de Valeria Roman şi Victoria Dumitru
Un machiaj vă poate scoate din încurcătură, dar produsele de make-up potrivite tenului dumneavoastră trebuie alese cu grijă, şi mai ales folosite cu prudență pentru a nu crea acel efect de mască, nefiresc. Isabel Strat (foto), make-up artist, cea care a lucrat cu multe actrițe de la noi și cărora le-a realizat machiajul special pentru filmări, ne-a povestit care sunt regulile de bază atunci când vrem să arătăm sublim în viața de zi cu zi sau în lumina reflectoarelor și la vârsta de 40 de ani.
„Nu pudrați sub ochi pentru a nu accentua ridurile”
- Care sunt pașii pe care trebuie să-i urmăm pentru ca machiajul să ne scoată din anonimat?
- Succesul unui machiaj frumos și luminos stă în primul rând în îngrijirea tenului. Pe un ten deshidratat, neexfoliat, cu un aspect tern și o textură aspră nu se pot face minuni doar aplicând machiaj. Așa că înainte să ajungeți la selectarea produselor de make-up, este necesar să vă ocupați puțin de starea pielii. O cremă hidratantă în funcție de nevoi și demachierea atât seara, cât și dimineața cu rigurozitate pot rezolva o mare parte dintre problemele expuse. De asemenea, o alimentație sănătoasă, mișcarea, consumul de lichide și odihna sunt recomandate, căci toate se văd… pe față.
- Cum ar trebui să arate un machiaj de zi pentru o femeie de 40 de ani? Dar unul de seară?
- Deviza „Less is more” ar trebui bătută în piatră pe Arcul de Triumf și luminată corespunzător pentru vizibilitatea ei, atunci când vorbim despre machiajul unei femei cu vârsta de 40 de ani și peste. O piele matură are alte nevoi în comparație cu pielea unei fete de 20 de ani. Are nevoie de luminozitate și uniformizare. Fie că vorbim despre machiajul de zi sau de cel de seară, acesta trebuie să estompeze ridurile și să emane prospețime. Locul culorilor puternice este luat de cele naturale, iar texturile sidefate sunt înlocuite cu cele mate. Aplicați o bază bună de machiaj care să conțină ingrediente antiaging / acid hialuronic. Fondul de ten potrivit vârstei trebuie să conțină filtru solar SPF minimum 25 și pigmenți care să reflecte lumina. O persoană matură are nevoie de un fond de ten fluid, hidratant, cu efect de lifting şi putere mare de acoperire, care să dea fermitate. Sunt specialiști care nu recomandă folosirea pudrei, însă eu consider că ridurile nu vor ieși în evidență dacă folosiţi o cantitate mică de pudră pulbere doar pe zonele care au tendința să lucească: frunte, nas, bărbie… și aproape deloc sub ochi.
„Dermatograful negru și fardul sidefat nu mai au ce căuta în trusa de machiaj”
- Ce sfaturi oferiţi pentru a avea un ten luminos?
- Evitați și bronzul, deoarece îmbătrânește. Alegeți luminozitatea și aplicați-o în colţul intern al ochilor, pe arcadă, arcul lui Cupidon (deasupra buzei superioare, în mijloc). Nuanţele cu textura mată precum bej, roz pal, auriu, arămiu sunt câteva dintre nuanțele care se potrivesc de minune. Dermatograful negru și fardul sidefat nu mai au ce căuta în trusa de machiaj. Primul înăspreşte trăsăturile, iar al doilea scoate în evidență ridurile din această zonă. Este bine să aveți în vedere și sprâncenele, cărora să le dați o formă. Rimelul aplicat în zig-zag în două straturi de la baza genelor spre vârfuri este suficient. Folosiți mascara maro sau bleumarin închis pentru zi și mascara neagră pentru seară. Rujurile cremoase, hidratante, în nuanțe naturale sunt cele care avantajează femeia la această vârstă. Texturile lucioase sunt de evitat deoarece scot în evidență ridurile din jurul gurii. Machiajul de zi poate fi transformat foarte ușor în unul de seară doar crescând puțin intensitatea lui ținând cont de cele spuse mai sus.
- Există un set de reguli care nu ar trebui încălcate la această vârstă?
- Cred că cea mai importantă regulă este îngrijirea tenului și demachierea lui cu rigurozitate dimineața și seara. O rutină zilnică de 15 minute cu produsele corect alese va lăsa o amprentă pe chipul doamnelor, dar într-un mod pozitiv. Hai să facem următorul exercițiu de imaginație: fața este ca o pânză de canvas. Cu cât ea este mai curată și mai îngrijită, cu atât vopseaua se aplică mai bine, iar rezultatul final este unul frumos.
„Se poartă pistruii și nuanțele de albastru electric”
- Care sunt tendințele în machiaj anul acesta? Avantajează acestea pe toată lumea?
