de Luana Mare şi Florica Pintea
Una dintre cele mai noi metode de a păstra un ten frumos, luminos şi simplu de îngrijit chiar acasă este tratamentul cu fiole care conţin substanţe concentrate. Fie că sunt vitamine sau aminoacizi, sau extracte, fiolele sunt uşor de utilizat şi pot fi un ajutor nesperat în lupta cu ridurile, deshidratarea, petele sau chiar acneea. Despre câteva dintre aceste tratamente ne-a vorbit cosmeticiana Margareta Mihai (medalion) de la salonul VicMar din Bucureşti.
„Se pot folosi cu succes şi acasă”
- Cum se pot utiliza fiolele pentru ten?
- Conţinutul fiolei poate fi amestecat bine în crema obişnuită sau aplicat pe faţă ca atare, după o bună demachiere. Ele sunt mult mai eficiente atunci când sunt aplicate cu aparate cosmetice care ajută substanţa să pătrundă în profunzimea dermei. Dar acest lucru se poate întâmpla numai în saloanele de frumuseţe, unde există aparatură profesională. Tratamentul poate fi făcut şi acasă într-o variantă mai simplă şi cu succes evident.
- Câte feluri de tratamente cu fiole sunt?
- Sunt fiole cu retinol, cu vitamine, cu elastină, cu acid hialuronic, Ficoida Glacială, dar şi cu multe alte substanţe ce pot ajuta tenul în diferite situaţii. Pot fi cocteiluri de substanţe cu un anumit scop, de exemplu antirid sau pentru hidratare sau pentru un ten lipsit de fermitate, tern, obosit. Sunt foarte multe asemenea tratamente.
„Conţin ingrediente active în concentraţie mare”
- Care sunt avantajele utilizării acestor fiole în raport cu o cremă de faţă?
- Substanţele conţinute de fiole au ingrediente active în concentraţie mare, astfel încât acţionează mult mai bine într-un anumit scop, cel pe care-l dorim. De asemenea, au molecule mai mici şi pătrund mai bine în epidermă, până în straturile profunde. Trebuie specificat faptul că aceste tratamente nu înlocuiesc crema zilnică de faţă. Ele doar completează efectul acesteia sau, după cum spuneam, pot fi un ajutor în zilele dificile pentru ten.
- Care sunt cele mai utilizate tratamente cu fiole şi în ce situaţii?
- Sunt fiole care conţin preponderent o anumită substanţă/extract, iar altele care au în componenţă mai multe principii active.
„Colagenul este recomandat pentru persoanele cu ten sensibil”
Fiolele cu colagen sunt destinate persoanelor cu vârsta de peste 25 ani. Au efect puternic de hidratare. Trebuie spus că, după 20 de ani, nivelul de colagen din piele scade, iar tenul îşi pierde fermitatea, prospeţimea şi apar acele linii fine, viitoarele riduri. Fiolele cu colagen se sparg, iar substanţa se aplică simplu pe faţă, masând cu degetele pe tenul curăţat bine în prealabil. Întregul conţinut se aplică o dată. Este de preferat ca acest ritual să se facă de două ori pe zi: dimineaţa şi seara, iar rezultatele se vor vedea imediat, chiar de a doua zi.
„Elastina redă supleţea pielii”
Elastina este o componentă naturală a pielii şi care exercită o influenţă preponderentă asupra ţesutului conjunctiv. Ca şi colagenul, nivelul de elastină din piele scade după vârsta de 20 de ani. O fiolă cu această substanţă are efecte imediate; redă supleţea tenului şi întârzie apariţia ridurilor fine. Se utilizează o dată pe zi, de preferat dimineaţa. Se aplică pe tenul curat şi se lasă cinci-zece minute pentru a pătrunde în piele după care se aplică o cremă de faţă.
„Concentratul de vitamina C reduce petele cauzate de acumularea de melanină”
Vitamina C este recomandată pentru tenul pătat şi deshidratat. Ajută pielea să refacă fibrele de colagen şi de elastină şi să reducă nivelul de melanină. Există fiole cu vitamina C concentrat 7,5% ca un tratament intensiv pentru revitalizarea pielii obosite, pigmentate, deshidratate, dar şi în concentraţii mai mici. Efectele se văd imediat după utilizare. Tenul este mai luminos, mai ferm, revitalizat. Se aplică o dată pe săptămână pe pielea curăţată în prealabil. Trebuie spus faptul că vitamina C este cea mai instabilă dintre toate substanţele pentru îngrijire cosmetică deoarece, în contact cu aerul, se oxidează imediat. O dată desfăcut recipientul, conţinutul trebuie utilizat în întregime. Aplicând pe faţa curată o doză de vitamina C se va obţine un efect imediat de lifting. Se poate adăuga în crema de faţă (un gram de vitamina C la 10 g cremă) şi se masează pe faţă şi pe gât până se absoarbe în piele. Este recomandată tuturor tipurilor de piele, indiferent de vârstă. Vitamina C încetineşte procesul de îmbătrânire, reface structura celulară, stimulează sinteza de colagen şi de elastină din piele şi protejează celulele împotriva radicalilor liberi. Are un efect de uşoară albire a tenului, acţionând ca o gumă de şters pentru petele de pe faţă.
