de Călin Popa şi Alexandru Brădescu
Femeia modernă este extrem de ocupată, dar în același timp foarte preocupată să aibă un chip mai tânăr, mai luminos şi lipsit de imperfecţiuni. Una dintre formulele ideale pentru o îngrijire atentă, eficientă și rapidă vine din Asia și a demonstrat în perioada recentă o creștere spectaculoasă în preferințele consumatoarelor.
Hidratează și iluminează pielea, estompează liniile fine
Tratamente de înfrumuseţare există de când lumea. De la băi în lapte şi şedinţe spa cu melci vii, până la tratamente cu venin de albină, toate au fost şi continuă să fie tentante. Dar între profesie și familie, ziua femeii moderne este foarte strict măsurată, așa că sunt tot mai populare metodele neinvazive, nedureroase, comode și eficiente. Una dintre ele este masca din hârtie. Folosite până de curând mai degrabă din comoditate, măștile de față din hârtie, originare din Asia, oferă tot mai multe beneficii și sunt tot mai adaptate vieții de zi cu zi a femeii. Această masca facială a apărut prima dată în Coreea de Sud, ca alternativă la măştile clasice şi la alte tratamente. Vestea că face minuni pentru ten s-a răspândit rapid până în SUA şi în Europa, iar acum este considerată un produs esenţial în rutina de îngrijire a tenului. Acest tip de mască este confecționat dintr-un bumbac îmbibat într-un lichid care hidratează și iluminează pielea. Mai mult, are abilitatea de a estompa liniile fine. Dar cel mai bun argument în favoarea sa constă în metoda de manevrabilitate - se scoate din pachet și se aplică direct pe față. Practic, este cel mai simplu, cel mai accesibil și cel mai rapid tratament facial care se poate realiza în confortul propriului cămin.
Reduc roşeaţa şi inflamaţiile, sunt absorbite mai repede
Măştile din hârtie sunt infuzate cu esenţe şi serumuri, având o concentraţie mare de ingrediente care oferă pielii multiple beneficii: oferă un plus de fermitate şi de elasticitate, reduc roşeaţa şi inflamaţiile, conferă un aspect odihnit tenului. De asemenea, hârtia (bumbacul) din care sunt confecționate creează o barieră între ten şi mediul exterior, astfel că substanţele se evaporă mai greu şi, în schimb, sunt absorbite mult mai repede şi mai profund decât în cazul măştilor obişnuite. Măștile cosmetice din hârtie sunt perfecte pentru acele momente în care sunteți în criză de timp. Compozițiile acestora conțin, de regulă, vitamine, aminoacizi și minerale, dar sunt lipsite de ingrediente ceva mai puternice, de natură nutritivă. Un alt mare plus al acestor produse este reprezentat de faptul că nu usucă pielea.
Nerecomandate tenului cu acnee
Există și dermatologi care atrag atenția asupra faptului că utilizarea în exces a acestor măști din hârtie sau limitarea la utilizarea lor poate prezenta și dezavantaje. Astfel, aceste măşti nu înlocuiesc ingredientele nutritive dintr-o mască făcută cu miere, banane sau alte alimente cu proprietăţi benefice. Ele nici nu curăţă în profunzime. De asemenea, astfel de măşti pot fi foarte costisitoare. Folosite zilnic, ele pot depăşi cu mult preţul pentru ingredientele necesare la fabricarea unei măşti cosmetice clasice. Totodată, nu sunt recomandate dacă suferiți de acnee sau dacă aveți riduri profunde, întrucât foarte multe dintre aceste măști pot fi impregnate, printre altele, cu ingrediente ca alcoolul sau parfumul, iritante pentru anumite tenuri. În plus, dat fiind faptul că scopul lor este să hrănească, nu vă așteptați să vă exfolieze pielea și s-o curețe în straturile profunde. Nu în ultimul rând, atenție la variantele mai ieftine, de pe care serul cu care sunt impregnate se evaporă atât de repede, încât masca pur și simplu nu-și mai face efectul, punctează orgaid.com. Și tot specialiștii atrag atenția asupra faptului că, pentru a preveni contaminarea tenului cu bacterii sau fungi, aceste măști pot conține conservanți și parabeni, substanțe nu tocmai potrivite pentru toate tipurile de piele și în mod cert evitate de persoanele care au făcut trecerea la cosmeticele „vegane”. Dar și pentru femeile cu așteptări înalte există o variantă aprobată de autorități, care este impregnată numai cu substanțe organice. Deși sunt cele mai costisitoare, au și calități superioare, aderând mai bine la suprafața pielii și oferind, pe lângă garanția efectului ingredientelor naturale, un confort sporit al utilizării.
Printre vedetele care îşi răsfaţă tenul cu măşti din hârtie sunt Lady Gaga, Miranda Kerr, Kylie Jenner şi Chrissy Teigen
Spa acasă
Măştile cosmetice din hârtie se pot folosi de una-două ori pe săptămână. Întrucât toate sortimentele au aceeaşi dimensiune, ideal ar fi să începeți aplicarea foii din zona frunţii spre bărbie. „Începeți cu fruntea, aliniați cât se poate de bine în dreptul ochilor, ca să nu rămână găuri cu aer, fixați masca pe pomeți, apoi continuați spre bărbie”, recomandă Debbie Palmer, dermatolog din New York. Astfel, puteţi fixa mai bine decupajele din zona ochilor şi a gurii. Lăsați masca să acţioneze atât cât este indicat pe ambalaj (de obicei 15-20 de minute), apoi îndepărtați-o şi aşteptați câteva minute înainte de a aplica obişnuita cremă de față. Orice surplus care se scurge din mască poate fi masat pe gât şi pe decolteu. După îndepărtarea sa, nu este nevoie să clătiți tenul. Medicii dermatologi confirmă eficiența măştilor din hârtie şi recomandă utilizarea lor ca tratament spa acasă. În același timp, măştile din hârtie nu ar trebui să înlocuiască rutina de îngrijire a tenului, ci doar să o completeze. Ele nu reprezintă soluția pe termen lung, deoarece nu pot înlocui o mască facială clasică, notează womenshealthmag.com.