- Se poartă naturalețea, se poartă pistruii. De aceea, vom folosi texturi cremoase, lejere, indiferent de vârstă. Nu se mai poartă bronzul și contouringul feţei. Se poartă accentele marine, toate nuanțele derivate din albastru în moduri luminoase și electrice, având câteodată nuanțe verzi pentru a reflecta o senzație de ocean tropical. Sun în tendinţe sprâncenele cu un look natural, sprâncene dese, conturate natural, care par nepensate, dar care sunt atent stilizate. Pentru buze, se folosesc culorile intense și texturile satinate de ruj rezistent la transfer. A revenit în tendințe conturarea buzelor cu un creion într-o nuanță mai închisă cu un ton decât nuanța rujului. Tendințele în materie de machiaj pentru anul 2018 ne inspiră să facem experimente și fluctuează de la o extremă la alta: de la strălucirea orbitoare a metalelor prețioase și abundență de sclipici, la abia vizibilul nude efect. Țineţi cont de tendințe, dar nu le urmaţi ca la carte, trebuie să fiţi selective și să alegeţi de aici ce vă avantajează cel mai bine.
- Există un tip de machiaj care să se potrivească la orice vârstă?
- Da, machiajul natural, minimalist pentru că avantajează orice fizionomie și nu ai cum să dai greș cu el în nicio situație. Frumusețea naturală a fost și va fi apreciată întotdeauna, iar tendințele actuale susțin lucrul acesta din plin.
- Dacă ar trebui să alegi un singur truc de make-up pe care să ni-l recomanzi, care ar fi acela?
- Este dificil să mă rezum doar la un singur truc de machiaj, pentru că suntem diferite și sunt sigură că pentru fiecare persoană în parte aș avea unul personalizat. Vorbind la modul general, cred că cel mai bun truc este moderația în aplicarea machiajului. Moderația e cuvântul de ordine.
„Fondul de ten trebuie aplicat și pe gât”
- Care este cea mai mare greșeală întâlnită de tine la femeile care se machiază singure?
- Nu știu dacă aș putea să mă rezum doar la o greșeală, așa că o să enumăr câteva care mie mi se par greșeli colosale și nu trebuie neapărat să fii make-up artist ca să le vezi. Spre exemplu, atunci când nuanța fondului de ten este aleasă în mod greșit, riscați să creați acel efect de mască, mai ales în cazul în care nu îl întindeți bine atât spre linia firelor de păr, cât și pe gât. Nu vă opriți la linia mandibulei. Trecerea de la față spre gât trebuie făcută treptat. Observ în machiajul femeilor prea mult negru în plină zi. Dermatograful și fardul negru trebuie păstrate pentru machiajul de seară. Dacă vă doriți neapărat să folosiți un produs pentru a vă contura privirea, alegeți creioane de ochi în nuanțe de maro, brun, gri etc., dar nu negru. Sprâncenele grafice, prea închise la culoare sunt nefirești. Este bine să vă asigurați că nuanța pe care o folosiți e apropiată de cea a părului și mergeți pe linia lor naturală, nu le arcuiți inutil.
- Care este cea mai bună bază de machiaj? Folosim sau nu primer?
- Pentru ca fondul de ten să se fixeze bine și să reziste, are nevoie de o bază. Cea mai folosită este chiar crema de zi, care trebuie să fie ușoară, hidratantă, cu o absorbție rapidă. De evitat cremele grase! Crema de zi este cea mai accesibilă bază de machiaj, deoarece se regăsește în trusa de îngrijire a oricărei femei. Rezultate extraordinare pot fi obținute atunci când foloseșți o bază de machiaj specială. Aceasta are rolul de a netezi tenul, reglează producția de sebum și corectează micile imprefecțiuni ale tenului.
Pe scurt, rolul unei baze de machiaj este să ofere tenului dumneavoastră un aspect mat și catifelat, să reducă aspectul inestetic al porilor și să adauge o notă naturală de luminozitate machiajului.
„Când fardaţi intens ochii, aplicaţi un ruj discret!”
- Cum putem transforma ușor un make-up de zi într-unul de seară?
- Atunci când vreţi să transformaţi un machiaj de zi într-unul de seară, trebuie să aveţi în vedere următorul aspect: echilibrul. Așadar, dacă vreți să puneți accentul pe ochi, buzele vor fi întotdeauna discrete. Când accentul cade pe buze, machiajul ochilor trebuie să fie unul discret, fin, în nuanțe pastelate sau bej auriu.
