de Călin Popa şi Nicoleta Gheorghe
Acneea afectează milioane de persoane de toate vârstele, din întreaga lume, nu doar din perspectivă estetică, ci și la nivelul încrederii în sine a individului. Cosmetica modernă pune la dispoziția celor care doresc să scape de cicatricele și semnele acneice o serie de metode care și-au dovedit eficiența.
Filler pentru umplerea „craterelor”
Seria de fillere la care pot apela cei care au urme pe chip după lupta cu acneea asigură mai multe beneficii, printre care și cel de a trata aceste semne. „Produsele de acest tip sunt foarte indicate persoanelor care doresc să vadă un rezultat rapid, de umplere a craterelor lăsate în urmă de acnee. Dacă tratamentul se repetă la intervale regulate, rezultatele nu se vor lăsa așteptate”, explică dermatologul Anjali Mahto, de la British Skin Foundation. Neinvazivă și lipsită de durere, această procedură are și avantajul de a fi accesibilă ca preț.
Microdermabraziunea atenuează petele roșii
Deși este o metodă cu un grad mai ridicat de disconfort, microdermabraziunea este creditată cu rezultate remarcabile și durabile împotriva cicatricelor postacnee. „Procedura implică un jet de cristale abrazive care exfoliază în profunzime pielea. Are rol major în atenuarea petelor roșii și trebuie utilizată cu multă precauție pe tenurile sensibile”, recomandă Mahto. Nici peelingul chimic nu este departe de ideea de exfoliere a pielii, cu urmări semnificative în lupta cu semnele acneice. Dat fiind avansul tehnologiei, acest tip de peeling poate fi executat și acasă, la scară mai redusă, dar cu efecte notabile.
Acidul lactic, ideal pentru pielea sensibilă
Tratarea urmelor lăsate de acnee pe o piele sensibilă poate fi efectuată cu acid lactic. Pe lângă faptul că micșorează semnele îmbătrânirii, acest tip de tratament reduce rapid inflamațiile și roșeața neplăcută a tenului. Efecte similare, mai blânde, dar pe termen lung, are retinolul. Și acest tratament asigură amânarea apariției semnelor vârstei pe chip, în același timp asigurând o îmbunătățire vizibilă a aspectului tenului acneic.
Radiofrecvența stimulează colagenul
O combinație puternică pentru stimularea producției de colagen și elastină și implicit o întinerire a pielii acneice este cea dintre radiofrecvență și microneedling. Acele microscopice și undele radio aplică acel tip de presiune care determină tenul să-și umple singur golurile lăsate de acnee. Pielea devine mai fermă și mai strălucitoare, iar urmele acneice sunt mult atenuate. Un alt tratament remarcabil este cel cu laser, garantat de starleta Kendall Jenner, care ea însăși și-a schimbat total imaginea cu această metodă. Neinvaziv și cu rezultate rapide, acest tip de tratament poate fi făcut și în pauza de prânz.
Una dintre cele mai moderne metode de tratare a cicatricelor postacnee este cea cu niacinamide, considerate un panaceu pentru foarte multe dintre problemele tenului
Aplicaţi în permanenţă protecţie solară
Este bine de știut că aplicarea permanentă a loțiunilor de protecție solară are nu doar efect împotriva îmbătrânirii tenului și a degradării acestuia, ci și contra cicatricelor lăsate de acnee. De altfel, acest tip de protecție devine esențial atunci când tratați neplăcuta afecțiune cu una dintre metodele menționate anterior, indiferent că este vorba despre laser sau acid lactic. „Pielea este mult mai vulnerabilă după aceste tratamente și, dacă nu este aplicată protecția, crește riscul ca petele și semnele să devină mai evidente decât înainte”, adaugă Mahto.