de Cristina Tache
Folosirea regulată a apei de gură menţine gingiile sănătoase, respiraţia proaspătă şi previne formarea tartrului. Pe lângă perierea dinţilor şi folosirea aţei dentare, apa de gură este un element important pentru igiena orală zilnică. Anumite uleiuri esenţiale sunt eficiente pentru sănătatea gingiilor. Smirna este folosită în compoziţia pastelor de dinţi şi a apei de gură, vindecând afecţiunile gingiilor şi ale cavităţii bucale. Fenelul este şi el recomandat pentru gargare, deoarece tratează infecţiile şi conferă prospeţime respiraţiei. Smirnă şi mentă cu efect vindecător
Următoarele reţete conţin uleiuri esenţiale, aşa că apa de gură trebuie scuipată după clătirea gurii. Apa de gură cu smirnă sau cu mentă produsă acasă este la fel de eficientă ca şi cea din comerţ şi este excelentă pentru persoanele cu probleme de sângerare a gingiilor. Acţiunea apei de gură este completată de tinctura de smirnă aplicată local. Puneţi una-două picături de tinctură de smirnă pe vârful degetului şi frecaţi zona afectată. Va ustura puţin, dar are şi un efect vindecător excepţional.
Aveţi nevoie de: 90 ml de votcă pură sau coniac, zece picături de ulei de smirnă, zece picături de ulei de mentă, două picături de ulei de lămâie, o picătură de ulei de lămâiţă. Turnaţi alcoolul într-o sticlă de 100 ml. Cu atenţie adăugaţi uleiurile esenţiale unul câte unul. Agitaţi bine sticla. Puneţi o etichetă pe sticlă şi începeţi să o folosiţi. Pentru o doză de apă de gură amestecaţi două linguri din această soluţie cu o jumătate de pahar mic cu apă caldă şi omogenizaţi. Folosiţi această soluţie în fiecare zi.
Fenelul tămăduitor
Aveţi nevoie de: 90 ml de votcă sau coniac, zece picături de ulei de fenel, zece picături de ulei de grepfrut, două picături de ulei de lămâie, o picătură de ulei de muşeţel. Puneţi alcoolul într-o sticlă de 100 ml. Adăugaţi pe rând fiecare ulei şi agitaţi sticla pentru a omogeniza conţinutul. Doza se prepară ca şi în reţeta de mai sus.