Main menu

header

815 5 1de Călin Popa şi Gabriela Comşa

Atunci când apare, acneea nu se limitează doar la nivelul feței, ci poate izbucni în orice zonă a corpului acoperită de foliculi de păr, cum ar fi spatele, pieptul sau umerii. Specialiștii fac anumite recomandări la îndemâna oricui pentru a rezolva această neplăcută problemă estetică și de sănătate.

Haine lejere, din materiale naturale

Pielea de pe spate este mai groasă decât în alte zone ale corpului, iar din această cauză, tratamentele locale acționează mai greu. „Afecțiunea apare din cauza acumulării de grăsime și piele moartă în pori și în jurul acestora, care atrag bacteriile, iar răspunsul inflamator al organismului generează binecunoscutele pustule”, detaliază specialistul Adwoa Danso, de la Asociația Medicilor din Marea Britanie, fondator The Clinic Diaries. În plus, hainele care nu lasă pielea să respire și sunt un mediu pentru acumularea transpirației pot favoriza dezvoltarea bacteriilor care blochează foliculii și cauzează acneea. Experții recomandă, înainte de orice, îmbrăcămintea lejeră, din materiale naturale, întrucât stânjenitoarea afecțiune, care nu doar scade încrederea în sine, ci provoacă mâncărimi şi iritaţii neplăcute, lasă și cicatrici la nivelul pielii.

Exfoliere cu tărâțe de ovăz

Pentru a trata acneea de pe spate începând de la cauză, este necesară exfolierea naturală a pielii. Puteţi pregăti acasă o mixtură cu două linguri cu fulgi de ovăz cu lapte sau apă şi să exfoliaţi regulat zonele afectate. Ovăzul îndepărtează celulele moarte şi impurităţile, atenuând acneea de pe spate şi mai ales cicatricile lăsate de aceasta. După acest tratament puteți aplica pe piele ulei de arbore de ceai, agent de curăţare şi tonic natural, ce poate ajunge la nivelul porilor închişi şi elimină bacteriile. Această curăţare diminuează acneea de pe spate prin aplicarea locală, cu ajutorul unui beţişor de urechi înmuiat în ulei. Lăsaţi câteva minute să acţioneze, apoi spălaţi.

Cidrul de mere reduce inflamația

Dintre mijloacele naturale de a reduce inflamația în zonele afectate de acneea de pe spate, puteți recurge la cidrul de mere, care curăță rapid și poate fi utilizat prin frecarea zonei cu probleme. Folosirea acestei formule omoară bacteriile şi elimină toxinele de la nivelul porilor. În același timp, sarea amară calmează și catifelează pielea. Pe lângă înlăturarea impurităţilor şi a toxinelor, acest tip de sare, amestecată cu apă și aplicată în zona cu acnee, are ca efect reducerea roșeții și a inflamației locale.

Dieta sănătoasă, centrată pe legume, fibre și fructe, poate stopa declanşarea acneei de la nivelul spatelui

Gel de duş cu bicarbonat de sodiu

Persoanele care suferă de acnee în zona spatelui trebuie să facă anumite schimbări în legătură cu rutina de îngrijire personală. Astfel, potrivit experților, gelurile de duș obișnuite trebuie înlocuite cu formule mai organice, care să conțină bicarbonat de sodiu, ce deblochează porii. O metodă excelentă de ameliorare a acneei este reprezentată și de o mască obținută din bicarbonat de sodiu şi apă, aplicată pe spate timp de câteva minute. Lăsaţi să acţioneze, apoi clătiţi. De asemenea, experții recomandă produsele de igienă cu acid glicolic, care dizolvă celulele moarte de la suprafața pielii, și cu acid lactic, pentru atenuarea cicatricilor, petelor roșii și semnelor. „Faceți duș de două ori pe zi cu aceste soluții, întrucât acizii menționați previn blocarea pielii și acumularea de bacterii care fac să explodeze acneea”, detaliază dermatologul Justine Kluk, din Londra.