de Călin Popa şi Carmen Bădulescu
Dacă ați depășit neplăcerile generate de acnee, ați eliminat cicatricile, ați scăpat de punctele negre și singurul obstacol în fața unui ten perfect este existența porilor mari, specialiștii oferă sfaturi importante, astfel încât micșorarea porilor să devină o misiune posibilă.
Închiderea completă, nerecomandată
Foarte multe persoane îi propun să închidă total porii dilatați, dar acest lucru nu este posibil. „Este un mit acela că porii dilatați pot fi închiși total. Cel mult se pot minimiza, iar explicația este simplă: porii nu au musculatură care să le permită să se închidă sau să se deschidă”, detaliază specialistul Anjali Mahto, de la British Skin Foundation. De altfel, închiderea completă a porilor nici nu este recomandată, întrucât aceștia au un rol foarte important. „Chiar dacă nu ne place dimensiunea porilor feței, ei au un rol precis, producând un ulei natural care susține sănătatea tenului și care protejează de uscăciune, de deshidratare și de infecții”, explică Lorraine Scrivener, expert în cadrul Eden Skin Clinic, din Londra.
Tratamente cu laser
În aceste condiții, care sunt cele mai bune metode pentru a diminua aspectul de pori dilatați? În primul rând, experții recomandă apelul la metodele ultramoderne de tratament al pielii, cele cu laser. Pe lângă faptul că are efecte excelente împotriva acneei și cicatricilor, procedura de acest tip „strânge” porii, în paralel stimulând producerea de colagen, care îi umple, generând aspectul de piele netedă. „Laserul poate ajuta la reîntinerirea acelor zone unde porii sunt cei mai dilatați, mai precis între sprâncene, pe nas și pe bărbie”, afirmă Scrivener. Specialiștii recomandă acele proceduri ușoare, în timpul cărora pacienții resimt doar o încălzire, câteva ședințe în sesiuni de 30 de minute, care sunt potrivite tuturor tipurilor de ten.
Introducerea retinolului în rutina de îngrijire
Retinolul este o substanță care nu ar trebui să lipsească din rutina de îngrijire zilnică a persoanelor care doresc să obțină un aspect micșorat al porilor. „Folosirea regulată și continuă a retinolului are capacitatea de a contribui la acest efect, întrucât acționează ca agent de minimizare, ca și de uniformizare a pigmentării și de atenuare a ridurilor”, argumentează Mahto. În același timp, specialiștii atrag atenția asupra necesității ca persoanele care doresc să introducă retinolul în rutina permanentă de îngrijire să consulte un specialist, pentru a nu folosi produse sau cantități care să genereze iritarea pielii.
Microneedling stimulează reacția de vindecare
Despre microneedling se cunoaște că este o procedură ce are ca efect realizarea de canale de dimensiuni foarte mici, care echilibrează și uniformizează producerea de colagen și care susține stimularea răspunsului de vindecare ce vine din straturile mai profunde ale pielii. La rândul său, această acțiune are ca efect micșorarea porilor. „Colagenul produs în jurul porilor dilatați îi va face să pară mult mai mici, iar zona va fi mult mai fermă. Atunci când microneedling este combinat și cu radiofrecvență, efectul este amplificat”, punctează doctor Nicole Uchendu, de la TWN Clinic, din Marea Britanie. De asemenea, se poate apela la microdermabraziune, procedură care, odată cu exfolierea pe care o antrenează, are urmări benefice și asupra porilor dilatați.
Peeling chimic și recursul la acizi
Una dintre metodele cele mai recomandate de reducere a aspectului de pori măriți este peelingul profesional. Această procedură nu doar dă la iveală o piele mai proaspătă și mai fermă, dar ajută la „ridicarea” punctelor negre și la ieșirea la suprafață a toxinelor pielii, iar aspectul de ten mult întinerit se reflectă implicit și asupra porilor dilatați, afirmă specialiștii. Totodată, aliați în lupta cu aspectul de pori foarte măriți sunt acizii folosiți în cosmetică. După consultarea unui dermatolog, se poate recurge la acidul retinoic, care susține deblocarea porilor, acidul salicilic, care dizolvă grăsimea în exces și astfel micșorează porii, acidul alfa-hidroxic, un exfoliant care susține producerea de colagen sau acidul ascorbic, care previne mărirea porilor.
Hidratare continuă și suficientă
Unul dintre motivele majore pentru care porii sunt dilatați este deshidratarea. „Porii se deschid din cauza lipsei apei din piele, nu pentru că tenul ar fi uscat și sunt parte a procesului de înaintare în vârstă. Din aceste considerente, hidratarea pielii este extrem de importantă pentru a se obține efectul de pori micșorați”, arată expertul Kristi Shuba, din cadrul Katherine Daniels Cosmetics, din Marea Britanie. Tratamentele pentru hidratarea corespunzătoare a pielii pot fi personalizate și țin cont de starea tenului, de tipul de ten, precum și de vârsta persoanei. Pe lângă estomparea vizibilă a ridurilor, acest tip de proceduri cosmetice asigură și un aspect de pori mult micșorați, având, totodată, efecte remarcabile și în cazul persoanelor care au piele cu tendință de îngrășare”, detaliază Uchendu.
Blender cu extract de trandafiri peste fondul de ten
Există foarte multe persoane care ajung la concluzia că fondul de ten pe care îl folosesc nu face decât să accentueze aspectul porilor dilatați. Dar acest efect nu este cauzat de produsele cosmetice, ci de felul în care sunt folosite. „Pentru a crea un aspect de ten fără defecte, folosiți un blender după fondul de ten, întrucât acesta presează produsul în piele și uniformizează aspectul tenului. Variantele cu extract de trandafiri și-au cucerit renumele pe direcția micșorării aspectului dilatat al porilor”, recomandă make-up artist Francesca Kearns. În același timp, există și primere care conțin anumite substanțe dedicate obținerii efectului de micșorare a porilor.
Cosmetice fluide, tip gel
Una dintre recomandările principale ale specialiștior pentru evitarea aspectului de pori foarte mari este atenția la expunerea la razele soarelui. „Agresiunea solară va usca pielea, iar pe termen lung, porii vor părea tot mai mari și mai deschiși. De aceea, este foarte importantă alegerea loțiunii de protecție solară, care să nu conțină substanțe ce, acumulându-se în pori, să producă alte neplăceri”, atrage atenția Shuba. În același timp, trebuie excluse din rutina de îngrijire acele produse cosmetice care favorizează blocarea porilor. „Cremele groase, precum și uleiul de cocos sau lanolina, chiar dacă au poprietăți certe pe direcția hidratării, pot întreține blocarea porilor și efectul va fi complet diferit de cel scontat. De aceea, persoanele care urmăresc să obțină o micșo- rare a porilor trebuie să opteze pentru cosmeticele în formulă de gel sau de loțiune”, este de părere Uchendu.