de Călin Popa şi Ştefania Băcanu
Pornită implacabil pe drumul ingredientelor naturale și al sustenabilității, industria parfumurilor caută noi maniere de a aborda tendințele viitorului. Unul dintre cele mai recente mijloace este apelul la moleculele rezultate din biomasă, sursă naturală practic inepuizabilă pentru creionarea felului în care lumea va aborda miresmele în deceniile următoare.
Note olfactive cu totul noi, originale
Pe lângă biotehnologie și chimie „verde”, sectorul parfumurilor a luat drumul utilizării biomasei ca sursă majoră pentru industrie în următoarea perioadă. Este vorba despre resturile care rezultă din tot felul de produse tehnologice, cum ar fi extragerea zahărului din sfeclă, și care pot furniza ingrediente cu totul noi, care vor face industria parfumurilor să treacă cu succes într-o nouă eră. „Tendințele momentului, de a folosi biomasă, alături de chimia verde, pavează calea spre crearea unor note olfactive cu totul noi, originale, care vor domina piața în anii viitori”, detaliază creatorul de parfumuri Antoine Lie, de la Luckyscent.
Materie primă din fabricile de extragere a zahărului
O altă nișă pe direcția elaborării unui nou trend în industria parfumurilor sunt produsele care utilizează chimia verde pentru a înlocui moleculele din produse petrochimice derivate cu variantele lor naturale. „Până acum nu s-au putut realiza volume mari și implicit prețul acestui tip de materie primă este încă foarte ridicat”, explică Lie. Din acest motiv, dar nu numai, producătorii de parfumuri apelează tot mai des la biomasă. „Soluția noastră constă în valorificarea rezultantelor din procesele agro-industriale pentru a obține moleculele bazate pe uleiuri de care avem nevoie”, detaliază Jérémy Pessiot, fondator al brandului Afyren, care recurge la materie primă din fabricile de extragere a zahărului.
„Este foarte important să putem găsi alternative naturale la moleculele din industria parfumurilor. Misiunea mea este aceea de a obține o echivalență olfactivă prin alternative naturale, care să înlocuiască ingredientele sintetice“ Antoine Lie, parfumier, Luckyscent