Main menu

header

816 4 1de Ştefania Băcanu şi Claudia Mîţoi

Căderea părului a devenit o problemă şi o sursă de stres pentru cei mai mulţi dintre noi, atât femei, cât şi bărbaţi, iar tratamentele clasice şi soluţiile care promit stoparea procesului, parcă, nu ajută. Terapia PRP, cu plasmă proprie, vine în întâmpinarea celor care se confruntă cu astfel de situaţii, opreşte căderea şi stimulează regenerarea firului de păr. Pascal Dameh (foto), medic specialist în chirurgia plastică şi estetică, a vorbit despre tehnica-minune care ajută scalpul şi, implicit, întrerupe căderea părului, cum se realizează, ce implică şi, mai ales, în cât timp se văd rezultatele.

„Procedura se efectuează sub anestezie locală”

- În primul rând, domnule doctor, ce este tehnica PRP?

- Terapia cu plasmă bogată în trombocite, cunoscută cel mai mult sub denumirea de PRP (tratament cu plasmă proprie) sau Terapia Vampir, este o metodă nonchirurgicală modernă care ajută la regenerarea şi întinerirea pielii. PRP este o procedură prin care se folosesc factorii de creștere ai propriului corp pentru a stimula regenerarea și reînnoirea şi, astfel, aceasta poate fi utilizată şi în cazul leziunilor de la nivelul muşchilor, pot fi tratate probleme ale tendoanelor, oaselor şi ligamentelor, în situaţii de artrită sau osteoartrită şi chiar în căderea părului.

- În ce constă, efectiv, procedura?

- Procedura presupune trei etape: recoltarea sângelui de la pacient într-o eprubetă cu ajutorul unui kit special (ca la analizele uzuale), apoi introducerea acesteia în centrifugă, pentru aproximativ zece minute, timp în care se obţine plasma bogată în trombocite, iar a treia etapă constă în injectarea plasmei în zonele dorite (se efectuează sub anestezie locală cu cremă anestezică), precum: faţă, gât, decolteu, mâini, scalp, tendoane, articulaţii. PRP-ul ajută corpul să accelereze procesul de vindecare.

„Proteinele ajută la vindecarea ţesuturilor”

- Cum acţionează?

- PRP joacă un rol eficient în regenerarea ţesutului. Trombocitele sunt substanțe naturale care formează lichidul din sânge şi care au conţinut bogat în factorii de creştere şi de regenerare. În cadrul trombocitelor, există sute de proteine, responsabile de creștere şi ajută la procesul de vindecare al țesuturilor și articulațiilor. Astfel, prin injecţiile cu PRP, stimulăm corpul să se regenereze, să grăbească procesul de vindecare în cazul unor afecţiuni.

- Că tot aţi menţionat părul capilar, cum se aplică în acest caz?

- Căderea părului a devenit o problemă tot mai prezentă, atât în viaţa bărbaţilor, cât şi a femeilor. PRP-ul este cea mai recentă tendinţă în tratamentul de regenerare şi de cădere a părului, deoarece s-a dovedit a fi una dintre cele mai eficiente şi mai sigure metode, faţă de cele clasice care presupun tratarea acestor probleme cu medicamente sau diferite soluţii aplicate local. PRP este injectat în scalpul pacientului, iar proteina din trombocite ajută la creșterea foliculului de păr, tratând subțierea și, implicit, căderea părului.

„Înlocuiește vitaminele pe care le pierdem odată cu îmbătrânirea”

816 4 2- Este dureroasă?

- Procedura nu este dureroasă. Plasma este injectată cu un ac foarte fin, se aplică crema anestezică, însă, se poate simţi un disconfort în momentul injectării, dar care trece foarte repede.

- Ce conţin injecţiile?

