de Călin Popa şi Florica Pintea
Licopenul din roșii este un antioxidant care constituie un adevărat agent protector al celulelor. De aceea, roșiile pot fi un tra- tament cosmetic foarte eficient și la îndemâna oricui.
Reduc porii, curăță și dezinfectează
Din perspectivă cosmetică, roșiile fac adevărate minuni. Beneficiile pentru ten sunt numeroase. Aciditatea roșiilor vă scapă de rigiditatea pielii, de asprime și susține reînnoirea celulară. Ca astringenți naturali, roșiile mențin fermitatea tenului și ajută la diminuarea ridurilor fine. De asemenea, reduc porii dilatați, iar acidul salicilic din tomate, compus folosit în mod curent în cosmetică, curăță și exfoliază efi- cient, eliminând celulele moarte care blochează porii și generează acnee sau puncte negre. Totodată, roșiile sunt renumite pentru licopenul care apără tenul de acțiunea radicalilor liberi, precum și pentru proprietatea de a vă scăpa pielea de impurități, conferindu-i strălucire și prospețime.
Inamici ai tenului gras
Roșiile sunt inamici redutabili ai îngrășării tenului. Dacă aveți tenul gras, amestecaţi puţină făină cu pulpa unei roşii coapte până obţineţi o pastă omogenă. Aplicaţi pe faţă şi lăsaţi să acţioneze 10-15 minute. Clătiţi apoi abundent cu apă călduţă. Acest tratament va purifica natural tenul, va reduce porii dilataţi şi nivelul de sebum de la suprafaţa pielii. O altă formulă este combinația dintre roșii și zeamă de lămâie. Mai precis, se storc bine o roșie și o lămâie, apoi sucul se amestecă bine cu o lingură cu fulgi de ovăz. După ce s-a omogenizat, se aplică pe faţă şi se menţine timp de 30 de minute. Clătiți cu apă din abundenţă şi lăsați fața să se usuce fără să o ştergeți. Acizii din sucul de roşii şi din cel de lămâie vor acţiona asupra tenului îndepărtând excesul de sebum.
Pastă cu argilă împotriva acneei
Iar dacă aveți tenul afectat de acnee, tot roșiile sunt de mare folos. Sucul natural obţinut din apă şi roşii stoarse poate fi aplicat sub formă de comprese pe zonele cu probleme: nas, frunte, bărbie. Acest remediu poate fi folosit zilnic sau numai atunci când considerați că este necesar. Se recomandă să preparați loţiunea chiar înainte de a o folosi şi să o amestecați cu apă plată sau minerală, nu de la robinet. Evitați acest tratament dacă aveți pielea sensibilă. O mască eficientă pe bază de roșii, destinată aceleiași probleme, are următoarea formulă: o lingură cu argilă şi două linguri cu suc de roşii se amestecă bine, apoi pasta omogenă se aplică pe faţă. După 20 de minute se clăteşte cu apă călduţă. Argila are rolul de a îndepărta excesul de sebum, iar roşia hidratează tenul şi îl dezinfectează. Puteţi folosi această mască de două ori pe săptămână.
Estompează petele
Pentru împrospătarea și curățarea naturală a tenului normal se poate face o mască naturală din pulpă de roșii foarte coapte, bine pasate. Cu ajutorul unei dischete demachiante se aplică pasta obţinută pe toată suprafaţa feței. Se clăteşte cu apă călduţă după 20 de minute. Veți vedea cum tenul va străluci, iar petele se vor estompa. Iar în cazul în care aveți tenul uscat, roșiile, deși astringente, sunt atât de versatile și de benefice, încât veți obține un rezultat uimitor. Aveți nevoie de o roşie coaptă şi o lingură cu iaurt gras. Pasați bine roşia până se obţine un piure şi amestecați-l cu iaurtul. Aplicați pe faţă şi lăsați să acţioneze timp de 15 minute, după care clătiți cu apă caldă. Roşia va îndepărta celulele moarte, iar iaurtul va hidrata tenul.
Amestec pentru tenul mixt
Tenul mixt este foarte dificil de abordat, întrucât cere reguli separate pentru zone diferite. Dar roșiile vin în ajutor persoanelor cu acest tip de ten. O mască foarte eficientă este cea care are următoarele ingrediente: o roşie coaptă, un gălbenuş şi o linguriţă cu miere. Se pasează bine roşia, se amestecă bine cu gălbenuşul şi cu mierea până se obţine o pastă omogenă. Se aplică pe faţă şi se lasă timp de 20 de minute, după care se clăteşte cu apă călduţă. Se foloseşte de două ori pe săptămână, pentru hidratare şi redarea strălucirii tenului. O altă combinație uimitoare pentru ten este cea dintre roșii și castraveți. Din pulpa unei roșii și o jumătate de castravete se face o pastă la blender, iar piureul obținut se aplică pe față. După 20 de minute se clătește, iar tenul va străluci, fără roșeață, fără imperfecțiuni sau inflamații, proaspăt și cu pH-ul echilibrat. Puteți repeta aplicarea măștii de două ori pe săptămână.
Elimină punctele negre
Puteţi amesteca pulpa roşiilor cu diverse uleiuri hidratante, pentru a le spori efectul. De exemplu, amestecați două linguri cu pulpă proaspătă de roşii cu o lingură cu ulei vegetal, apoi aplicați pe faţă şi masați uşor, până când intră uleiul în piele. Clătiți cu apă călduţă din abundenţă. De asemenea, pentru o exfoliere naturală de excepție, mai ales în cazul tenului cu puncte negre, se amestecă foarte bine o roșie cu o linguriță cu zahăr tos. Prin mișcări circulare exfoliați fața și gâtul. Lăsați apoi să acționeze 15 minute și clătiți la final cu apă caldă. Se poate folosi o dată pe săptămână.
Alifie cu migdale pentru tenul matur
Migdalele sunt campioane ale refacerii pielii, o bogăție de vitamina E și acizi grași care, odată absorbiți de piele, îi îmbunătățesc elasticitatea. Împreună cu migdalele, roșiile redau strălucirea tenului matur, înlăturând celulele moarte, reducând ridurile, deschizând nuanța tenului. Amestecul se face din pulpa unei roșii și două linguri cu făină de migdale. Se combină în blender până la omogenizare completă, apoi se aplică treptat, câte puțin, masând tenul în sens vertical. Se clătește după 20 de minute.