de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu
La fel de rapid cum COVID-19 a cuprins planeta, oamenii au învățat să se adapteze la restricții și la carantină. Munca a continuat online, iar evenimentele personale au fost tot atâtea ocazii de a trimite poze celor cu care nu am putut să ne întâlnim față în față. Imaginea publică în pandemie are câteva secrete și reguli de etichetă, detaliate de specialiști în rândurile ce urmează.
Părul proaspăt spălat
Indiferent că este vorba despre o sesiune foto pentru cei dragi sau o videoconferință alături de colegii cu care nu v-ați mai întâlnit de mult, primul aspect de look de care trebuie să aveți grijă este părul. Potrivit fotografului Pål Berdahl, care a lucrat pentru ediția din luna ianuarie a publicației „Elle”, „spălați-vă pe cap în ziua respectivă sau cu o seară înainte, aplicați balsam doar pe vârfuri, ca să nu pară părul lipicios și gras, iar dacă aveți un program extrem de încărcat, care se prelungește și a doua zi, aplicați la rădăcina părului puțin șampon uscat”. De asemenea, expertul atrage atenția că șuvițele mai rebele sunt minunate doar în realitate, în fața camerei acestea trebuie „disciplinate”, o formulă care pare naturală, cu părul curat lăsat liber pe umeri, fiind cea mai indicată.
Pregătirea tenului - exfoliere și hidratare
Atunci când intervine o sesiune în fața camerei aparatului de fotografiat sau ecranul care vă intermediază întâlnirea online destinată muncii, pregătiți tenul cu o seară înainte. Potrivit expertului în imagine Zoë Taylor, exfoliați tenul și aplicați o mască hidratantă, astfel încât chipul să ofere baza ideală pentru un machiaj reușit, indiferent că este simplu, pentru videoconferință, sau mai elaborat, pentru un eveniment. „Fardurile se aplică prin amestecare. Cu cât acordați o atenție mai specială combinării nuanțelor, cu atât va fi mai bun rezultatul. Pudrați zona T și nu exagerați cu luciul”, recomandă Taylor. În același timp, pentru că orice blitz are tendința de a dilua culorile, accentuați-le în zonele care vă pun trăsăturile în valoare. „Umbrele de fard la ochi îi vor face să pară mai mari și vor atenua asperitățile de imagine ale chipului”, punctează Taylor.
Ordine în încăpere
Înainte de a intra în legătură cu colegii pentru o ședință, de a vă face o poză cu cadru mai larg sau chiar de a sta la mici discuții cu apropiații, experții recomandă să faceți ordine în încăpere. „Un living ordonat în fundal este la fel de important ca a unui chip îngrijit atunci când vine vorba despre imaginea de ansamblu. Pe cât de important este să vă impresionați plăcut colegii sau să vă bucurați de întâlnirea cu cei dragi arătând cât mai bine, la fel de relevantă este imaginea ordonată a spațiului personal. Aceasta nu este doar vanitate; țineți cont că puteți fi judecat în câteva secunde în funcție de acest aspect”, detaliază antreprenorul specialist în munca online Sunny Lenarduzzi, din Vancouver. În același timp, unghiul din care sunteți surprinși este foarte important, pentru ca tot efortul de a arăta cât mai bine să aibă rezultatul scontat. Astfel, este ideal ca ecranul computerului „să privească spre nările dumneavoastră, poziționat mai sus, pe câteva cărți”, după cum arată Lenarduzzi, astfel încât „să nu apară efectul de bărbie dublă”.
Decor simplu, de culoare albă
Orice eveniment în fața camerei sau ecranului are în centru persoana dumneavoastră, așa că specialiștii recomandă să nu vă așezați în fața unei biblioteci pline cu cărți, pentru că partenerii de videoconferință vor avea tendința de a încerca să deslușească ce autori preferați. De asemenea, nu îndreptați laptopul spre lucrări de artă sau spre obiecte foarte colorate, întrucât toate acestea vor abate atenția, diluându-vă imaginea și mesajul. În schimb, optați pentru un decor foarte simplu, în tonuri neutre, albul fiind culoarea care vă va complimenta cel mai mult trăsăturile, va concentra atenția celorlalți și va da impresia de curățenie. În același timp, în special în cazul videoconferințelor, este foarte important să înlăturați din cadru tot ce ar putea să vă facă să păreți neprofesionist sau neglijent, de la băuturi la haine sau animale de companie.
Multă lumină pe chip
Indiferent de motivul pentru care vă aflați în fața aparatului foto sau al unui ecran de computer, poziționați-vă în așa fel încât lumina să vă inunde chipul. „Lumina naturală care vine direct în față este ideală. Nimic nu complimentează un chip mai bine decât această amplasare, care vă va da aura unui star de cinema și vă va pune toate trăsăturile în valoare”, argumentează Lenarduzzi. Așadar, la fiecare videoconferință plasați laptopul în așa fel încât să fiți în fața sursei de lumină. De altfel, de aceeași părere este și influencerul de beauty Nyma Tang, care are peste un milion de urmăritori pe YouTube: „Lumina slabă este o mare problemă, întrucât poate arunca umbre întunecate pe chip, poate să vă facă să arătați obosiți, efect complet opus celui pe care îl obțineți dacă stați în bătaia ferestrei”. În plus, lumina plasată în spate îi va deranja și pe cei cu care „împărțiți” ecranul laptopului, atrage atenția Susan Yara, fost jurnalist de televiziune și co-fondator al brandului de make-up „Naturium”.
Control, concentrare, contact vizual
Deopotrivă în videoconferință sau filmare, specialiștii recomandă concentrarea asupra discuției. „Oamenii au tendința de a uita că sunt în fața camerei și se apucă să-și verifice mesajele. Personal am fost de multe ori în postura de a le atrage atenția celor implicați într-o discuție că nu este recomandat să-și mute atenția în altă parte, pentru că partenerii de conversație văd totul”, afirmă Lenarduzzi. Ca urmare, „securizați” spațiul și timpul dedicate videoconferinței și nu vă lăsați distrași de nimic. De asemenea, mențineți în permanență contactul vizual cu partenerii de discuție, mai ales dacă aceasta este de ordin profesional, „ca să nu arătați ca un începător” și evitați să vă priviți propria imagine în colțul ecranului, notează BBC. Un alt aspect important este eventualul apel la notițe. Dacă este neapărat necesar să faceți acest gest, încercați să nu întrerupeți contactul vizual.
Îmbrăcați-vă adecvat, evitați accesoriile
Experții în munca de la distanță atrag atenția asupra necesității de a vă îmbrăca bine atunci când aveți o videoconferință, exact ca atunci când ar fi vorba despre o întâlnire față în față. Sunt de evitat accesoriile care atârnă, fac zgomot sau se mișcă, iar hainele trebuie să fie elegante, în culori puternice, dar nu stridente, cu piese care să nu fie fără umeri sau prea decoltate. Înainte de a intra în întâlnirea online, verificați o ultimă oară chipul, machiajul, lumina și… dinții.