de Călin Popa şi Alexandru Brădescu
În materie de cosmetice cu efect antiîmbătrânire, piața oferă un număr impresionant de produse care promit să estompeze ridurile, să redea elasticitatea pielii și să îi ofere strălucirea specifică unui chip tânăr. Dar de unde știm ce funcționează cu adevărat? Răspunsul avizat vine de la specialiștii care recomandă ceramidele ca pe adevărați campioni ai luptei cu efectele trecerii timpului asupra chipului.
Înlocuiesc lipidele naturale care se pierd în timp
Ceramidele reprezintă familia unor molecule lipidice cu textură ceroasă. Concentraţii mari de ceramide se regăsesc în membrana celulară şi sunt componentul prin- cipal al epidermului. Împreună cu colesterolul şi acizii graşi saturaţi, ceramidele creează un strat protector la nivelul pielii, menit să prevină pierderea excesivă de apă din organism. Ca urmare, ceramidele sunt folosite în produsele cosmetice pentru îngrijirea pielii cu scopul de a înlocui lipidele naturale de la nivelul pielii, care se pierd din cauza expunerii la factorii de mediu agresivi, dar şi din cauza procesului natural de îmbătrânire.
Fortifică bariera naturală a pielii, redau elasticitatea
Nivelul de ceramide din organism scade pe măsură ce înaintăm în vârstă. De aceea pielea devine tot mai uscată de la an la an. Produsele de curăţare a feţei agresive, anumite tratamente medicamentoase cum sunt cele pentru reducerea colesterolului din sânge, precum şi o dietă săracă în acizi graşi contribuie, de asemenea, la deshidratarea pielii. Aici intervin ceramidele din cosmetice, care redau hidratarea pielii, fortifică bariera naturală a acesteia şi o protejează de elementele din exterior. Ceramidele se regăsesc adesea pe eticheta produselor cosmetice destinate tenului îmbătrânit, promiţând să redea elasticitatea pielii şi să estompeze ridurile, prevenind totodată apariţia unor riduri noi.
Recomandate după vârsta de 30 de ani
O serie de studii făcute pe această temă au confirmat eficacitatea ceramidelor în ceea ce priveşte menţinerea tenului tânăr şi hidratat. Un studiu realizat în Japonia a dovedit că o cremă care conţinea peste 8% ceramide E a îmbunătăţit conţinutul de apă al pielii şi a ameliorat simptomele dermatitei atopice. O altă cercetare, derulată pe animale de laborator, a evidențiat faptul că ceramidele nu numai că repară stratul protector al pielii, însă îl şi țin la adăpost de agenţii activi de suprafaţă. În aceste condiții, cremele de faţă care conţin ceramide sunt recomandate mai ales după împlinirea vârstei de 30 de ani.
Combat aspectul poros al părului
Beneficiile ceramidelor nu se opresc la nivelul pielii, acestea fiind favorabile şi pentru podoaba capilară. Ceramidele se lipesc de firele de păr, combat aspectul poros al texturii firului de păr şi fac podoaba capilară să strălucească. Multe produse destinate părului - șampoane, balsamuri, măști - sunt fortificate cu ceramide.
Fiind foarte eficiente în tratarea eczemelor, ceramidele se găsesc și în cremele şi unguentele medicinale