de Călin Popa şi Raluca Ogaru
Cremele și loțiunile de hidratare nu lipsesc din arsenalul unei femei care are grijă de aspectul pielii sale. Dar experții sunt tot mai mult de părere că ar trebui să fie înlocuite chimicalele cu metode naturale de a asigura suplețea tenului.
„Doar o foarte mică parte dintre femei au cu adevărat pielea uscată”
În ultima perioadă, specialiștii în cosmetică au început să se întrebe dacă nu cumva produsele pentru hidratarea tenului creează un cerc vicios și dau dependență. Potrivit expertei Sobia Ali, de la Medical&Cosmetic Centre, din Edinburgh, utilizarea în exces a acestor produse de hidratare poate avea efecte nedorite, precum agravarea ridurilor, rozaceea și petele pigmentare. Explicația este simplă. „Doar o foarte mică parte dintre femei au cu adevărat pielea uscată. Multe dintre noi doar avem această senzație, iar reacția automată este să folosim creme de hidatare, mai ales iarna. Am ajuns să credem, din cauza publicității, că hidratarea tenului cu aceste produse este necesară ca spălatul pe dinți, dar aceasta este o prejudecată, întrucât adevărata hidratare este asigurată de piele, din interior, și nu poate fi înlocuită de cosmetice”, explică doctor Sobia.
Serumuri cu vitamina C și exfoliere cu acid salicilic
În cazul în care doriți să „spargeți” acest cerc vicios, există alternative naturale cu ajutorul cărora vă puteți ajuta tenul să rămână hidratat. „Serumurile bogate în vitamina C ajută foarte mult la repararea pielii, mai ales iarna. Este un antioxidant foarte puternic, care regenerează și întărește tenul. De asemenea, acidul hialuronic și ceramidele sunt foarte importante, întrucât ajută pielea să rețină mai mult timp hidratarea naturală. Și este foarte important să continuați exfolierea și iarna, cu produse naturale bogate în acid lactic și salicilic, care stimulează producerea de colagen”, punctează experta.
Unt și miere
Untul natural ar trebui să se regăsească în arsenalul de îngrijire a tenului. De la untul de cacao la cel de shea, cocos sau migdale, cele mai potrivite sunt variantele bio, chiar dacă sunt ceva mai scumpe. Investiţia merită cu prisosinţă, cu atât mai mult cu cât un astfel de recipient durează mult timp - nu trebuie să aplicați decât o cantitate foarte redusă - și asigură o hidratare naturală perfectă. De asemenea, mierea este un produs cu certe calități cosmetice. Graţie faptului că este ticsită cu nutrienţi, ajută semnificativ la hidratare și la menținerea timp îndelungat a frumuseții și supleții tenului. O mască pe bază de miere, pentru hidratare intensă și în profunzime mai ales pe timp de iarnă, și care poate fi aplicată pentru orice tip de ten, este foarte simplă: se amestecă o lingură cu miere cu o lingură cu ulei de măsline şi un gălbenuş, până când se obţine o cremă. Se aplică pe faţă şi se lasă să acţioneze 20-30 de minute. La final, se clăteşte cu apă călduţă.
Aplicat pe pielea uscată de frigul sezonului rece, avocado hidratează pe loc toate straturile epidermei, furnizând grăsimile și vitaminele necesare refacerii și menținerii prospețimii tenului
Uleiurile, aliaţii supleţii pielii
Uleiurile naturale au câștigat foarte mult teren ca alternative la produsele cosmetice de hidratare. De la uleiul de măsline la cel de argan, migdale, nucă de cocos, sâmburi de struguri și altele, aceste uleiuri se absorb temeinic în piele şi hidratează pe măsură, redând tenului suplețea. Pot fi utilizate cu încredere și cu rezultate excelente în locul clasicelor creme. Iar pentru protecție solară, se pot utiliza uleiurile din seminţe de morcov (SPF 40), din seminţe de zmeur (SPF 30) sau uleiul din germeni de grâu (SPF 20).