Main menu

header

797 4 1de Călin Popa şi Carmen Bădulescu

Chiar dacă nu este cel mai recent ingredient de înfrumusețare, acidul glicolic are avantajul că a fost testat în timp, de- monstrând proprietăți care îl fac una dintre „armele” împotriva îmbătrânirii premature și un aliat al prospețimii chipului.

Atenuează liniile fine

797 4 2Acidul glicolic are capacitatea de a rezolva foarte multe dintre problemele tenului. De la pete inestetice la porțiuni prea uscate și linii fine în jurul ochilor, această substanță a demonstrat că are capacitatea de a le face să dispară sau cel puțin de a le atenua vizibil. În plus, conferă un aspect mult îmbunătățit pielii, fiind un ingredient care a ajuns aproape nelipsit din produsele cosmetice care fac parte din rutina zilnică a milioane de persoane, notează elle.com. Acidul glicolic se poate utiliza de la primele semne care arată că prospețimea de marmură a tenului se deteriorează sau la apariția incipientă a liniilor fine. Încă de la prima utilizare se va putea observa îmbunătățirea aspectului și reducerea hiperpigmentării. „Pentru tenul uscat, acidul glicolic este foarte util, întrucât transferă molecule de apă din atmosferă în țesutul pielii, înlocuind umezeala pierdută”, explică expertul dermatolog Pamela Benito.

Favorizează regenerarea celulară

797 4 3Acidul glicolic, care se obţine preponderent din trestia de zahăr, în forma sa pură, este o pudră alcătuită din mici cristale fără culoare şi fără parfum, dar solubile în apă. Fiind o substanţă naturală, cu acţiune exfoliantă, acidul glicolic oferă beneficii semnificative pentru piele şi ten și oferă rezultate indiferent de vârstă, ceea ce înseamnă că inclusiv adolescenţii pot folosi produse de îngrijire care au acest ingredient în compoziţie, pentru o curăţare eficientă. Acest acid ajută la îndepărtarea stratului de celule moarte de la suprafaţa pielii, favorizând astfel regenerarea celulară şi uniformizarea tenului. De asemenea, cosmeticele cu acid glicolic stimulează circulaţia sangvină la nivelul ţesuturilor feței, ceea ce îi conferă tenului un aspect luminos și o strălucire naturală.

Reglează excesul de sebum

797 4 4Fiind un puternic agent exfoliant, acidul glicolic joacă un rol important şi în combaterea acneei, pentru că pătrunde în profunzimea pielii, ajută la curăţarea porilor şi la reglarea excesului de sebum. Pe de altă parte, acest acid încetineşte procesul de îmbătrânire a pielii şi ameliorează semnele acestuia prin stimularea producţiei de colagen şi elastină, două dintre ingredientele-cheie pentru menţinerea texturii şi fermităţii pielii. Foarte importantă, după utilizarea acidului glicolic (sau a altor tipuri de acizi), este aplicarea unei creme sau loţiuni cu factor de protecţie solară. Studiile clinice au arătat că acest acid sporește sensibilitatea pielii la ultraviolete, motiv pentru care trebuie folosit împreună cu produsele cu factori de protecție solară. Tratamentul facial cu acid glicolic poate fi încercat şi acasă, dat fiind faptul că există kituri de îngrijire care includ fiole cu această substanţă (în farmacii şi magazinele de profil), însă, pentru ca totul să se desfăşoare în condiţii sigure, recomandat este să se facă într-un cabinet specializat.

Peeling cu eficiență ridicată

797 4 5Una dintre cele mai bune opţiuni pentru rezultatele așteptate este realizarea unui peeling chimic la salon sau la cabinetul medicului dermatolog. În urma unui astfel de tratament cu acid glicolic, textura pielii va fi vizibil îmbunătăţită, procesul de regenerare celulară va fi accelerat, iar tenul va căpăta un aspect tânăr. Procedura include curăţarea feței de impurităţi şi urme de machiaj, astfel încât substanţele ce urmează să fie aplicate să pătrundă în profunzime. Urmează întinderea, cu ajutorul unei pensule, a acidului glicolic pe toată zona tratată. În general, pentru primul peeling profesional nu este folosită o concentraţie mai mare de 20%. Îngrijirea tenului după peelingul cu acid glicolic constă în aplicarea unui serum sau a unei creme hidratante care să protejeze pielea.

Se aplică în funcție de toleranța pielii

Folosit cu atenţie şi în concentraţia corespunzătoare, acidul glicolic poate fi un aliat de nădejde în procesul de înfrumuseţare. Indiferent dacă aveți tenul uscat, gras sau mixt, puteţi folosi acidul glicolic inclus în compoziţia unor produse cosmetice, de la tonere şi spume de curăţare a feţei, la geluri de duș sau creme de tot felul. În general, concentraţia de acid glicolic inclusă în acestea este de 7%-10%. Iar dacă procentul este relativ redus (sub 15%), puteţi utiliza produsul respectiv, în principiu, în fiecare zi. Totodată, pe lângă cosmetice, există și surse naturale de acid glicolic. Trestia de zahăr, ananasul, merele şi citricele se numără printre alimentele care au un conţinut important al acestui acid. „Frecvența cu care este folosit acidul glicolic depinde de reacția pielii. Dacă nu ați mai încercat produse cu acest ingredient, este bine să începeți cu loțiuni ușoare. Dacă treceți la creme, aplicați inițial două nopți pe săptămână, timp de două săptămâni, apoi, dacă nu există reacții adverse, puteți trece la alternarea aplicării, iar în final chiar la utilizare zilnică”, punctează dermatologul Justine Kluk, din Londra.

Fiind un agent exfoliant extrem de eficient, acidul glicolic previne creşterea firelor de păr sub piele

Potenţiale efecte adverse

Probleme cu aplicarea acidului glicolic pot apărea dacă tenul este foarte sensibil şi reacționează prin pete sau iritaţii. Fiind un agent exfoliant, cristalele acidului glicolic pot interfera cu structura şi problemele tenului. Astfel, este posibil ca folosirea unei concentraţii prea mari de acid glicolic să cauzeze arsură şi deteriorarea texturii pielii, poate usca excesiv (de aceea se recomandă o hidratare intensă după folosirea acidului glicolic), poate provoca iritaţii, roşeaţă, inflamaţii sau o senzaţie de usturime, în special în cazul tenului sensibil. Înainte de a aplica acidul glicolic pe toată faţa, testați-l pe o mică porţiune, pentru a vedea dacă apar urmări nedorite. Iar dacă depistați astfel de semne, orientați-vă către produse cosmetice mai blânde, care au o compoziţie naturală într-o proporţie cât mai mare.