de Claudia Stan
Gabriela Man este celebra nutriţionistă care a fabricat făina-minune ce nu îngraşă. Primele persoane care au încercat acest produs au fost chiar nutriţionista şi soţul său, dar şi moderatoarea Teo Trandafir, a cărei scădere în greutate a fost evidentă pentru toată lumea! În interviul de mai jos, Gabriela Man ne va da sfaturi esenţiale pentru o dietă fără probleme, precum şi pentru menţinerea siluetei.
Stilul de viaţă trebuie schimbat
- Ce diete sunt recomandate pentru a slăbi sănătos?
- Trebuie să conştientizăm că obiectivul unei persoane supraponderale este de a slăbi şi de a-şi menţine greutatea în limite normale. O persoană supraponderală trebuie să îşi schimbe definitiv stilul de viaţă! Regimul ales trebuie să fie eficient atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung, iar schimbările produse asupra siluetei să fie definitive. În plus, este elementar să fie suficient de permisiv, să fie bazat pe o alimentaţie variată şi sănătoasă, pentru a furniza constant necesarul de vitamine, minerale, fibre, aminoacizi esenţiali, acizi graşi esenţiali, de care avem nevoie pentru a fi în formă. Totodată, scăderea greutăţii trebuie să se facă pe seama „topirii” de masă grasă, nu pe scăderea din masa musculară! Toate aceste obiective sunt întrunite exclusiv de dietele pe bază de indici glicemici sau de încărcătură glicemică a alimentelor.
- Ce vitamine, minerale sunt necesare corpului pe perioada regimului?
- „Perioada regimului” înseamnă toată viaţa şi este imperativ necesar să ne schimbăm definitiv stilul de viaţă. Vorbim despre un aport normal de vitamine şi de minerale pe care alimentaţia sănătoasă ar trebui să îl furnizeze fără să fie nevoie de suplimentare.
Produs unic în Europa
- Cum aţi inventat făina care nu îngraşă? De cât timp de studiu aţi avut nevoie pentru a face această descoperire?
- Mi-a luat ceva timp să înţeleg de ce mă îngrăşam mâncând din ce în ce mai puţin. Pentru început am încercat să înţeleg aceste mecanisme studiind tratate, mai ales internaţionale, şi am profitat din plin de licenţa în medicină luată la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca. Am înţeles ulterior că reglarea insulinorezistenţei este unica posibilitate logică. Am adoptat (atât eu, cât şi soţul meu) acest stil de viaţă, al alimentaţiei bazate pe indici glicemici. Însă, din punctul meu de vedere (şi sunt un gurmand declarat!), conform acestui stil de viaţă nu aş fi putut consuma pâine cu grăsimi sau prăjituri în cursul aceleiaşi mese. Aceasta deoarece făinurile cerealiere, chiar şi cele integrale, nu sunt suficient de hipoglucidice pentru a permite aceste asocieri. Astfel că am început să lucrez la conceperea unui amestec care să aibă efect mult mai mic asupra glicemiei postprandiale şi astfel să îmi permită asocierile interzise. La două luni am reuşit să concep un prim amestec, nu foarte gustos, dar care te lăsa să mănânci friptură cu pâine! Apoi, încă trei-patru luni am lucrat pe îmbunătăţirea gustului şi aspectului, păstrând însă acelaşi efect scăzut al glicemiei după masă. Conform ultimelor buletine de analiză efectuate la un laborator internaţional, se pare că la nivel de piaţă europeană nu există încă un amestec obţinut doar prin simplul amestec al ingredientelor (fără tratament industrial) cu caracteristicile premixurilor „Slăbeşti Mâncând”.
„Un medicament înseamnă reacţii adverse”
- Ce părere aveţi despre femeile care recurg la metode de a slăbi precum pastilele de slăbit? Ce efect au acestea asupra organismului, ţinand cont de faptul că majoritatea pun kilogramele la loc?
- Întrebarea dumneavoastră punctează foarte bine problema „pilulelor-minune”. Dacă tot ne îngrăşam la loc după ce am întrerupt tratamentul (de multe ori chiar mai mult), ce sens a avut să-l mai ţinem? Un medicament înseamnă reacţii adverse, contraindicaţii. Nouă din zece persoane cu exces ponderal au la bază o disfuncţie intitulată insulinorezistenţă. Sunt persoane care îşi pot regla această disfuncţie DOAR prin schimbarea alimentaţiei şi un număr mic de persoane care necesită şi un tratament adjuvant pentru reglarea acestei afecţiuni. Cauza îngrăşării fiind insulinorezistenţa este evident că vom avea efect doar când acţionăm direct pe această cauză, lucru pe care nu îl întâlneşti la „pilulele-minune”.
- Cum putem să ne menţinem silueta după ce o recăpătăm în urma unui regim? Cum ne putem calcula caloriile zilnice?
- Dacă schimbăm definitiv stilul de viaţă, ne vom păstra silueta fără probleme. Nu sunt adepta numărării caloriilor zilnice. Organismul îşi va regla singur aportul caloric. Prin scăderea nivelului glicemiei postprandiale vom reduce nivelul de insulină şi hipoglicemiile vinovate de „senzaţia de foame la scurt timp după ce am mâncat” nu vor mai exista.
Deoarece grăsimea este mai uşoară, dar mai voluminoasă decât musculatura, un regim eficient va fi mai bine evaluat pe scăderea în centimetri la nivelul taliei, decât în scăderea numărului de kilograme pe care le arată cântarul
- De ce alimente ar trebui să ne ferim pentru a evita kilogramele în plus?
- În primul rând, de alimentele excesiv rafinate. Cele mai importante restricţii sunt amidonul din făina albă, cartof, mălai, orez obişnuit, zahăr, fie el alb sau brun, alcool distilat şi bere, banane, curmale etc. Cu alte cuvinte, eliminăm alimentele ce produc efect mare asupra glicemiei postprandiale (glicemia la 30 de minute după masă). Aceste produse vor fi înlocuite cu echivalente ce produc efect mic asupra glicemiei, cum ar fi orezul basmati în loc de cel alb, premixuri „Slăbeşti Mâncând” (sunt hipoglucidice, bogate în proteine şi fibre vegetale) în schimbul făinii albe etc.