de Călin Popa şi Daniel Şuta
Anul 2020 a acutizat tendința spre minimalism a întregii planete, cu industria frumuseții fiind nevoită să se adapteze rapid la a promova înfrumusețarea cu mai puțin, mai natural și mai bun, pentru a-și menține profiturile însemnate.
Rutina bazată pe natural
Pandemia care bântuie planeta de mai bine de un an a marcat, în paralel cu limitarea mobilității, o întoarcere a oamenilor spre natural, spre ei înșiși și a consemnat concluzia că de fapt nu este nevoie de atât de multe produse pentru confort, înfrumusețare sau alimentație. Întregul trend minimalist implică și conceptul de skinimalism, o viziune nouă asupra rutinei de înfrumusețare, cu o abordare holistică, bazată pe natural. Practic, oamenii nu au renunțat la înfrumusețare, doar și-au schimbat mentalitatea, aliniind cererile către industrie unui trend mondial care vorbește despre combaterea risipei, a poluării, a plasticului și a chimicalelor. Potrivit experților, skinimalismul este marele trend curent în industria frumuseții și niciun brand care se respectă nu-l poate ignora.
„Postul tenului” favorizează regenerarea pielii de la sine
Abordarea minimalistă a rutinei de înfrumusețare implică, practic, promovarea texturii naturale a pielii, cu intervenție redusă asupra mecanismelor biologice ale epidermei. În detaliu, skinimalismul se referă la identificarea acelor produse cosmetice care au acțiune multiplă și care asigură sănătatea și strălucirea tenului în mod natural, fără a adăuga prea multe straturi de cosmetice. Cei zece pași de înfrumusețare se reduc astfel considerabil, trendul pornit din Japonia implicând aplicarea unui produs care să rezolve cam toate problemele. De asemenea, mai mulți experți au dat tonul unui trend care a fost intitulat „postul tenului”, o perioadă în care pielea este lăsată să respire fără make-up, pentru a se regenera de la sine.
Reducere de timp, de bani și de... experimente eșuate
Potrivit experților care au remarcat trendul, intrarea înfrumusețării în era skinimalismului se traduce efectiv prin reducerea timpului alocat procedurilor de make-up, prin economie de bani, dat fiind faptul că straturile de fard dispar, precum și prin evitarea erorilor care pot interveni atunci când se experimentează diverse formule cosmetice care pot avea efect de-a dreptul nefast, mai ales în cazul tenurilor sensibile sau acneice. De altfel, pandemia și carantinarea la domiciliu au agravat sau uneori chiar au generat afecțiuni ale pielii, astfel încât skinimalismul a devenit nu doar o opțiune, ci chiar o necesitate pentru mulți.
Un produs, mai multe funcții
Pornind de la ideea de bază a skinimalismului, care cere schimbarea ideii că defectele trebuie neapărat acoperite cu fard și este centrată, în schimb, pe sănătatea pielii, așa cum este aceasta, cu nevoi unice și personalizate pentru fiecare persoană, trendul înfrumusețării natural și cu strictul necesar elimină clișeul tenului de porțelan. Odată adoptată gândirea că fiecare chip are particularitățile proprii, adepții skinimalismului păstrează doar acele produse menite să asigure sănătatea tenului pe termen lung, iar când fac noi achiziții, se axează pe acele cosmetice care îndeplinesc mai multe funcții și acoperă o paletă mai largă de nevoi ale pielii. De pildă, atunci când o persoană caută un serum cu vitamina C, poate alege o formulă care să conțină în plus și acid hialuronic, astfel încât să beneficieze, pe lângă antioxidanți și eliminarea efectelor radicalilor liberi, de suplețe și de fermitate a tenului.
Serumuri cu pipeta
Adepții skinimalismului au trecut de ceva vreme la formulele lichide ale cosmeticelor, iar brandurile au prins din zbor această tendință, punându-și imaginația la contribuție pe direcția recipientelor și ambalajelor. Astfel, o nouă generație de serumuri aplicabile fără să se piardă nicio picătură, în sticluțe care folosesc sistemul de picurare al pipetelor, a fost pusă la dispoziția clienților de Aptar Beauty+Home, care a imaginat un picurător revoluționar, ce permite formulei cosmetice suficientă larghețe pentru a livra produsul, precum și un sistem de strângere care nu permite intrarea aerului după utilizare. Star Drop se comprimă cu ușurință, cu o singură mână, și lasă să se scurgă cantitatea optimă de produs, cu ajutorul adaptării unui sistem de valve care taie automat fluxul de serum în clipa în care presiunea manuală nu mai este exercitată.
Yoga facială stimulează oxigenarea
Specialiștii în înfrumusețare au creionat și o altă tendință în skinimalism: introducerea exercițiilor de yoga pentru față în rutina de înfrumusețare naturală. Aceasta este o cale eficientă de a stimula oxigenarea celulelor pielii, de a reduce tensiunea la nivelul feței și de a conferi strălucire tenului relaxat. Câteva exerciții cu efect rapid sunt următoarele: inspirați profund și cu gura închisă, suflați aerul în interiorul obrajilor, pentru ca pielea de la exterior să fie întinsă și cât mai elastică - repetați exercițiul de cinci ori; trageți obrajii în interior, ca atunci când beți cu paiul, mențineți poziția pentru câteva secunde, apoi eliberați; deschideți gura, ca și cum ați scoate un țipăt și, în același timp, întindeți fruntea, faceți ochii mari și scoateți limba - repetați mișcarea de trei ori, pentru cinci secunde; faceți ochii mari și ridicați sprâncenele, uitați-vă într-un punct fix timp de zece secunde - repetați exercițiul de cinci ori.
Curăţare, hidratare, protecţie
Skinimalismul are în centru trei reguli simple: curățare, hidratare, protecție. Mai precis, se aplică un produs care ajută la eliminarea impurităților de la nivelul tenului, iar la intervale regulate se realizează și o exfoliere blândă. Skinimalismul implică renunțarea la tonere și, în schimb, aplicarea unei loțiuni care hidratează în profunzime, iar la final, a unei formule de protecție în fața efectelor nocive ale radiațiilor UV, printre care cele mai grave sunt creșterea riscului de cancer de piele și accelerarea îmbătrânirii. O altă componentă a skinimalismului este apelul la formulele de măști naturale, cu ingrediente din bucătărie. De pildă, o exfoliere de excepție se poate realiza dintr-un amestec de două linguriţe cu bicarbonat de sodiu și o linguriţă cu apă călduţă. Cu mişcări circulare, se presează masca pe faţă, gât şi decolteu, iar după cinci minute, se clăteşte pielea, tot cu apă călduţă.