de Roxana Istudor şi Victoria Dumitru
Din perspectivă ayurvedică, păstrarea tinereții chipului pentru cât mai mult timp implică și un echilibru interior care să se reflecte în exterior. În opinia profesoarei de yoga Dana Ţupa (medalion), fondatoarea PURNA Yoga Academy - prima şcoală de yoga din România acreditată de Yoga Alliance International din Statele Unite - protocoalele ayurvedice ajută la menținerea frumuseții pielii, la suplețea și strălucirea sa, fără a exista efecte secundare, toxice sau disconfort.
„Sunt necesare câteva minute pe zi de îngrijire”
- Ce implică păstrarea frumuseții după trecerea anilor tinereții?
- A arăta bine după vârsta de 50 de ani înseamnă deja o muncă asiduă de respectare a unor principii de viață, de sănătate, de echilibru emoțional-mental. Botoxul, peelingul chimic, acidul hyaluronic și alte terapii similare sunt concepute pentru a păstra aspectul tineresc al pielii sau pentru a corecta imperfecțiunile apărute odată cu vârsta, însă pentru a ne păstra și un spirit tânăr, avem nevoie de mult mai mult.
- De cât timp este nevoie de fapt pentru îngrijirea zilnică a pielii și de ce produse sunt necesare?
- Adeseori sunt necesare câteva minute pe zi de îngrijire și ceva provizii pe care le puteți avea la îndemână când e nevoie, multe dintre ele putându-se regăsi chiar în propria bucătărie. Mai mult decât atât, îngrijirea pielii trebuie să ţină cont de cele trei tipologii ayurveda, şi anume: kapha, pitta, vata.
„Tipologiile kapha, pitta sau vata reflectă comportamentul și personalitatea”
- Ce înseamnă tipologia kapha?
- În cazul în care ați fost dotată de la natură cu o constituție kapha (dominată de limfă), atunci puteți spune că ați primit un cadou imens de la natură sau pur şi simplu genele v-au ajutat, întrucât această tipologie este binecuvântată cu o piele suplă, destul de groasă și de rezistentă la semnele trecerii timpului, îmbătrânind mai greu și ridându-se la fel de greu.
- Ce ne puteți spune despre celelalte tipologii?
- Pitta (constituția dominată de bilă) și vata (dominată de aer) pot doar spera că, printr-o îngrijire adecvată, să țină cât mai la distanță semnele timpului, acordând atenție și îngrijire suplimentară, pe măsura trecerii vremii. În timp ce pitta are predilecție către afecțiuni ale pielii, erupții cutanate, sensibilitate mare și acnee, vata tinde în mod normal către uscăciune, deshi- dratare și ridare prematură. Tipologiile kapha, pitta sau vata se manifestă nu doar la nivelul pielii, ci reflectă modul de a acționa zilnic, comportamentul și personalitatea, felul în care ne hrănim, dormim, gândim și în acest context, pielea, la rândul ei, reflectă în exterior ceea ce există în interiorul nostru.
„Este imperios necesară utilizarea produselor naturale și organice”
- Ce recomandați pe direcția menținerii echilibrului care să fie vizibil pe chip?
- Este necesar să existe o rutină zilnică, o dietă adecvată, odihnă, pentru a păstra sănătatea și tinerețea pielii. Întrucât pielea este considerată a fi cel mai mare organ al corpului uman, cu atât mai mult este imperios necesară utilizarea produselor naturale, fără conservanți sau produse chimice pentru îngrijirea sa. Orice punem pe piele se absoarbe în interiorul corpului nostru; nutrienții sunt absorbiți direct de piele și intră în fluxul sangvin și, prin urmare, este important să aplicăm numai substanțe naturale și organice.
- Cum putem acționa extern pentru întreținerea frumuseții pielii?
- Pe lângă produsele de hrănire și de hidratare a pielii, avem nevoie și de exfoliere sau de gomaj, aceasta fiind un bun tratament pentru îndepărtarea celulelor moarte de la suprafața tenului, care dau un aspect nemătăsos pielii.
„Gomajul cu sare activează circulaţia sangvină în corp“
- Care este rețeta ideală pentru un gomaj optim?
- Un exfoliant excelent poate fi combinaţia dintre sare bine măcinată, ulei presat la rece și ulei esențial pentru aromoterapie sau parfum. Pentru a realiza propriul exfoliant de sare, se combină o ceșcuţă cu sare fină de mare sau sare de Himalaya, 1/3 cană cu ulei presat la rece (floarea-soarelui, măsline, cocos etc.) și 10-15 picături de uleiuri esențiale, la alegere. În cazul în care doriţi o relaxare a sistemului nervos și un somn bun, puteţi opta pentru ulei de lavandă, de exemplu. Recomandabil este să nu se folosească mai mult de două sau de trei uleiuri în combinație dacă dorim efecte terapeutice. Totul se amestecă bine și când întregul conținut devine omogen, se depozitează într-un recipient care se păstrează la duş. Produsul se dă pe piele, imediat după duş și se poate folosi o mănușă lufa pentru a freca pielea și a activa circulația sangvină.