de Călin Popa şi Florica Pintea
Avem nevoie de picioare toată viața. Trebuie să fie în cea mai bună formă, sănătoase și frumoase. Pentru că femeile sunt mult mai predispuse să sufere de boli ale picioarelor, cu atât mai mult se impune ca doamnele și domnișoarele să aibă grijă de unul dintre reperele frumuseții lor.
Menținerea pielii în perfectă stare de hidratare
Îngrijirea picioarelor este cel puţin la fel de importantă ca şi restul rutinei de înfrumusețare. Acordați-le, aşadar, la fel de multă atenţie şi la fel de mult timp şi, cu puţin ajutor din partea remediilor naturiste, puteţi ţine la distanţă problemele picioarelor. Masajul cu uleiuri naturale este o formulă ideală pentru a menține hidratarea. Uleiurile aromate de mentă sau de chiparos pot fi de ajutor prin masaj efectuat seara şi dimineaţa. Se amestecă opt picături de ulei de chiparos, trei picături de ulei de mentă şi 25 ml ulei de migdale. Se masează picioarele până când mixtura pătrunde în piele, cu efecte rapide și de durată.
Vitamina E combate uscarea
Pentru starea de sănătate și confortul de fiecare zi al picioarelor, este recomandat ca seara să le îmbăiaţi într-un vas cu apă călduţă, în care aţi pus câteva picături de ulei de paciuli, mentă sau lavandă. Există şi amestecuri gata preparate din rozmarin, seminţe de muştar, mir. Apoi aplicaţi unguent de gălbenele sau vitamina E pe pielea uscată, pentru a hrăni și a reconforta pielea. De asemenea, puteţi folosi şi o pudră de talc cu lavandă sau mentă, pentru o răcorire a picioarelor după o zi grea.
Exfolierea vindecă mai rapid bătăturile
Mersul şi statul în picioare cresc presiunea de la nivelul călcâiului şi a zonei plantare, astfel încât pielea din acele zone suferă o îngroșare, pentru a suporta solicitările mecanice. Astfel apar bătăturile. Acestea se pot îndepărta prin exfolierea în timpul băii, când straturile de keratină se înmoaie. Puteți recurge la un scrub natural, preparat din zahăr sau din sare de mare şi ulei de măsline, plus câteva picături de ulei de arbore de ceai sau de lavandă. Lăsați soluţia să acţioneze la nivelul tălpilor, pentru câteva minute, apoi îndepărtați cu o piatră ponce pielea uscată. După această procedură se aplică o cremă emolientă, cum ar fi cele din uleiuri de lămâie, lavandă, arbore de ceai sau mentă. Alternativ, puteţi aplica o cremă cu vitamina E, pentru a calma pielea după exfoliere. Pentru călcâiele crăpate se aplică gălbenele sub formă de cremă sau loţiune.
O adevărată îngrijire a picioarelor implică purtarea pantofilor corespunzători; nu abuzaţi de tocuri, respectaţi anotimpul şi nu purtaţi prea mult timp aceeaşi încălţăminte