de Gabriela Comşa şi Nicoleta Gheorghe
Utilizarea infuziilor din plante este indicată în orice anotimp, pentru că ingredientele active ale acestora pătrund în firul de păr, hrănindu-l de la rădăcină până la vârf. Există numeroase infuzii de ceai ce pot aduce beneficii părului. Plante precum rozmarinul, urzica, dar şi rădăcina de brusture sau chiar menta pot fi folosite pentru realizarea unor infuzii cu care să vă clătiţi părul după spălat. În plus, aceste infuzii îmbunătăţesc textura firului de păr.
Hidratează
Între spălări, puteţi utiliza o anumită infuzie de plante pentru ca părul să se menţină hidratat. Unele persoane pot utiliza această tehnică chiar la mijlocul săptămânii, pentru a da practic un „refresh” părului, în special dacă merg la sală şi fac sport. Anumite plante sunt excelente în ceea ce priveşte reducerea uscăciunii scalpului. În funcţie de tipul de ceai, veţi observa că, în timp, firele de păr devin mai puţin fragile şi se rup mai greu.
Previn şi tratează mătreaţa
Există anumite plante eficiente în ceea ce priveşte prevenirea şi tratarea mătreţii, cum ar fi urzica. În schimb, menta stimulează creşterea firului de păr. Excesul de sebum anunţă, de obicei, prezenţa unei anumite afecţiuni, cum ar fi mătreaţa. Salvia este cea mai potrivită plantă de folosit în astfel de situaţii. Fie că sunteţi blondă, brunetă, aveţi păr grizonat sau roşcat, şuviţele dumneavoastră vor căpăta strălucire cu aceste infuzii simple pe bază de plante, care sporesc, de asemenea, culoarea naturală a podoabei capilare.
Hibiscus pentru roșcate
În plus faţă de utilizarea ceaiului de muşeţel pentru părul blond, rozmarinul şi salvia pot completa tonurile frumoase ale părului brunet. Roşcatele pot experimenta cu hibiscus, rooibos sau măceş. Folosiţi plantele individual sau în orice combinaţie doriţi. Cu cât veţi mări timpul de preparare a ceaiului, cu atât culoarea va deveni mai vie. Pentru o nuanţare mai accentuată a culorii, puteţi adăuga alte plante sau condimente. De exemplu, lumânărica sau coada-şoricelului produce o culoare aurie. Dacă preferaţi nuanţe mai închise, salvia şi rozmarinul sunt cele mai indicate plante sau puteţi folosi chiar ceaiul negru simplu. Dacă doriţi să evidențiaţi nuanţele de roşu, încercaţi să preparaţi o infuzie de boia de ardei care se găseşte în orice bucătărie. De asemenea, încercaţi să utilizaţi șofranul în infuzii. Chiar dacă utilizaţi deja produse comerciale pentru a vă vopsi părul, ceaiurile naturale pe bază de plante îi vor adăuga acea strălucire mătăsoasă pe care o apreciem cu toţii.
Cum se prepară
Începeţi prin fierberea a aproximativ două ceşti cu apă într-o oală de mărime medie. Puneţi o mână cu ierburi vrac sau trei pliculeţe de ceai în apa de fierbere. Opriţi focul şi acoperiţi amestecul lăsându-l să se liniştească mai bine de zece minute. Când este suficient de rece pentru a fi utilizat, se toarnă într-un recipient. După șamponare ceaiul se foloseşte la ultima clătire. Opţional: adăugaţi un pahar mic cu oţet de mere. Nu este nevoie să clătiţi părul după ce aţi folosit infuzia. Uscaţi şi coafaţi părul bucurându-vă de noile dumneavoastră şuviţe mătăsoase.
Cătină pentru părul căzut
În cazul excesului de sebum, al mătreţii, al căderii părului se recomandă ca după spălarea părului şi uscarea acestuia să se facă un masaj al pielii capului cu o infuzie din frunze de urzică (o lingură cu frunze se pun într-un pahar cu apă fierbinte, se lasă la infuzat o oră şi jumătate, apoi se strecoară). Această reţetă se foloseşte o dată pe săptămână o perioadă destul de îndelungată. Infuzia din fructe şi frunze de cătină se foloseşte intern şi extern ca mijloc de tratament care întăreşte părul în cazul chelirii: două linguri cu fructe şi frunze se pun în două pahare cu apă fierbinte, se lasă la infuzat două-patru ore, apoi se strecoară. Se beau câte 150 ml infuzie de două ori pe zi, înainte de masă, dimineaţa şi seara. De asemenea, se masează pielea capului cu această infuzie în fiecare seară. Recomandat împotriva căderii părului este şi următorul amestec: 20 g rădăcini de obligeană, 20 g rădăcini de brusture, 10 g flori de gălbenele, 15 g muguri de hamei. Acest amestec se pune într-un litru de apă fierbinte, se lasă la infuzat două ore, apoi se strecoară şi se spală părul cu infuzia obţinută.
Coada-şoricelului pentru păr gras
Părul gras este o pacoste: îşi pierde rapid volumul, are un aspect neplăcut şi tocmai atunci când aveți nevoie să vă stea mai bine, nu reuşiți să-l coafați în niciun fel. Pentru reglarea producţiei de sebum la nivelul scalpului, este indicat să folosiți anumite plante medicinale care inhibă secreţia acestuia. Este vorba despre coada-şoricelului şi de rozmarin. Faceți o infuzie dintr-o plantă medicinală şi clătiți-vă părul cu ea după șamponare. Indiferent ce plantă medicinală alegeți, trebuie să ştiți că infuzia poate fi adăugată şi în măşti de păr din ouă sau argilă verde. De asemenea, puteți adăuga un ceai concentrat de plante medicinale în şamponul cu care vă spălați părul.