de Călin Popa şi Ştefania Băcanu
Acneea scalpului afectează numeroase persoane și este mai mult decât o neplăcere care se manifestă la pieptănare, este o afecțiune care are nevoie de toată atenția pentru a fi vindecată.
Blocarea porilor generează coșuri
Acneea scalpului este deopotrivă o problemă cosmetică și una de sănătate. „Uneori uităm că și scalpul are aceeași piele ca restul corpului”, atrage atenția Lorraine Turvey, membru al Institutului Tricologiștilor, din Londra. Pe cap se pot forma coşuri atunci când un folicul de păr se blochează. Blocajul determină inflamarea porilor și apariția coșurilor. „Acneea scalpului este adesea o extensie a acneei de pe faţă. Orice produs care blochează porii de pe faţă poate provoca acelaşi dezastru scalpului”, explică Robin Evans, dermatolog la Southern Connecticut Dermatology, din SUA.
Șamponul cu acid salicilic exfoliază
Specialiştii recomandă să nu se exercite agresiune mecanică atunci când este depistată acneea scalpului. De asemenea, trebuie să se evite periajul în jurul zonei şi trebuie acționat cu grijă la șamponare. În ceea ce privește tratamentul, acesta este foarte asemănător cu cel împotriva acneei de pe față. În primul rând, se spală zona cu un produs de curăţare fără ulei sau cu un şampon medicamentat, care să conţină acid salicilic. Acesta ajută la descuamarea porilor şi exfolierea uşoară a pielii.
Uleiul din arbore de ceai combate inflamațiile
Atunci când este observată acneea scalpului, prima reacție trebuie să fie prezentarea la medicul dermatolog, pentru stabilirea unui diagnostic şi recomandarea unui tratament. În cazul în care acneea de pe scalp nu este severă, se poate combate cu unele remedii naturale. De pildă, proprietăţile antiinflamatoare şi antimicrobiene ale uleiului din arbore de ceai fac din acesta un aliat de preţ împotriva coşurilor. După spălarea obișnuită, se pune în palmă balsamul de păr, peste care se toarnă șase picături de ulei din arbore de ceai. Se masează părul şi scalpul cu acest balsam şi se lasă câteva minute înainte de a clăti. Se repetă de trei-patru ori pe săptămână.
Roșeața trece cu fenicul
Acneea scalpului poate fi combătută și cu ajutorul semințelor de fenicul, care reduc roşeaţa specifică afecțiunii. Se fierbe 1/2 cană cu seminţe de fenicul în două ceşti cu apă. Se aplică această infuzie pe păr şi pe scalp şi se lasă să acţioneze până dimineaţă. Se clăteşte părul cu apă călduţă din belşug, a doua zi. Se repetă procedeul de trei ori pe săptămână. Și ceapa este un remediu natural cu rezultate excelente. O formulă eficientă este următoarea: se dă o ceapă pe răzătoare, apoi se masează scalpul cu pasta obţinută. Se lasă să acţioneze cel puţin 20 de minute, apoi se spală părul cu şampon, ca de obicei. Pentru a fi eficientă, metoda trebuie repetată o dată la două zile.
Administrarea de vitaminele A, D şi E este o modalitate de a preveni apariția acneei scalpului
Oţetul de mere echilibrează pH-ul pielii
Zincul din iaurt combate acneea, inclusiv a scalpului. Se înmoaie un beţişor de ureche în iaurt şi se aplică apoi pe fiecare coş. Se lasă să se usuce şi apoi se spală părul cu un şampon cu acţiune delicată. Un alt aliat natural împotriva acneei scalpului este oţetul de mere. Aciditatea acestuia echilibrează pH-ul și dezinfectează pielea capului, accelerând vindecarea coşurilor şi împiedicând apariţia altora. Se dizolvă 1/2 cană cu oţet de mere în 1 și 1/2 cană cu apă şi se clăteşte părul cu acest amestec după fiecare spălare, de la scalp către vârfuri.