de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu
În sezonul rece, o baie fierbinte, în care să aburească unele dintre comorile naturii, cum sunt plantele, uleiurile esențiale sau sarea de baie, poate fi un adevărat tratament.
Piele mai fină și mai suplă
Băile cu sare de mare sunt un adevărat răsfăț, la îndemâna tuturor. Încă din vechime s-au constatat efectele apei de mare asupra afecțiunilor pielii, iar în timp, sarea de mare a devenit un obiect de studiu pentru industria cosmeticii. În prezent există nenumărate variante de sare de baie, cu efecte dintre cele mai plăcute: relaxeaxă, exfoliază, vindecă și calmează, la exterior și la interior. În cazul persoanelor care se confruntă cu acnee, eczeme sau urticarii, ori împotriva infecțiilor cutanate recurente, sarea de mare specială pentru piele, adăugată în cada de baie, are neîndoielnice efecte binefăcătoare. La finalul celor 30 de minute de relaxare necesare pentru ca apa să deschidă porii, iar mineralele din sare să pătrundă mai ușor, veți simți că pielea este mult mai fină, mai suplă și cu un aspect mult mai frumos. Și nu este vorba doar despre pielea corpului, ci și tenul are numai de câștigat de pe urma unei astfel de băi cu sare. De altfel, utilizarea cu regularitate a acestui produs natural ajută la reducerea ridurilor și la echilibrarea pH-ului. Nu doar pe segmentul aspectului este de remarcat efectul sării de baie. Aceasta ajută şi la detoxificarea pielii, eliminându-i impuritățile și sebumul.
Menține hidratarea optimă
Sarea de baie asigură comunicarea intercelulară, având un efect antiîmbătrânire, iar conţinutul de săruri minerale ajută la restabilirea barierei de protecţie a pielii şi, prin urmare, menţine hidratarea optimă, explică specialiștii. Este un fapt demonstrat că beneficiile sării continuă şi după terminarea băii, întrucât conferă o stare de calm și de relaxare. Iar atunci când sarea de baie este combinată cu infuzie de uleiuri esenţiale, cum ar fi lavanda sau muşeţelul, efectele sunt și mai extinse, această cobinație asigurând un somn mult mai odihnitor. Iar combinațiile sunt, practic, nenumărate. Adăugați în apa din cadă o jumătate de cană cu sare. Relaxați-vă timp de 15-20 de minute, astfel încât efectele sării de mare să se instaleze. În timpul băii puteți folosi sarea de baie şi ca scrub. Este un exfoliant care ajută la desprinderea pielii moarte, având şi un efect de stimulare a circulaţiei periferice. Sau amestecați un sfert de ceșcuţă cu sare cu o jumătate de ceșcuţă cu ulei de măsline până se obţine o pastă.
Sarea de baie nu are efecte secundare, fiind eficientă pentru oricine și foarte accesibilă
Infuzie de minerale
În afară de mirosul plăcut, de mare, de care ne este atât de dor iarna, sarea de baie, în forma sa naturală, pură, conţine multe minerale benefice şi nutrienţi. Printre acestea se regăsesc magneziul, potasiul, calciul, bromul şi, desigur, so- diul. Acestea se absorb ușor în pori şi au o eficienţă dovedită în a curăţa şi a purifica pielea la nivel molecular, îmbunătăţind-o şi oferindu-i tonifierea de care are nevoie. De asemenea, magneziul luptă cu stresul şi combate oboseala, calciul ţine sub control retenţia de apă, menţine sănătatea oaselor şi poate ajuta eficient pentru a opri osteoporoza, bromul calmează muşchii obosiţi şi dureroşi, iar sodiul joacă un rol semnificativ în gestionarea echilibrului de lichid limfatic din corp.