de Luana Mare şi Carmen Bădulescu
Îngrijirea unghiilor s-a transformat în ultmii ani într-o adevărată industrie şi a devenit artă o dată cu picturile şi combinaţiile de culori şi forme ce pot fi utilizate. Fie că sunteţi o persoană nonconformistă, fie că peferaţi un stil clasic, cele mai noi tendinţe în domeniul manichiurii pot satisface şi cele mai exigente dorinţe. Cele mai cunoscute tăieturi sunt în număr de 12 şi cuprind, pe lângă câteva modele solicitate foarte des, şi altele, mai greu de întreţinut, dar spectaculoase, după cum spune Margareta Mihai (medalion), specialistă în frumuseţe la salonul bucureştean Vic Mar.
Forma rotundă
Forma rotundă a unghiei face parte dintre tăieturile clasice şi se potriveşte unor unghii cu format lung. Este ideală pentru cele care vor să-şi păstreze manichiura scurtă. Este foarte practică prin faptul că nu există riscul de a agăţa ceva cu unghia şi nici acela de a o rupe din greşeală. Sunt potrivite degetelor lungi şi subţiri. Persoanele care au degetele scurte şi groase vor fi dezavantajate de acest tip de manichiură.
Forma pătrată
Este tăietura care aminteşte imediat de „French manicure”. Este simplă, elegantă, foarte populară şi ideală în orice situaţie, nu atrage atenţia în mod exagerat şi se potriveşte unghiilor lungi sau medii. Poate fi aleasă atât pentru birou, cât şi pentru o seară specială şi se recomandă mai mult persoanelor care au formatul lung al unghiei. Sunt rezistente, se rup greu, dar pot face degetele să pară mai scurte decât sunt în realitate. De asemenea, necesită îngrijire periodică, deoarece unghia are tendinţa naturală de a creşte într-o formă rotunjită. Forma pătrată se obţine pilind unghia la vârf într-o singură direcţie până se ajunge la forma dorită.
Forma stiletto
Este o tăietură avangardistă, folosită în special pentru degetele scurte. Aceste unghii vor atrage atenţia imediat şi sunt un adevărat accesoriu pentru orice ţinută. Celebrităţi precum Rihanna sau Kyle Jenner poartă această tăietură a unghiilor. Este realizată doar pe unghiile lungi. Nu este foarte practică şi necesită atenţie sporită la tot ce poate fi agăţat. De asemenea, există şi pericolul de a le rupe uşor. Cu cât mai lungi, cu atât mai nepractice. Desigur că activităţile obişnuite, zilnice, vor fi îngreunate de acest tip de manichiură. Pentru a se obţine un rezultat optim este de preferat ca unghia naturală să fie accesorizată cu extensii acrilice sau din gel. Modelul stiletto se obţine pilind ambele părţi ale unghiei până se obţine forma triunghiulară, apoi se pileşte puţin şi vârful pentru a nu fi prea ascuţit.
Forma migdală
La fel ca şi la stiletto, tăietura migdală se practică pe unghii lungi şi necesită atenţie specială fiind predispuse la rupere. Forma migdală este mai puţin ascuţită decât stiletto, marginile unghiei sunt pilite mai mult. De asemenea, alungesc degetele şi sunt mai puţin ostentative.
Forma pătrat-ovală
Este o tăietură potrivită oricărui tip de unghie şi oricărei ocazii. Este practică şi chiar dacă nu este spectaculoasă, poate conferi manichiurii un aspect îngrijit şi modern. Se obţine dintr-o tăietură pătrată la care se rotunjesc uşor colţurile cu pila. Este uşor de întreţinut şi poate fi purtată atât pe unghii scurte, cât şi pe unghii medii, fără a exista riscul ruperii lor.
Forma balerină
Această tăietură face parte din categoria celor nonconformiste şi reprezintă un model stiletto cu vârful tăiat. Seamănă cu încălţările balerinelor sau... cu un sicriu. Se practică pe unghii lungi, de preferat extensii acrilice, şi sunt spectaculoase, dar nepractice. Se potrivesc unor mâini cu degete scurte şi groase.
Forma „vârf de munte”
Acest tip de tăietură seamănă foarte mult cu stiletto, diferenţa fiind dată de lungimea unghiei. „Vârful de munte” este mai scurt şi mai uşor de purtat şi de întreţinut. Ca şi în cazul stiletto, aceste unghii sunt greu de întreţinut, pretenţioase, dar spectaculoase. Desigur că, dacă aveţi lentile de contact sau purtaţi ciorapi de mătase, unghiile „vârf de munte” vor fi un adevărat supliciu.
Forma „picior de raţă”
Tipul de tăietură care imită forma piciorului de raţă este foarte rar cerut la noi în ţară şi chiar în saloanele internaţionale. Sunt multe manichiuriste care refuză acest tip de tăietură care creează efectul de degete scurte şi groase, fiind împotriva standardelor pe care au învăţat să le respecte. Este una dintre cele mai noi propuneri ale manichiuriştilor din saloanele internaţionale, o extravaganţă care nu a prins încă la noi.
Forma lipstik (ruj)
Tipul de unghie asemănătoare unui ruj se realizează doar pe o bază acrilică, deoarece necesită o unghie lungă, foarte rezistentă. Este o tăietură nepractică, dar imposibil de trecut cu vederea. Forma este făcută în aşa fel încât vârful unghiei să imite înclinaţia rujului.
Forma ovală
Acest tip de tăietură este potrivit unor unghii care au forma naturală lată şi mare. Unghiile ovale fac parte dintre modelele clasice, practice şi combină stilurile migdală, pătrat şi rotund. Tăietura poate fi realizată pe unghii scurte şi medii sau lungi. Pe acest tip de manichiură se pot realiza picturi şi modele diferite cu ajutorul culorilor sau chiar cu aplicaţii.
Forma „vârf de săgeată”
Acest tip de tăietură a derivat din forma ovală. Este o alegere îndrăzneaţă, spectaculoasă şi foarte dificil de purtat pe termen lung. Este recomandată ocaziilor speciale. Se realizează pe unghia lungă, iar pe tăietura ovală se pileşte vârful pe amble părţi până se obţine aspectul de vârf de săgeată.
Forma „vârf de sabie”
O altă tăietură nonconformistă este cea numită „vârf de spadă”. Diferenţa între aceasta şi „vârf de săgeată” este dată de lungimea unghiei; mult mai mare la „sabie”. Este un model cu totul neobişnuit, greu de purtat, dar imposibil de trecut cu vederea. De asemenea, este şi foarte greu de întreţinut manichiuristele recomandând acest model doar pentru ocazii, nu şi pentru serviciu şi în niciun caz pentru activităţile casnice.