de Luana Mare şi Carmen Bădulescu
Una dintre cele mai frecvente afecţiuni ale ultimilor ani atât în cazul bărbaţilor, cât şi în cazul femeilor, este căderea părului, aceasta fiind determinată de factori genetici şi hormonali. Alopecia se manifestă la bărbaţi încă de la vârsta de 20-30 de ani şi dă un aspect îmbătrânit, precum şi complexe severe. Dacă metodele de regenerare a părului au dat greş, iar podoaba capilară nu se mai reface pe cale naturală, există o metodă de a acoperi golurile rămase pe scalp: dermopigmentarea, despre care ne-a vorbit Adriana Bican, trainer internaţional dermopigmentare la Famisoo, Holistic Beauty.
„Se recreează aspectul foliculilor naturali”
- Ce e dermopigmentarea scalpului?
- Este o procedură care recreează aspectul de foliculi de păr natural prin introducerea de pigmenţi minerali în piele. Reprezintă o soluţie imediată şi permanentă pentru persoanele care suferă de calviţie, alopecie sau care vor să acopere cicatrice şi semne din naştere, bărbaţi sau femei, indiferent de vârstă. Bărbaţii care au chelie pot corecta acest defect, în sfârşit, iar în cazul femeilor cu părul rar, tratamentul estetic de micropigmentare a scalpului acoperă regiunile fără păr şi creează aspectul de păr des.
- Este o tatuare sau o vopsire a scalpului?
- Este o dermopigmentare capilară cu o durată limitată, procedura necesitând întreţinere, deoarece pigmentul poate fi absorbit diferit de la organism la organism. Pentru că se depune pigment doar în primele două straturi de piele nu se poate vorbi despre tatuaj, dar nici despre vopsire.
- Este dureroasă această intervenţie, necesită anestezie?
- Nu necesită anestezie pentru că înţepătura este foarte uşoară. Cei care au făcut această intervenţie spun că se simte ca o atingere repetitivă şi atât. Nu este un disconfort mare.
„Se face cu un aparat cu ace de unică folosinţă”
- Cum şi cu ce se efectuează această dermopigmentare?
- Se realizează în mai multe şedinţe cu un aparat special ce are dispus la un capăt ace de unică folosinţă. Depinde foarte mult de mărimea zonei ce trebuie acoperită şi de cât de rare sunt firele naturale de păr. Procedura constă în implantarea unor depozite microscopice de pigment pe suprafaţa scalpului, acolo unde este nevoie, nu mai profund de 0,4-0,5 mm în piele, care reduc optic aspectul lipsei de păr. Poate camufla cicatrice şi poate uniformiza zonele cu şi fără păr.
- Care sunt avantajele acestei metode, în comparaţie cu implantul de păr, de exemplu?
- În primul rând este mult mai ieftin în comparaţie cu implantul de păr care costă mii de euro, în funcţie de numărul de fire de păr implantate. Apoi, implantul se face cu păr propriu de pe zonele capului unde mai există, iar dacă s-a instalat o calviţie completă, nu se mai poate face relocarea firelor. Dermopigmentarea nu prezintă riscurile unei operaţii, aşa cum se întâmplă la implantul de păr. Tratamentul nu presupune intervenţie chirurgicală, nu are reacţii adverse şi nu necesită perioadă de recuperare.
„Vindecarea durează 30 de zile”
- Cât durează o şedinţă de pigmentare?
- În funcţie de complexitatea lucrării, timpul de execuţie poate varia între o oră şi patru ore. Dar sunt necesare câteva şedinţe, în funcţie de suprafaţa ce trebuie acoperită.
- Cât durează recuperarea după intervenţie?
- Procesul de vindecare durează 14 zile. Clientul se va reîntoarce la retuş după 30 de zile, timpul complet de vindecare a ţesutului.
- Cât timp se menţine pigmentarea scalpului?
- Durata pigmentării poate varia între doi şi trei ani, în funcţie de rapiditatea cu care organismul absoarbe pigmentul şi-l metabolizează.
- Procedura afectează sănătatea firului de păr?
- Nu, metoda nu afectează firul de păr, deoarece pigmenţii folosiţi conţin ingrediente naturale pe bază de plante, de aceea canalele capilare vor fi stimulate pentru a se regenera.
„Culoarea se alege în funcţie de cea naturală a firului de păr”
- Ce culori se pot alege pentru pigmentare?
- Culoarea se alege în funcţie de cerinţele clientului, dar şi de culoarea naturală a firului de păr.
- Are efecte secundare?
- Poate să apară o uşoară inflamaţie, se formează o peliculă de cojiţă şi culoarea este mai intensă imediat după procedură. Toate acestea se manifestă în mod diferit de la client la client şi nu este obligatoriu să apară. Chiar dacă se instalează toate acestea, în decurs de câteva zile aspectul va reveni la normal.
- Care este diferenţa dintre micropigmentarea estetică facială şi dermopigmentarea capilară?
- Sunt mai multe diferenţe: adâncimea implantării pigmentului, aparatul şi aplicatoarele (acele folosite), pigmenţii utilizaţi, metodele de aplicare, indicaţiile specifice ale pielii în zona de lucru.
- Există riscul să usuce scalpul sau să afecteze glandele sebacee?
- După cum spuneam, această procedură nu are efecte adverse, deci nu există aceste pericole.
„Se poate curăţa cu soluţie specială”
- Dacă clienta este brunetă şi apoi vrea să-şi schimbe nuanţa spre blond, există posibilitatea de a curăţa această pigmentare?
- Culoarea se poate curăţa doar cu ajutorul unei substanţe speciale de îndepărtare a pigmentului, desigur în mai multe şedinţe. Dacă totuşi clientul doreşte o schimbare a tonului, se poate introduce o culoare mai deschisă sau mai închisă.
- Are contraindicaţii această metodă? Care sunt acestea?
- Sunt câteva şi se referă la bolile de sânge, la cele transmisibile, sarcină, alăptare, tratamentele complexe, precum şi la consumatorii de stupefiante, de alcool.
„Timp de câteva zile se va evita mersul la saună“
- Sunt necesare îngrijiri speciale după pigmentare?
- Ca la orice procedură de acest tip, procesul de îngrijire reprezintă un factor foarte important în ceea ce priveşte rezultatul final. După procedură se aplică o cremă de trei ori pe zi. De asemenea, sunt necesare câteva măsuri de siguranţă în perioada imediat următoare: să se dezinfecteze zona, iar clientul nu trebuie să rupă coaja, să nu facă sport, să nu se expună razelor UV, să nu pună mâinile murdare pe zona lucrată. Sunt câteva norme pentru zilele de după procedură. În prima săptămână, clientul trebuie să respecte restricțiile de expunere la soare şi cele care duc la transpirație excesivă, mersul la saună sau la piscină, să evite apa sărată. Nu trebuie să poarte șepci sau căciuli timp de câteva zile.