe săptămână, după ce ați preparat ceaiul, păstraţi frunzele umede şi aplicați-le pe faţă pentru zece minute, apoi îndepărtați-le cu apă rece. Veți vedea imediat diferenţa.
Coada-şoricelului pentru riduri
Hidratează puternic, are efect cicatrizant, de întinerire şi reparator la nivel celular. Este excelent pentru tenul matur, fiindcă îl tonifică şi îi diminuează ridurile, dar şi pentru cel cu erupţii cutanate, eczeme şi bubiţe. Pentru că sensibilizează pielea la lumina solară puternică, se recomandă folosirea lui doar în anotimpul rece, când razele UV sunt mai slabe. Se prepară o infuzie dintr-o cană cu apă clocotită şi două linguriţe cu plantă. Se lasă acoperit zece minute, se strecoară şi se foloseşte rece, sub formă de comprese.
Măceş pentru bătături
Măceşul şi păducelul sunt două plante care aduc pielii vitamine şi au efect emolient, hidratând rapid călcâiele întărite. Preparați un ceai din două linguri cu plantă şi o cană cu apă. Fierbeți 15 minute şi strecurați. Puneți ceaiul călduţ într-un lighean, lăsați tălpile să se înmoaie vreo 20 de minute, apoi curățați cu piatră ponce şi aplicați o cremă hidratantă. Într-o săptămână, acest tratament va reda catifelarea chiar şi celor mai aspre picioare.
Soc pentru pori dilataţi
Ceaiul de soc este ideal ca soluţie astringentă pentru tenul gras, mixt sau pentru a diminua porii. Preparați un ceai dintr-o cană cu apă clocotită şi două linguriţe cu plantă. Lăsați la infuzat zece minute, iar când s-a răcit, curățați tenul cu un tampon îmbibat în ceai. Nu trebuie să clătiți.
Tei pentru faţă sensibilă
Are un puternic efect calmant şi se foloseşte când aveți tenul iritat sau pentru a reda senzaţia de confort tenului sensibil pe timpul iernii. La 200 ml apă, puneți o lingură cu plantă uscată, lăsați la fiert două-trei minute, apoi strecurați. Folosiți ceaiul la temperatura camerei, sub formă de compresă.
Minuni cu gălbenele
Tratament pentru riduri, acnee, răni şi cicatrice - preparați un ceai concentrat din gălbenele (trei linguriţe cu plantă la o ceşcuţă cu apă). Fierbeți-l până scade la jumătate, strecurați-l şi lăsați-l la răcit. Îmbibați un tifon în el, aplicați-l pe faţă, lăsați ceaiul să acţioneze 15 minute, după care îndepărtați tifonul şi clătiți tenul, dar nu imediat. E de preferat să faceți acest tratament seara.
Curăță porii - pentru că ajută la echilibrarea secreției de sebum, gălbenelele se pot folosi dacă aveți tenul gras. Preparați un ceai dintr-o linguriţă cu gălbenele şi o ceşcuţă cu apă, adăugați o lingură cu suc de lămâie şi una cu bicarbonat de sodiu. Amestecați toate ingredientele şi aplicați-le pe un prosop umed. Masați încet faţa şi gâtul, insistând pe zona cu puncte negre.
Bune contra acneei - masca de ceai concentrat este excelentă pentru această problemă. Chiar puteți face un tratament, consumând zilnic două căni cu ceai de gălbenele şi muşeţel, pentru a elimina rapid toxinele din organism, de multe ori acestea având un rol important în apariţia erupțiilor acneice.