- Injecţiile conţin plasmă cu o concentraţie foarte mare de trombocite ce secretă factorii de creştere şi de regenerare. Pentru a avea efecte mult mai bune şi pentru a trata căderea părului, PRP-ul se foloseşte în combinaţie cu mezoterapia care presupune un cocteil de vitamine benefice pentru păr, stimulând, în acelaşi timp, şi creşterea acestuia. De asemenea, înlocuiește vitaminele și mineralele pe care le pierdem odată cu îmbătrânirea și neutralizează hormonul DHT (uciderea foliculilor), reducând, astfel, căderea părului și încurajând creșterea lui.

„Dă rezultate încă de la prima şedinţă”

- Există reacţii adverse?

- Avantajul acestui tratament este că nu sunt folosite substanţe străine, ci substanţele propriului corp, eliminând riscul apariţei unor efecte adverse. După intervenţie, pielea va fi roşie, puţin umflată, însă aceste reacţii trec în 30-60 de minute de la procedură.

- Cât de repede se văd rezultatele?

- Această terapie dă rezultate încă de la prima şedinţă, însă, pentru a vedea rezultate concrete în ceea ce priveşte stoparea căderii părului, sunt necesare mai multe şedinţe pe parcursul a trei-şase luni. Sângele nostru este format din două componente importante, celulele roşii şi plasma care conţine globule albe şi trombocite, bogate în factorii de creştere, fiind o opțiune excelentă de tratament împotriva căderii părului. Ţinând cont de beneficiile valoroase ale procedurii de PRP, aceasta ajută şi persoanele care au firul de păr subţire, deshidratat, vârfuri despicate şi uscate.

„Trebuie realizată la un interval de trei-patru săptămâni, timp de patru-şase luni”

- Cât de des trebuie făcută şi la ce interval?

- Tratamentul are efect în timp, însă este de lungă durată. Pentru a avea un rezultat spectaculos, pe termen îndelungat, terapia cu PRP trebuie realizată la un interval de trei-patru săptămâni, pe parcursul a patru-şase luni, iar pentru menţinerea tratamentului, este recomandată o şedinţă pe an.

- Această tehnică poate ţine locul implantului?

- Firul de păr este la fel ca şi o plantă. Dacă aceasta este uscată şi nu are un pământ sănătos, bogat în nutrienţi, degeaba încercăm să o hrănim cu apă, în speranţa că îşi va reveni, dacă baza nu există. La fel este şi în cazul părului. Injecțiile cu PRP stimulează creșterea și susțin părul nativ viabil, mai mult timp. Aceasta înseamnă că trebuie să aveți niște fire de păr native în zona de tratament pentru ca acesta să aibă succes. Nu va funcționa într-o zona lipsită de păr sau în zone în care sunt prezente cicatrici.

„Nu va funcționa într-o zonă lipsită de păr sau în cele în care sunt prezente cicatrici“

„Veţi observa că porii se diminuează la nivelul scalpului, apare o strălucire a părului şi cresc fire noi. Rezultatele optime se văd după patru-şase şedinţe“

„Este recomandată şi persoanelor care îşi doresc elasticitatea tenului“

- Cui i se adresează tehnica PRP?

- Terapia PRP este recomandată persoanelor care îşi doresc menţinerea elasticităţii şi luminozităţii tenului, eliminarea semnelor de îmbătrânire cauzate de expunerea la soare şi de ţigară, îndepărtarea petelor pigmentare şi semnelor cauzate de acnee. De asemenea, este potrivită pentru persoanele care se confruntă cu căderea părului, deshidratarea acestuia, probleme ale tendoanelor şi articulaţiilor. În ultima vreme, această procedură este foarte des solicitată de bărbaţii care au probleme cu căderea părului şi cu tenul. Numărul celor care apelează la serviciile estetice este în creştere, deoarece, la fel ca şi femeile, bărbaţii sunt complexaţi de anumite părţi ale corpului şi doresc să le îmbunătăţească, iar procedura de regenerare a părului cu PRP rămâne cea mai solicitată de aceştia.

„Ţinând cont de beneficiile valoroase ale procedurii de PRP, aceasta ajută şi persoanele care au firul de păr subţire, deshidratat, vârfuri despicate şi uscate“