Produsele care nu trebuie să lipsească din trusa unei femei
Imperios necesar, acesta vă oferă protecție împotriva factorilor nocivi din atmosferă (praf, radicali liberi, vânt), împotriva variaţiilor de temperatură, a razelor ultraviolete, la fel de dăunătoare şi vara, şi iarna. Așa că alegeţi-l ținând cont de tipul de ten, nuanța acestuia, grad de acoperire, vârstă. Testarea culorii se face aplicând fondul de ten pe linia maxilarului, nu pe mână, iar sursa de lumină ar trebui să fie una naturală. El trebuie să fie ca o a doua piele, să nu se observe și să ofere un aspect perfect, nu încărcat.
Aproape toate femeile se confruntă cu problema cearcănelor, iar acest produs ar trebui să vă ajute să corectaţi problema pe care o aveţi în funcție de tipul cearcănelor: vineții, albăstrui, rozalii sau maronii… deci este un „must have”. Optaţi pentru un corector într-o nuanță mai deschisă cu un ton sau un semiton față de culoarea pielii dumneavoastră sau față de nuanța fondului de ten. În magazinele de profil, puteți cere sfatul specialistului în găsirea anticearcanului / corectorului ideal pentru dumneavoastră.
Toate produsele cremoase trebuie fixate cu pudră. Pudra poate fi pulbere sau compactă.
Pudra pulbere translucidă este foarte bună în fixarea machiajului, mai ales în cazul persoanelor care au tenul mixt sau gras. Pudra compactă este ideală pentru retuș și este foarte ușor de purtat în geantă.
Pentru pleoapele mai uleioase, recomand folosirea unei baze de ochi, deoarece împiedică adunarea fardului în pliul ochiului, intensifică culoarea și dă rezistență machiajului pe parcursul întregii zile.
Achiziționarea unei palete care să vă ajute să realizaţi atât un machiaj de zi, cât și unul de seară este tot ce aveți nevoie. Atunci când vorbim despre nuanțe și culori, există o gamă variată pe piață care poate să satisfacă nevoile oricărei femei.
Must have: un creion maro pentru un look mai soft, de zi; un creion negru pentru un look intens, de seară. Dacă staţi bine la capitolul îndemânare și preferaţi eyelinerul (tușul), încercaţi să alegeţi unul rezistent la transfer.
Alegeți un rimel în funcție de nevoi. Se găsesc în diferite variante: gene cu volum, gene alungite, gene curbate sau efect de gene false.
În realizarea unui machiaj consider că blushul poate fi o armă secretă, capabil să redea prospețimea, tinerețea, naturalețea. Ca sfat general, tenului deschis la culoare i se potrivesc nuanţele de roz, pentru tenul măsliniu sunt de preferat nuanţele oranj şi corai, iar pentru tenul închis la culoare, nuanţele de roşu merg cel mai bine. Acesta există sub diferite texturi și formule. Blushul cremă este indicat tenului uscat, în timp ce fardul pudră este ideal pentru un ten gras.
Dacă până acum nu foloseaţi un creion contur de buze, iată câteva motive care vă pot face să începeţi aplicarea lui de azi: reprezintă o bază pentru ruj atunci când buzele sunt colorate în întregime, puteți corecta forma buzelor în cazul unor asimetrii, buze subțiri, oferă contur precis buzelor, iar aplicarea rujului poate fi mult mai ușoară doar respectând desenul anterior. Nuanțe must have: nude (roze / maro) + roșu.
Eu sunt o mare iubitoare a rujului roșu și prin urmare nu aș avea cum să nu îl recomand. Cred cu tărie că nu ar trebui să lipsească din trusa de machiaj. Are o istorie mare în spate, această culoare fiind atribuită unei femei sex-simbol. În plus, dacă este aleasă corect, poate fi purtată de orice femeie. Culorile nude sunt, de asemenea, indispensabile. Aveţi grijă ca buzele să fie hidratate și dacă este cazul faceţi un gomaj/scrub înainte să aplicaţi rujul. În cazul buzelor uscate, evitați folosirea rujurilor mate, deoarece vor evidenția și mai tare acest aspect. Mizați pe rujuri hidratante, gloss-uri.
Consider că un kit de pensule trebuie să fie alcătuit din cel puțin cinci pensule, și anume: pensulă fond de ten sau burețel tip beauty blender ușor umezit în prealabil; pensulă pudră, ideală pentru fixarea produselor cremoase prin mișcări de tapotare. Cu această pensulă se poate aplica și blushul; pensula plată pentru aplicarea fardurilor; pensula de blending, ideală în difuzarea fardurilor/ combinarea culorilor pe pleoapă; pensula periuță, multifuncțională. Cu ea se pot pieptăna sprâncenele, e bună la aplicarea sau la îndepărtarea rimelului, aplicat în exces.
Sprâncenele contribuie la echilibrul estetic al întregii fizionomii. Așadar, când realizați machiajul lor, nu exagerați cu conturarea. Fie că alegeţi un creion, fie un fard, este important să nu conturați excesiv. La final, sprâncenele trebuie aranjate cu o perie specială.