de Luana Mare şi Eduard Popa
Dacă vă fascinează ideea de a vă crea propriul parfum care să fie unic, să vă reprezinte şi să vă inducă o stare de bine, puteţi încerca să-l realizaţi chiar acasă, din ingrediente naturale, fără componentele sintetice pe care le conţin cele din comerţ şi care, de multe ori, sunt dăunătoare pielii. Despre secretele realizării parfumurilor, dar şi despre felul în care se pot combina uleiurile esenţiale, ne-a vorbit Dumitriţa Roşca (medalion), manager la Celeste Body & Soul Therapy.
„Naturale 100% şi mai ieftine”
- Care sunt avantajele realizării unui parfum acasă?
- Un parfum realizat acasă este mult mai ieftin şi chiar uşor de realizat pentru că o mare parte din preţurile celor din comerţ reprezintă cheltuieli de marketing, transport, ambalaj etc. Doar o mică parte din preţul unui parfum reprezintă costul produsului în sine.
- Ce ingrediente ne sunt necesare?
- Este nevoie de alcool pur, fără miros (se poate utiliza şi vodcă); apă distilată sau apă de izvor (apa distilată se găseşte în hipermarket sau în magazinele auto); uleiuri esenţiale după preferinţe, recipiente de plastic sau de sticlă cu atomizor, de preferat mate. Mai sunt necesare ustensile de măsurat pentru că o picătură în plus sau în minus poate schimba total parfumul. De aceea este nevoie de unele recipiente gradate şi de pipetă.
„Secretul stă în descoperirea amestecurilor aromelor preferate”
- Cum se amestecă aceste ingrediente?
- Alcoolul trebuie să reprezinte 70%-80% din totalul parfumului, uleiul esenţial 15%-30%, iar apa distilată cam 5%. Dacă luăm în calcul varianta 70% alcool, 25% uleiuri esenţiale şi 5% apă distilată, se pun şapte linguri cu alcool, 2,5 linguri cu amestec de uleiuri şi jumătate de lingură cu apă distilată. Se toarnă mai întâi în recipientul de sticlă alcoolul, apoi se adaugă amestecul de uleiuri esenţiale şi se amestecă totul cu mişcări uşoare. Se lasă această compoziţie 48 de ore ferită de razele soarelui, apoi se adaugă şi apa distilată, amestecând. După alte 48 de ore se strecoară compoziţia printr-un filtru de cafetieră, iar parfumul este gata.
- Cum se combină uleiurile esenţiale care stau la baza realizării parfumului?
- Aceasta este partea cea mai frumoasă, dar şi cea mai grea, deoarece aici se vede talentul fiecărui parfumier. Uleiurile pot fi esenţiale şi absolute, unele chiar foarte scumpe şi rare, iar felul în care acestea vor fi combinate reprezintă marele secret al acestei arte. Uleiurile esenţiale sunt extracte concentrate, obţinute prin distilare din coaja unui arbore, rădăcina unei plante, frunzele ei sau florile. Uleiurile absolute sunt mai greu de găsit şi mai scumpe, însă cu acestea se pot crea produse naturale cu un buchet mare de parfumuri. Primul pas şi cel mai important este nota de bază, descoperirea acelui ulei esenţial care inspiră cel mai mult, acel miros care devine cel mai plăcut. Secretul reuşitei este ca aceste uleiuri esenţiale să fie corect combinate, iar pentru a realiza un amestec plăcut va fi nevoie de încercări repetate.
„Aromele florale se combină cu cele lemnoase, iar cele orientale, cu citrice”
- Cum se pot clasifica uleiurile esenţiale?
- Sunt mai multe clasificări. Prima este după felul în care se disipează mirosul şi avem: uleiul esenţial care se evaporă repede este cel care se simte imediat ce am pulverizat parfumul pe piele. Uleiurile esenţiale secundare, cele care se evaporă mai greu decât primele şi care dăruiesc diferite arome parfumate. A treia categorie o constituie uleiurile esenţiale sau absolute, care se evaporă foarte greu şi care constituie baza parfumului, nota care rămâne până la o zi pe piele.
- Mai există şi o altă clasificare?
- Da, după felul în care miros. Ca atare, trebuie cunoscut şi felul în care aceste uleiuri esenţiale se potrivesc din punctul de vedere al aromei. Ele pot fi încadrate în câteva categorii: uleiuri florale - care au un miros puternic şi feminin (lavandă, iasomie, trandafir, muşcată); uleiuri lemnoase (pin, cedru), uleiuri de pământ (muşchi, stejar, vetiver, patchouli); uleiuri ierboase (măghiran, rozmarin, busuioc); uleiuri mentolate (izmă, iarbă creaţă); uleiuri camforate (eucalipt, arbore de ceai); uleiuri picante (nucşoară, cuişoare, scorţişoară); uleiuri de citrice (portocală, lămâie, lime); uleiuri orientale (ghimbir, patchouli). Sunt mii de asemenea uleiuri esenţiale şi absolute, iar felul în care se combină reprezintă adevărata artă a parfumeriei. Se pot asocia bine cele florale cu cele picante, lemnoase sau citrice. Uleiurile lemnoase pot fi combinate cu oricare dintre celelalte categorii, pe când cele picante şi orientale se potrivesc doar cu cele florale şi de citrice. De asemenea, este foarte important în ce cantităţi le amestecăm.
„Ajută la schimbarea stării emoţionale”
- Care este diferenţa între compoziţia unui parfum şi cea a apei de parfum?
- Din punctul de vedere al intensităţii aromei, parfumurile se împart în patru categorii: parfumul clasic, cel care are cea mai mare concentraţie de uleiuri esenţiale, între 15% şi 40% din total; apa de parfum, la care concentraţia de esenţă variază între 8% şi 15%; apa de colonie, concentraţia de uleiuri esenţiale este de 4%-8%; apa de toaletă, care are o concentraţie de esenţă de numai 2% din totalul ei.
- Parfumurile astfel obţinute au şi efecte terapeutice?
- Uleiurile esenţiale influenţează emoţiile în bine, implicit starea de sănătate. De aceea rezonăm cu anumite mirosuri, parfumuri, în timp ce altele ni se par neplăcute. De asemenea, pH-ul pielii influenţează mirosul parfumului. Mai există arome potrivite fiecărui anotimp. Un parfum greu, pe care-l adoraţi iarna, nu poate fi folosit în timpul verii. Uleiurile esenţiale florale (iasomia, lăcrămioarele, neroli) sunt o alegere foarte bună pentru primăvară, dar pot fi combinate cu mosc sau cu chihlimbar. Pentru vară sunt recomandate aromele exotice, fructate şi proaspete. Iarna puteţi folosi orice combinaţii, de la ulei esenţial floral, fie foarte dulce sau, din contră, mai dur şi masculin. Trandafirii şi vanilia fac pereche bună cu lemnul de santal, tonka şi patchouli, printre altele.
Parfum floral-fructat
Ingrediente: sticlă de 30 ml, 12 ml apă distilată, 12 ml alcool pur (vodcă), 1 linguriţă cu extract de iris, 3 picături de ulei esenţial de flori de portocal (neroli), 12 picături de absolut de flori de Tiaré, 1 linguriţă cu absolut de mimoză, 4 ml extract de vanilie.
Cinci variante, în funcție de personalitate
Mod de preparare: se pune baza în recipientul de amestecare, se adaugă ingredientele în ordinea scrisă şi se amestecă. Se toarnă în sticluţă şi se poate folosi. Puteţi reduce cantitatea de bază, dar astfel concentraţia va depăşi 15%.