Main menu

header

823 4 2de Călin Popa şi Daniel Şuta

Chiar dacă mare parte a industriei frumuseții promovează modele nerealiste și un soi de perfecțiune care nu este accesibilă în viața de fiecare zi pentru persoanele obișnuite, rutina aplicării machiajului aduce o serie de beneficii psihice incontestabile.

Induce calm și echilibru interior

Studii numeroase au pus în evidență, chiar în condiții de restricții generate de criza sanitară mondială, că aplicarea zilnică a machiajului este în sine o rutină care poate face o persoană să se simtă mult mai bine. Chiar dacă nu este afișată în exterior, îngrijirea atentă a chipului și o împrospătare regulată fac minuni pentru psihic. Potrivit specialiștilor, aplicarea machiajului poate avea accente meditative, de confruntare în fața oglinzii cu propriul chip, care devine mult mai expresiv odată cu fardul și reconectează persoana cu ea însăși. De asemenea, aceste gesturi au capacitatea de a induce o stare de calm și de echilibru interior.

Reduce anxietatea

Transformarea zilnică a imaginii proprii cu ajutorul chiar și al unui minimum de machiaj poate reduce gradul de anxietate, întrucât afișarea unui chip proaspăt face o persoană mult mai încrezătoare în ea însăși. În același timp, această rutină veche de când lumea are capacitatea de a combate stresul. Potrivit experților, de la simpla îmbujorare a pomeților până la rimelul care conferă profunzime privirii înaintea unei ședințe online, orice gest de înfrumusețare scade încărcătura negativă care vine odată cu contemplarea unui chip obosit. „Anxietatea se referă la nesiguranță, este despre gândire dominată de idei nesănătoase. Rutina zilnică a aplicării machiajului este o activitate structurată, care furnizează predictibilitate și astfel contribuie la reducerea anxietății”, explică psihoterapeutul Jonathan Alpert, din New York.

Distrage atenția de la dependențe

Potrivit rezultatelor unui studiu realizat în cadrul Școlii de Afaceri a Universității Booth, din Chicago, tutorialele care învață o persoană cum să se fardeze nu oferă neapărat abilitățile cele mai performante, dar pot institui o rutină care a demonstrat un beneficiu neașteptat: distragerea atenției persoanelor cu diverse dependențe. „Când am început să urmăresc aceste filmulețe pe internet și apoi am inițiat un obicei de a mă farda zilnic, am constatat că acest gest mă distrăgea de la problemele de alimentație”, a scris pe rețelele de socializare una dintre persoanele incluse în cercetare.

„Dacă mă simt stresată din orice motiv și mă așez în fața oglinzii pentru a aplica machiaj, acest gest mă calmează în maximum zece minute. De fiecare dată!“ (Jaclyn Hill, make-up blogger)