„Acidul hialuronic hidratează şi stimulează reînnoirea celulară”
Fiolele cu acid hialuronic sunt recomandate persoanelor care au nevoie de hidratare şi de stimularea procesului de reînnoire celulară, mai precis, tenului obosit, care necesită uniformizare a aspectului acolo unde sunt mici cicatrici (acneice), imperfecţiuni, sau a celui cu riduri fine de expresie. Acidul hialuronic hidratează, umple ridurile şi stimulează fibrele de colagen şi de elastină.
„Retinolul accelerează regenerarea dermei”
Retinolul este un derivat al vitaminei A, nutrient esenţial pentru menţinerea sănătăţii pielii, dar şi a aspectului tânăr până la vârste cât mai înaintate. Substanţa accelerează procesul regenerării celulare şi stimulează producţia de colagen. Este recomandat pentru ameliorarea aspectului liniilor fine şi pentru prevenirea îmbătrânirii. Vitamina A este un ingredient de bază în rejuvenarea tenului matur. Conţinutul unei fiole se aplică pe tenul curat până când pătrunde în întregime în epidermă. După 10-15 minute se poate aplica şi crema de zi.
„Ficoida Glacială are puternică acţiune antirid”
Extractul de Ficoida Glacială (o plantă originară din deşertul sud african) are o acţiune remarcabilă asupra ridurilor. Se utilizează atunci când tenul este lipsit de vitalitate şi când apar primele riduri. Se aplică tot conţinutul unei fiole pe faţă prin tamponări uşoare. Nu se combină cu alte produse de îngrijire.
„Pentru efect de exfoliere poate fi utilizat acidul glicolic”
Acidul glicolic face parte din familia AHA (alfa hidroxi acizi), fiind un derivat din trestie de zahăr. Este un acid din fructe şi este recomandat de mulţi ani în tratamentele antiîmbătrânire, dar şi în problemele tenului acneic. Acidul glicolic este foarte des utilizat în industria cosmetică şi pentru efectul său de exfoliere. Lipsa unei exfolieri naturale duce la o acumulare de celule moarte care dau tenului un aspect inestetic, uscat, neuniform. Acest acid ajută la îndepărtarea celulelor moarte acumulate în exces, iar rezultatul va fi o piele mai tânără, mai hidratată, mai luminoasă. De asemenea, accelerează formarea celulelor şi are un efect de stimulare a reţelei de fibre de colagen. Ajută şi la absorbţia diferitelor produse cosmetice. După aplicarea pe tenul curat a conţinutului unei fiole cu acid glicolic se aplică şi crema de faţă.
„Extractul de zmeură elimină punctele negre”
Fiolele cu extract de zmeură sunt foarte bune pentru tenurile degradate, pătate, cu puncte negre şi cu porii dilataţi. Soluţia aplicată după demachiere ajută la eliminarea celulelor moarte, netezeşte suprafaţa pielii şi îi conferă o tentă strălucitoare. Tratamentul se face de preferinţă dimineaţa, în fiecare zi, pe tenul curăţat. Conţinutul unei fiole se lasă să acţioneze cinci-zece minute, apoi se poate utiliza crema de zi adecvată tenului.
„Irisul este destinat tenului acneic”
Pentru persoanele cu ten gras, acneic este recomandat tratamentul cu extract de iris. Se sparge fiola, iar conţinutul se aplică pe faţa curată dimineaţa sau seara. Restabileşte echilibrul florei bacteriene cutanate şi debitul de sebuum. Este un tratament intensiv al tenului gras, iar efectele se vor vedea după câteva aplicări.
„Cuperoza poate fi redusă cu extract de castană”
Fiolele cu extract de castană sunt recomandate tenurilor sensibile, cuperozice. Extractul de castană de India este un regulator al circulaţiei sangvine periferice, dar are şi efecte astringente, tonice şi redă claritatea tenului.
