de Călin Popa şi Carmen Bădulescu
Există foarte multe persoane care au părul drept și configurația chipului - sau pur și simplu gustul personal - le determină să-și dorească păr ondulat. Pentru femeile care optează pentru o astfel de declarație de personalitate sau o apariție uimitoare la un eveniment, stilul afro, foarte la modă, este o variantă ultramodernă de luat în calcul.
Bucle fermecătoare acasă
Pentru a realiza acasă o variantă de coafură afro, aveți nevoie de spumă modelatoare sau ceară de păr, câteva fâşii de staniol, o placă de întins părul, ulei pentru păr. După ce spălați părul, aplicați spuma sau ceara de păr, apoi împletiți șuvițele subțiri în jurul fâșiilor de staniol. Cu ajutorul unei plăci de întins părul treceți peste cosițele obținute. Scoateți apoi cu atenție fâșiile de staniol și în final aplicați un ulei care să „potolească” buclele. În ultima fază, aranjați șuvițele ondulate așa cum vă doriți.
Panglici pentru începătoare
Una dintre metodele cele mai simple de obținere a unei coafuri afro este cu ajutorul panglicilor. Faceți împletituri din părul umed în jurul unor fâșii lungi, subțiri, de pânză, pe care le lăsați în această formă timp de cel puțin patru ore. Un truc al specialiștilor: cu cât împletiturile sunt mai subțiri, cu atât rezultatul va fi mai spectaculos. După răstimpul necesar, scoateți ușor paglicile, aplicați un gel cu nivel mediu de fixare, fără să stricați forma buclelor, apoi răsfirați-le cum doriți. O altă modalitate este de a vă aduna părul și a-l prinde în coadă de cal, urmând să-l împletiți strâns și des, lăsându-l mai multe ore în această formă. La final, dați drumul părului, aplicați un fixativ pe rezultatul obținut și veți putea păstra coafura intactă mai mult timp.
Tratamente cu keratină și presare cu mătase
Coafura afro poate fi o decizie pe termen mai lung, așa că puteți apela la un salon de înfrumusețare. Aici vi se va face un permanent special, cu sisteme verticale de ondulare și care folosește anumiți agenți chimici. Șuvițele sunt foarte subțiri, de maximum un centimetru, iar ondularea se face cât se poate de aproape de rădăcina firului de păr. La finalul procesului este foarte importantă și uscarea, care trebuie să fie la o anumită temperatură și în condiții tehnice speciale. „Stilul afro este în mare vogă și se poartă buclele moi, care să cadă grele pe umeri, cu textura îmbunătățită de tratamente cu keratină și presare cu mătase și folosind produse de styling care conțin aminoacizi”, precizează specialistul Lorraine Dublin, de la salonul My Hair Bar, din Londra.
Decolorări în culori vii
Buclele afro, naturale sau nu, se poartă în diverse modele de decolorare parțială, în diverse nuanțe aprinse și culori la modă, de la albastrul clasic, culoarea oficială a anului 2020, la roz, neon, roșu sau blond. „Clientele noastre își permit aceste colorări întrucât nu este necesar decât un tratament chimic pe an pentru a obține stilul afro, deci riscul de a avea probleme cu părul este unul foarte mic. Părul poate fi chiar decolorat în prealabil, pentru a fi apoi vopsit în nuanțe foarte îndrăznețe”, explică Dublin. Un alt trend în materie de coafură „dă vânt în pânze” coafurii afro, întrucât se poartă în continuare coafura cu foarte mult volum, tendință care, potrivit experților, va continua și în anul 2021.
„Recomandăm clientelor noastre care au optat pentru o coafură afro să revină la salon la fiecare 12 săptămâni, pentru tratamentele necesare unui păr fluid și, de asemenea, o scurtare minimă regulată și o hidratare corespunzătoare“