de Carmen Ciripoiu şi Claudia Mîţoi
Cum ar fi lumea fără sprâncene? Expresii faciale precum confuzie, surpriză, furie şi fericire nu ar mai ilustra trăirile. Ce anume le face să arate bine? Atunci când sunt proporționate și îngrijite. Forma lor poate fi modificată în funcție de fizionomie, deoarece sprâncenele au puterea de a îmblânzi o față mai dură sau de a da un plus de putere și clasă, când este vorba despre o figură prea copilăroasă. Cum să aveți sprâncene reușite, aflați de la cosmeticiana Margareta Mihai, de la salonul VicMar (număr de telefon: 0723.765.676).
„E necesar când domnii suferă de sinofris”
- La fel ca și epilatul, pensatul sprâncenelor la bărbați a stârnit de-a lungul vremii, o serie de controverse în rândul ambelor sexe. Este greșit ca un bărbat să-și dorească să ofere o altă formă sprâncenelor lui?
- Nicidecum. Întreținerea și stilizarea sprâncenelor reprezintă un pas important în rutina de îngrijire a unui bărbat. Dar asta nu înseamnă că un domn adoptă un stil feminin, ci doar că s-a hotărât să ia o decizie de ordin estetic. Pe de altă parte, este o diferență foarte mare între forma sprâncenelor unei femei și forma sprâncenelor unui bărbat. În cazul domnilor, nu trebuie să fie vizibil că sunt pensați, ci să schimbe în bine trăsăturile feței.
- Când ar trebui un bărbat să apeleze la pensarea sprâncenelor?
- E necesar ca un bărbat să apeleze la pensat dacă sprâncenele sunt nenatural de stufoase, când firele de sprâncene depășesc cu mult linia lor naturală sau când acestea se „revarsă” asupra pleoapelor. De asemenea, un bărbat are nevoie de pensat atunci când suferă de sinofris, adică sprâncenele unite sau sprâncene prea subțiri, prea arcuite, care se apropie de cele feminine. Este indicat să meargă la un salon de cosmetică, să țină cont de sfatul specialistului și să aibă continuitate în programări pentru a ajunge la rezultatul dorit.
„Se poate efectua cu ață, ceară sau laser”
- Cum trebuie să arate sprâncenele unui bărbat astfel încât să ofere armonie chipului?
- Pensatul sprâncenelor la bărbați trebuie să fie cât se poate de natural, astfel încât să păstreze masculinitatea și să mențină sprâncene îngrijite care, din punct de vedere estetic, să se armonizeze cu restul trăsăturilor. Pentru domni poate părea înfricoșător să-și smulgă firele de păr, de aceea e important să viziteze un salon profesional. În plus, tot specialistul este cel care va alege tehnica potrivită pentru sprâncene.
- Care sunt cele mai bune metode pentru pensatul la bărbați?
- Până la metodele de pensat, e bine de știut că orice specialist, chiar înainte de a începe pensatul, studiază cu atenţie morfologia feţei. Ca și la doamne, metodele în care se efectuează pensatul la bărbați depind de cosmeticiana care se ocupă. Pensatul cu ață este o tehnică originară din Asia Centrală și reprezintă în acest moment o alternativă din ce în ce mai populară în saloanele de cosmetică. Procedeul implică folosirea unui fir de ață ca pe un lasou, pentru a smulge mai multe fire deodată. Se poate recurge și la pensatul cu ceară. Avantajul acestuia este că toate firele sunt smulse deodată în cadrul unui pensat, iar forma va rezista poate de două ori mai mult. Și, cu timpul firele, smulse ajung să nu mai crească. Dacă vreți să fie îndepărtate definitiv unele fire de păr, se poate apela la pensatul cu laser. Dar, indiferent de metoda de pensat aleasă, foarte important este să se țină cont de forma sprâncenei.
„Tunsul se recomandă în special când aveți un vârtej”
- Cât de des trebuie să vină un bărbat la pensat?
- Ședințele de pensat trebuie făcute periodic. Dacă sunteți mulțumiți de rezultat, este bine să vă faceți programare la aceeași cosmeticiană, pentru că fiecare specialist are stilul și viziunea sa privind sprâncenele dumneavoastră. Ședințele ar trebui să fie făcute la un interval de trei-patru săptămâni. Sunt însă și persoane cărora le cresc mai rapid, așa că se pot face programări și la două săptămâni.
- Odată cu pensatul, este important și tunsul firelor de păr?
- Sunt voci care spun că sprâncenele nu se tund. Sigur că un bărbat tânăr nu are nevoie de acest procedeu. Nu același lucru se întâmplă atunci când apar primele riduri, când firele din sprâncene sunt din ce în ce mai lungi. Totodată, sprâncenele se tund în special dacă aveți un vârtej la capătul acestora. Pentru a da o formă îngrijită sprâncenei, este bine ca operațiunea să se facă înainte de terminarea pensatului. Indicat este ca tunsul să se realizeze tot de specialist. Cu cât veți tunde o sprânceană mai mult, cu atât va fi mai greu de readus la starea naturală, întrucât firul de păr, odată modificat, își va reveni greu.
„Principalul instrument de lucru este penseta clasică sau cea electrică”
- Cât durează o ședință de pensat?
- Depinde de metoda aleasă și de pilozitatea sprâncenei. După ce se ajunge la forma dorită și dacă se păstrează frecvența ședințelor operațiunea nu ar trebui să dureze mai mult de un sfert de oră.
- Dacă totuși un domn preferă să se penseze singur acasă, cum își poate modela sprâncenele?
- Nu recomand pensatul sprâncenelor acasă. Dacă totuși un domn preferă îngrijirea la domiciliu, este bine să penseze doar ce crește la peste doi milimetri de forma sprâncenei. Principalul instrument de lucru este penseta clasică sau cea electrică. În afară de asta, veți mai avea nevoie de o oglindă dublă pentru a vedea cât mai bine detaliile feței, spirt, dar și dischete demachiante. Începeți prin a îmbiba discheta demachiantă cu spirt și a dezinfecta sprâncenele.
„Uleiul de ricin hidratează şi calmează mâncărimile în dermatita seboreică“
- Ce pot face domnii care au sprâncenele uscate?
- Dacă utilizați cu regularitate uleiul de ricin în îngrijirea sprâncenelor dar și a genelor, vă veți putea bucura de multe avantaje. Uleiul de ricin hidratează sprâncenele și oferă strălucire, rezultatul final fiind un aspect sănătos și frumos. În plus, uleiul de ricin fortifică rădăcina firului de păr și ajută la îngroșarea lui. Totodată, uleiul de ricin calmează mâncărimile și iritațiile provocate de dermatita seboreică care poate apărea în zona sprâncenelor. Tratamentele cu ulei de ricin pentru sprâncene dau rezultate bune dacă sunt efectuate des. Primele semne se pot observa după câteva aplicări. Sprâncenele își vor schimba aspectul, firele de păr vor fi mai lucioase și vor începe să se închidă puțin la culoare. Atunci când se va apela la pensat, se va simți că rădăcina s-a întărit. Se aplică o picătură de ulei de ricin în fiecare seară pe fiecare sprânceană şi se masează ușor, de la bază către coada sprâncenelor, pentru a stimula creșterea firelor noi. Se poate prepara și o soluție din ulei de ricin și vitamina E. Se amestecă două linguri cu ulei de ricin cu câteva picături de vitamina E. Se folosește seara sau de câteva ori pe săptămână, pentru întreținere, folosind o periuță şi se lasă să acționeze până dimineaţa.