„Ginsengul este util în tratamentul tenurilor îmbătrânite”
Fiolele cu extract de ginseng sunt ideale pentru tratamentul tenului matur, cu aspect îmbătrânit. Principiile active revitalizează pielea şi accelerează regenerarea celulară. Acest extract se combină de obicei în fiolă cu hidroviton, un factor hidratant, care va regulariza menţinerea umidităţii dermei.
„Muşeţelul calmează iritaţiile”
Dacă aveţi o piele iritată, fragilă, lipsită de hidratare, puteţi încerca o fiolă cu extract de muşeţel. Efectul este de calmare şi de netezire a pielii fragile şi iritate. Se sparge o fiolă, iar conţinutul se aplică prin mişcări uşoare de masaj pe tenul curăţat în prealabil. Se lasă să acţioneze timp de 20 de minute după care se poate spăla faţa din nou şi se poate aplica o cremă hidratantă. Efectul de calmare este imediat.
„Lăptişor de matcă pentru supleţe şi restabilirea structurii”
Fiolele cu lăptişor de matcă sunt recomandate în tratamentul tenului îmbătrânit. Conţinutul ridicat în vitamina B5 restabileşte structura şi supleţea epidermei care va fi protejată de condiţiile externe agresive. Ca şi la celelalte tratamente, substanţa se aplică pe tenul curat prin mişcări uşoare de masaj sau prin tamponare.
„Floarea de colţ este un bun antioxidant”
Extractul de floare de colţ accelerează mecanismul reparator al pielii. Este un bun antioxidant şi detoxifiant natural pentru orice tip de ten. Asigură o bună hidratare celulară şi protejează împotriva factorilor externi agresivi. De asemenea, poate duce la estomparea ridurilor apărute pe tenul obosit, tonifică şi regenerează epiderma. Ca şi celelalte tratamente, se aplică întregul conţinut al fiolei pe faţa curată şi se masează apoi cu degetele până la absorbţia totală sau se tamponează uşor. Se lasă să acţioneze 15-20 de minute, apoi se aplică o cremă hdratantă.
„Coenzima Q10, pentru cele de peste 30 ani”
Până la vârsta de 30-35 de ani, organismul poate produce cantitatea necesară de Q10, însă odată cu înaintarea în vârstă se va diminua şi cantitatea produsă de acesta. Scăderea nivelului de Q10 duce la reducerea producţiei de colagen, de elastină şi de alţi compuşi esenţiali ce intră în componenţa pielii, aceasta căpătând un aspect îmbătrânit. Un aport de coenzima Q10 ajută la creşterea acestei substanţe la nivelul epidermei, acţionând astfel împotriva ridurilor din interior către exterior. Pielea va căpăta un aspect hidratat şi liniile fine se netezesc. Aplicată seara pe faţă, va ajuta la regenerarea epidermei pe timpul nopţii. Trebuie menţionat că acest tratament este interzis persoanelor cu ten sensibil! Este recomandat persoanelor de peste 30 de ani.
„Cocteilurile au acţiune integrată“
- Mai sunt şi alte tipuri de tratamente cu fiole pentru ten?
- Mai sunt fiole cu amestecuri de substanţe pentru o acţiune integrată. Fie sunt cocteiluri cu multivitamine, cu aminoacizi sau cu mai multe componente din cele amintite mai sus. Toate acestea constituie un tratament eficient pentru situaţii speciale, în care este necesară o cantitate mai concentrată de substanţă activă. Cocteilurile sunt destinate saloanelor de frumuseţe unde profesioniştii ştiu să le aplice în conformitate cu tipul de ten şi cu necesităţile acestuia, de aceea recomand pentru tratamentele la domiciliu doar fiolele cu substanţe simple pentru un rezultat satisfăcător.
„Caviar (proteine din peşte) pentru catifelare“
Caviarul, cunoscut şi ca aurul negru, este sinonim cu luxul şi cu bunăstarea, fiind considerat o delicatesă chiar şi pentru ten. Caviarul are un rol primordial în hidratarea şi protejarea pielii, conferindu-i elasticitate, fermitate şi un aspect catifelat. Fiolele cu acest complex conţin elemente hrănitoare extrase din icre şi caviar, combinate cu un extract dintr-o specie de alge marine care conţin oligoelemente şi ioduri şi au proprietăţi antioxidante. Tratamentul este foarte activ în hrănirea şi în regenerarea celulară. Ajută la recăpătarea strălucirii tenului, netezeşte vizibil liniile fine şi ridurile existente, catifelând pielea. Se aplică jumătate din fiolă zilnic, de preferinţă seara, pe pielea curăţată şi uscată, pe faţă, pe gât şi pe decolteu. Se va evita regiunea ochilor. Caviarul poate poduce efecte secundare persoanelor alergice la proteine din peşte şi la fructe de mare.