de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Asociate de secole cu devotamentul pentru frumusețea absolută, perfectă până la cel mai mic detaliu, gheișele contemporane sunt ființe care trăiesc într-o lume total separată, a misterului. Rămase în număr de doar câteva sute în orașul japonez Kyoto, aceste femei de legendă folosesc aceleași tehnici de înfrumusețare pe care le utilizau înaintașele lor, în secolul al XVIII-lea.
Cinci ani de antrenament în perfecțiune
Traducerea cuvântului „gheișă” este „artist”. Aceste femei care execută ceremonia ceaiului pentru cei mai bogați și mai puternici oameni ai lumii într-un ritual perfect, inegalabil (și care nu sunt nicidecum curtezane...) se antrenează timp de cinci ani pentru a se desăvârși. În acest răstimp ajung să stăpânească arta conversației, să fie muziciene, să danseze cu grație, chiar să râdă scoțând sunete ca de izvor cristalin. Iar când vine vorba despre întreținerea frumuseții, este celebru în toată lumea faptul că în spatele machiajului abundent, tipic pentru o gheișă, aceste femei au chipuri impecabile, ca de porțelan, și un păr strălucitor, minunat.
Ceai verde și lapte de orez
Gheișele au un manual de căpătâi, cu reguli de înfrumusețare neschimbate din 1813, arată publicația „Elle”. În această carte sunt secretele seculare ale produselor pe care aceste femei de o frumusețe iconică le folosesc pentru a-și susține aspectul. Sunt produse pe care lumea le descoperă astăzi cu elan și pe care gheișele le cunosc și le utilizează de secole. Este vorba în primul rând despre ceaiul verde, cu tot alaiul de proprietăți antibacteriene și antioxidante care îl fac perfect pentru un ten curat. Mai departe, gheișele folosesc pentru ten (ca și pentru îmbăiere, de altfel) apa lăptoasă rămasă după curățarea și spălarea orezului care se pregătește pentru gătit. Acesta protejează de radiațiile ultraviolete, fiind în același timp un excelent emolient.
Dieta se oglindește pe chip
Potrivit celor care au studiat rutina gheișelor, înfrumusețarea este percepută ca un proces din interior spre exterior, mai exact starea chipului reflectă dieta și modul de viață. De pildă, algele, consumate în alimentație, sunt considerate foarte bune și pentru frumusețe, grație proprietății lor de a reține apa. La nivelul tenului, sunt considerate un hidratant de excepție, pentru că nu permit evaporarea apei de la suprafața pielii. De asemenea, ritualul gheișelor implică un ulei care era extras pe vremuri din ficatul de rechin și pe care bebelușii îl au în compoziția pielii lor. Astăzi s-a descoperit că această substanță, numită „squalane”, poate fi extrasă și din măsline.
Uleiul de camelie, demachiantul ideal
Specialista americană în parfumuri Maria McElroy dezvăluie faptul că gheișele folosesc pe post de demachiant ulei de camelie, cu care își clătesc și fața. „Este unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale frumuseții acestor femei imaculate, notat într-una dintre cele mai vechi cărți din lume”, explică McElroy, care a folosit această idee pentru a crea o linie proprie de îngrijire a tenului și a părului. Între timp, camelia a invadat industria cosmetică, întrucât are proprietăți remarcabile, pe care gheișele le știu de mult.
Purificare în loc de curățare chimică
Cât privește ritualul propriu-zis de îngrijire a pielii, gheișele au un principiu total diferit față de al femeilor din vest: preferă să se concentreze pe o purificare blândă, fără agresiuni de vreun fel asupra tenului, în loc de o curățare chimică, cu ajutorul săpunurilor și gelurilor folosite în Occident. Așadar, în loc să îngrămădească chimicale și produse industriale pe chip, gheișele utilizează uleiuri. De altfel, procedeul le și ajută, întrucât tenul este nevoit să susțină un adevărat eșafodaj al machiajului, care face parte din aspectul tradițional. Demn de menționat este faptul că gheișele utilizează și o ceară specială, numită „bintsuke”, pe care o aplică pe piele pentru a o proteja de efectele machiajului. Este aceeași substanță pe care luptătorii de sumo o folosesc pentru a-și unge părul și s-a demonstrat că reține umezeala în timp ce ferește porii de substanțele din machiaj.
Cele 100 de clătiri ale feței
Puțini cunosc faptul că una dintre primele „mișcări” pe care le fac gheișele pentru a-și păstra chipul perfect este aceea de a clăti fața de 100 de ori cu apă caldă. În felul acesta își deschid porii și asigură o curățare în profunzime a tenului. Apoi își șterg tenul cu cârpe din mătasea rămasă de la coaserea superbelor lor kimonouri. Acest material ajută la eliminarea reziduurilor și „impregnează” pielea cu particule strălucitoare. O altă etapă a menținerii frumuseții perfecte a chipului este vizita la... bărbier. Nu există chip feminin care să nu aibă un fir-două de păr nedorit, așa că o atenție specială este acordată de gheișe bărbieritului profesionist, care se petrece la fiecare două-trei săptămâni și care include și gâtul!
Machiaj legendar cu roșu-acuarelă
Machiajul tradițional în sine se concentrează pe buze și ochi. Interesant este faptul că se urmărește ca efectele să fie mult mai dramatice la lumina lumânărilor, întrucât gheișele își execută ceremonialul seara. Stilul este o derivație a moștenirii „kabuki” și include o pudră albă amestecată cu o soluție, creându-se astfel o pastă specială. Rujul de un roșu foarte aprins este obținut din extract de plante. Atunci când este preparat, este uscat și arată ca o acuarelă. Poate arăta chiar și... verde într-o anumită lumină. Prin umezirea pensulei cu care se aplică, această acuarelă capătă nuanța purpurie care a făcut celebră în toată lumea imaginea gheișelor.
Îşi spală părul cu formule obținute din orez și alge
Uleiul de camelie este ingredientul principal atunci când vine vorba despre coafura sofisticată a gheișelor. De altfel, imaculatele femei îl folosesc în alimentație, pentru îngrijirea tenului, pentru aproape tot ce înseamnă înfrumusețare, ca pe un panaceu. Pentru păr este unul dintre cele mai eficiente balsamuri. Spălarea podoabei capilare se face cu formule obținute din orez și alge. Atunci când se află în pregătire, coafura specifică este realizată de un stilist. Pentru ridicarea spectaculoasă se folosește ceară „bintsuke” topită. Odată aranjat părul, femeile dorm pe perne speciale cât continuă antrenamentul, pentru a nu strica „opera”. După ce devin gheișe „cu acte în regulă”, folosesc peruci.
Lemnul-dulce acţionează asupra hiperpigmentării
Chiar și atunci când nu execută ritualul ceaiului și, deci, nu poartă machiaj, gheișele sunt obligate să aibă un ten ca de porțelan, impecabil, perfect curat și proaspăt. Ca urmare, sunt foarte atente în permanență la orice decolorare a tenului sau la dezechilibrele de nuanțe de pe chip. Pentru a menține strălucirea aceasta obligatorie și permanentă, apelează la efectele lemnului-dulce, care, după cum se știe, acționează eficient asupra hiperpigmentării fără să facă pielea sensibilă la razele soarelui, așa cum se întâmplă cu cosmeticele occidentale dedicate aceluiași scop.