de Călin Popa şi Carmen Bădulescu
Cu un conţinut bogat de nutrienţi şi antioxidanţi, vişinele şi cireşele sunt aliați ai sănătăţii și, totodată, excelente soluții naturale de înfrumusețare. Vara este, așadar, momentul să vă răsfățați și să iluminați chipul cu măștile care au la bază aceste minunate fructe.
Calmare și suplețe naturală
Vitamina A din compoziţia cireşelor și vișinelor este excelentă pentru piele. Introduse în tratamentele cosmetice, aceste fructe previn şi întârzie procesul de îmbătrânire, redau elasticitatea pielii şi o tonifică. Datorită proprietăţilor antiinflamatorii, acestea au efect decongestionant, tratează cuperoza, sunt foarte eficiente în albirea şi luminarea pielii, în estomparea pistruilor şi petelor, hidratând şi calmând tenul. Una dintre cele mai simple formule este următoarea: două-trei linguri cu fructe se spală bine, se îndepărtează sâmburii, iar pulpa se zdrobeşte cu ajutorul unei furculiţe, până se transformă într-o pastă care se aplică pe faţă şi pe gâtul proaspăt spălate. Se lasă să acţioneze timp de 30 de minute, apoi se clăteşte cu apă rece. Efectul este imediat, constatându-se o calmare și suplețe naturală a tenului.
Tratează acneea
Masca vitaminizantă şi regenerantă cu cireşe, miere şi lămâie elimină ridurile fine, albeşte pielea, decolorează petele şi tratează acneea. Se prepară din două linguri cu cireşe, o lingură cu miere lichidă, 1/2 lingură cu suc proaspăt de lămâie. Se spală cireşele, li se îndepărtează sâmburii şi se transformă într-un piure, cu ajutorul unei furculiţe. Pasta obţinută se amestecă împreună cu mierea şi sucul de lămâie, apoi se aplică pe faţă şi pe gât. Se lasă să acţioneze timp de 20 de minute, după care se îndepărtează cu apă călduţă. Se aplică de două ori pe săptămână.
Degresare și reîntinerire
Masca pentru piele îmbătrânită cu cireşe şi iaurt este excelentă pentru reîntinerirea pielii terne, obosite şi îmbătrânite, având, în același timp, și un efect benefic pentru tenul gras sau care absoarbe ușor toxinele și microbii din atmosferă. Aveți nevoie de două linguri cu cireşe și două linguri cu iaurt simplu. Fructele se zdrobesc cu furculiţa şi se amestecă bine cu iaurtul. Se aplică pasta pe piele timp de 30 de minute, se îndepărtează cu apă călduță şi se clăteşte cu apă rece. Același efect se poate obține cu ajutorul măștii de vișine cu albuș, pentru care este nevoie de două linguri cu vișine, un albuș, două linguri cu făină și o lingură cu miere. Vişinele transformate în pastă se amestecă bine cu albuşul bătut spumă. Se adaugă mierea şi făina, iar compoziția obţinută se aplică pe faţă şi pe gât, timp de 20 de minute, după care se clăteşte cu apă rece.
Curățare în profunzime
Cireșele și vișinele sunt excelenți exfolianți naturali, asigurând o curățare în profunzime a tenului, în paralel cu o vitaminizare a pielii. Pentru a prepara masca, aveți nevoie de trei linguri cu suc de cireşe sau vişine proaspăt preparat și trei linguri cu tărâţe de ovăz. Se amestecă ingredientele și se aplică pe față și pe gât. Se lasă să acţioneze cinci minute, după care se realizează un masaj cu mişcări circulare şi se clăteşte cu apă rece.
Înlăturarea petelor și semnelor
Una dintre cele mai redutabile formule de mască naturală pentru eliminarea petelor, semnelor, chiar cicatricelor superficiale rămase în urma acneei este cea dintre vișine și argilă. Fructele se storc, se trec printr-o sită deasă, iar sucul obţinut se combină cu praf de argilă sau cu pulbere de spirulină. Masca obținută are efecte astringente şi antiseptice. Se aplică pe faţă, pe gât şi pe decolteu şi se păstrează 10-15 minute, fiind extrem de benefică tenului, pe care îl curăță și îl revitalizează.
Decolteu neted
Există o mască naturală cu vișine care se poate dovedi un aliat prețios pentru menținerea supleții și fermității pielii din zona decolteului, care, la fel ca tenul și gâtul, nu trebuie neglijată dacă doriți un aspect frumos al întregului ansamblu. Pentru această zonă puteți prepara o mască din trei linguri cu suc de vişine proaspăt obţinut, două linguri cu brânză de vaci, 1/2 lingură cu smântână. Amestecaţi bine ingredientele şi întindeţi pasta cu masaj uşor pe sâni și pe decolteu. După 30 de minute, clătiți. Repetând această aplicare de două ori pe săptămână veți constata în scurt timp refacerea structurii pielii, tonifiere și fermitate. Iar dacă doriți să combinați această mască și cu o formulă pentru tenul matur, puteți prepara un amestec din câteva cireșe coapte, o linguriță cu ulei de struguri, o linguriță cu ulei de argan și o linguriță cu miere. Se amestecă bine toate ingredientele şi se aplică pe tenul curat unde se lasă să acţioneze 20-25 de minute şi se clăteşte cu apă călduţă. Cele două abordări constituie un ritual complet de îngrijire, cu efecte garantate și o mulțime de beneficii.
Hidratare intensă
Tenul uscat are nevoie de hidratare intensă, aşa că se vor combina cireșele cu ingrediente speciale. Pentru a face o mască naturală care să asigure suplețea și elasticitatea tenului uscat, amestecați o mână cu cireșe pisate cu o linguriță cu ulei de macadamia și o linguriță cu miere. Se aplică mixul pe tenul proaspăt curăţat şi se lasă să acționeze 20-30 de minute, după care se clăteşte cu apă caldă. O altă formulă pentru elasticitatea acestui tip de ten este amestecul rezultat din două linguri cu cireșe, 1/2 banană coaptă și o linguriță cu ulei de măsline.
Siguranţă pentru pielea sensibilă
Persoanele cu ten sensibil știu cât este de dificil să-l mențină la adăpost de agresiunile exterioare și, de asemenea, de anumite dezechilibre interne care se reflectă imediat pe acest tip de ten. Pentru a-i menține aspectul și sănătatea în siguranță pe perioada verii, puteți apela la o mască naturală preparată din o cană cu cireșe coapte, un albuș, o linguriță cu ulei din arbore de ceai și 1/2 linguriță cu miere. Cireşele pasate se amestecă bine cu restul ingredientelor şi se aplică pe ten. Se lasă să acţioneze în jur de 15 minute şi se clăteşte cu apă minerală.