de Călin Popa şi Silviu Ghering
În ultimii ani, numeroase voci avizate ale lumii cosmetice și științifice au lansat un semnal de alarmă vizavi de posibilitatea ca vopseaua de păr să reprezinte un factor de risc de apariție a cancerului. Un studiu de anvergură demonstrează că acest pericol (aproape) nu există.
Nu afectează sistemul imunitar
Specialiștii de la Brigham and Women’s Hospital, din Boston, SUA, au elaborat un studiu derulat pe un mare număr de voluntare, pe parcursul a 36 de ani, pentru a stabili dacă vopsitul părului acasă prezintă riscuri pentru sănătate. În urma analizării datelor, s-a constatat faptul că această procedură cosmetică, la care recurg între 50% și 80% dintre occidentalii cu vârsta peste 40 de ani, nu prezintă pericol de apariție a cancerelor de vezică urinară, creier, colon, rinichi, plămâni și nu afectează nici sistemul imunitar. De asemenea, s-a observat faptul că acoperirea firelor albe cu vopsea nu reprezintă un factor de risc pentru apariția cancerului de sân sau de piele, primele vizate de alarmele trase de unii specialiști în ultimii ani. Ca urmare, Organizația Mondială a Sănătății nu cataloghează expunerea frecventă la aceste produse ca un potențial pericol.
Formule temporare, în nuanțe deschise
Chiar dacă rezultatele studiului, primul de o asemenea anvergură și durată, liniștesc foarte multe persoane (și mulți producători), aceeași cercetare menționează, totuși, că vopseaua de păr de culoare mai închisă este mai agresivă cu pielea, din cauza prezenței unei cantități mai mari de chimicale în această formulă. Astfel, persoanele care își vopsesc părul în nuanțe deschise sunt cele mai ferite de neplăceri potențiale, cum sunt formarea de celule canceroase la nivelul pielii. În același timp, s-a observat o diferență între vopseaua temporară și cea permanentă, cu cea de-a doua având încărcătură toxică mai pronunțată. În aceste condiții, specialiștii recomandă ca modalitate sigură vopsirea părului mai rar, cu formule lavabile și în tonuri cât mai deschise.