de Gabriela Militaru şi Carmen Bădulescu
Nu este de mirare că, de foarte multe ori, câștigătoarele concursurilor internaționale de frumusețe sunt femei din India. Motivul? Acestea au o rutină de înfrumusețare bazată în exclusivitate pe produse naturale, ritual pe care îl respectă cu sfințenie. La fel de interesant este și faptul că ingredientele folosite de indience se regăsesc cu siguranță, în mod obișnuit, în bucătăria europeană.
Epilare facială naturală
Foarte important pentru procesul de înfrumusețare după modelul indian este îndepărtarea completă a părului facial. Deși femeile originare din India au tenul măsliniu și părul foarte des, ele nu se plâng niciodată de pilozitatea facială. Asta pentru că îndepărtează firele de păr de pe față cu ajutorul unui amestec format din făină de năut și apă. Cele două ingrediente se combină astfel încât să formeze o pastă consistentă, care se întinde pe zonele afectate de pe față și se lasă să se usuce. Când compoziția a format o crustă tare, se freacă tenul timp de câteva minute. Pentru rezultate vizibile, procedeul trebuie repetat de două ori pe săptămână, timp de trei luni. La finalul fiecărei sesiuni se aplică un strat subțire de ulei de cocos, care hidratează tenul și îl ferește de leziuni.
Adio pete solare!
Tot pentru ten, dar de data aceasta pentru culoare, indiencele care doresc să-și deschidă nuanța pielii folosesc miere și lămâie. Așa că persoanele care intenționează să-și deschidă nuanța tenului sau să scape de petele provocate de soare pot folosi amestecul format din sucul de la o lămâie și o linguriță cu miere. Pasta se aplică pe față și se lasă să acționeze timp de zece minute, după care se clătește cu apă călduță. Lămâia este cunoscută pentru proprietățile de înălbire, în timp ce mierea are efect de hidratare a tenului. O altă posibilitate de albire a pielii este un amestec format dintr-o lingură cu făină de năut, o lingură cu lapte praf, o jumătate de lingură cu miere, o jumătate de lingură cu suc de lămâie și două linguri cu lapte. Amestecul se întinde pe față și se reîmprospătează la fiecare două-trei minute, cu puțin lapte, pentru a nu se întări. Ideea de bază este ca această mască să fie menținută moale pe ten timp de 20 de minute. După această perioadă, se masează ușor masca timp de două-trei minute. Aceasta nu conține niciun ingredient abraziv, deci nu va irita pielea, ci, dimpotrivă, va avea consistența și efectul unei creme hidratante. La final, masca se îndepărtează cu apă călduță. Sau, dacă sunteți în criză de timp, puteți tăia un cartof în două. Frecați fiecare jumătate umedă pe pielea curată timp de unu-două minute. Apoi clătiți cu apă călduță.
Colorant din ierburi pentru păr
Un chip frumos este completat de o podoabă capilară sănătoasă. Aceasta este o regulă pe care orice indiancă o știe. De aceea, femeile din India se asigură că părul lor este frumos și sănătos amestecând 12 picături de suc de lămâie cu o lingură cu ulei de cocos sau ulei de măsline. Compoziția se folosește pentru a masa scalpul. Apoi se lasă să acționeze asupra rădăcinii părului timp de o oră și se spală ca de obicei. În felul acesta, mătreața nu va reprezenta niciodată o problemă. Și pentru ca rutina capilară să fie completă, indiencele folosesc doar colorant natural pentru vopsirea părului. Henna este de foarte mare ajutor în acest sens, praful acesteia protejând scalpul și menținând firul de păr sănătos. Henna vine în nuanțe diferite, potrivite culorii naturale a părului și nu se decolorează la fel de repede la vopselele obișnuite. O vopsea Henna naturală se recunoaște după coloritul pudrei, care trebuie să fie verde-maroniu, și după mirosul de ierburi uscate. Praful de Henna se combină cu apă până ce formează o pastă consistentă, care se aplică mai întâi la rădăcina părului, unde se lasă să acționeze timp de o jumătate de oră, apoi pe lungimea firului de păr, unde se lasă să acționeze încă cel puţin o oră și jumătate. Indiferent ce tratament pentru păr ați folosi, dacă urmați exemplul indian, la final vă puteți spăla podoaba capilară cu șampon format din făină de fasole verde și apă.
Balsam din aloe vera
Alt ingredient care este nelipsit în rutina de întreținere a indiencelor este aloe vera. Foarte bună atât ca balsam pentru păr, cât și ca mască facială, aloe vera reface firul de păr deteriorat, dar ajută și la neutralizarea probemelor de ten. La fel de bun ca aloe vera este uleiul de cocos. Acesta poate fi folosit cu succes în hidratarea pielii, ca demachiant, dar și ca balsam pentru păr sau ulei pentru îndepărtarea resturilor de ceară după epilare. O altă mască mai puțin întâlnită în Europa este cea pe bază de coajă de portocală. Indiencele obișnuiesc s-o usuce până devine casantă și poate fi râșnită. Odată obținută pudra de coajă de portocală, se amestecă bine cu apă și se aplică pe față. Se spală cu apă rece, după ce a acționat zece minute, iar tenul rămâne catifelat și vizibil mai elastic. Nici iaurtul nu este ignorat de indience. Acestea amestecă o lingură cu produsul lactat cu două linguri cu făină de năut și o jumătate de lingură cu turmeric. Se obține o mască facială care, lăsată să acționeze timp de zece minute, dă tenului o strălucire deosebită. Și apropo de turmeric: acesta poate fi folosit de femeile care au probleme cu zona axilei, care, din cauza epilatului, capătă o nuanță întunecată, inestetică. Pentru a combate această problemă, se combină două linguri cu turmeric cu două linguri cu apă și se aplică pe zona axilei. Se lasă să acționeze timp de zece minute, după care se face duș.
Procesul de înfrumusețare al indiencelor este completat de o atitudine pozitivă, care, spun ele, combate stresul și ajută la menținerea unui chip mereu radiant
Tulsi şi amla vindecă acneea
Mai puțin cunoscute în Europa sunt alte două ingrediente pe care indiencele le folosesc pentru a se menține tinere: tulsi și amla. Tulsi (sau „busuiocul sfânt”) poate fi folosit atât ca pudră pentru măștile faciale, cât și la ceaiuri. Acesta are efecte vizibile în vindecarea naturală a acneei, dar este utilizat și pentru stabilizarea nivelului zahărului din sânge, combaterea hipotiroidismului și a anxietății. Amla - sau amalaki - este fructul unui copac care crește în India și care are proprietăți tonice asupra pielii și reparatorii asupra vederii. Folosit sub formă de tinctură în băile capilare, amla hrănește firul de păr și previne încărunțirea. Aceste ingrediente se găsesc și în magazinele naturiste din România.