de Călin Popa şi Florica Pintea
În ultima perioadă, tatuajul pare să fi intrat în era electronică, cu desene în culori vibrante, obținute cu ajutorul unor minicircuite asemănătoare celor folosite în medicină. Arta decorării corpului a trecut o nouă frontieră și devine un trend.
Nuanțele se schimbă de la un moment la altul
Specialistul în tatuaje Kayla Newell, din Portland, folosește de ceva vreme culorile fluorescente, care strălucesc în lumină ultravioletă și schimbă complet ce se știa despre această artă a decorării corpului. Mai nou, Newell experimentează o tehnică ce se răspândește cu repeziciune în Oregon: tatuajul electronic, notează BBC. Cercetătorii care au creat minicircuitele folosite pentru monitorizarea funcțiilor vitale au inspirat acest trend. „Aceeași tehnologie poate fi utilizată în artă, schimbând complet culorile tatuajului de la un moment la altul. Un desen ar putea fi acum strălucitor sau să aibă o sursă interioară, pentru ca în scurt timp să-și schimbe nuanța. Este ceva extraordinar”, detaliază Newell.
Dioda organică emite strălucire galben-verzuie
Moda s-a răspândit rapid, prin intermediul rețelelor de socializare, și a devenit un trend pe care l-au preluat numeroși artiști care experimentează cu tatuaje și care se întrec în efecte vizuale, postându-și operele sub formă de minineoane, în culori mișcătoare, în tot felul de producții video. O echipă de experți din Italia, în frunte cu Virgilio Mattoli, a reușit să realizeze desene complexe, dar acestea nu sunt sub piele, ci la suprafața sa, sistemul incluzând o folie din hârtie care alunecă în contact cu apa, aidoma unui tatuaj de transfer. Acest tip de desen cibernetic este realizat în straturi, iar printre componente se află electrozi flexibili și o diodă organică, în stare să emită strălucire galben-verzuie. „Dacă și asta se poate printa, teoretic se poate printa orice”, argumentează Mattoli. Momentan, echipa lucrează la durata sistemului, care încă este redusă, și urmează să testeze noul tatuaj pe pielea umană.
Cerneală cu nanofire din argint
În viitorul nu foarte îndepărtat, acest tip de tatuaje vor fi deopotrivă decorative, așadar o formă de artă, și o funcție pentru sănătate, având integrate minicircuite și senzori, pentru monitorizarea stării unui pacient, a ritmului inimii sau a nivelului de hidratare. Deși prototipul este în faza de analiză și adaptare la pielea umană, reprezintă un mare pas înainte și va putea fi utilizat, potrivit unor teste anterioare, pe acele zone ale corpului care sunt flexibile, cum sunt, de pildă, degetele. Specialiștii au experimentat un tip special de cerneală, cu nanofire din argint, care, odată printată pe corp, conduce electricitate și poate avea atașată o mică lumină LED care reacționează atunci când sistemul este activat. Pe lângă scopul medical, tehnologia poate fi folosită și strict artistic. „Am stat de vorbă cu foarte mulți amatori de tatuaje care au fost impresionați de felul în care poate arăta un desen cu nanofire din argint”, declară Newell.
Rețea de monitorizare a funcțiilor vitale
Artiștii care iau în calcul realizarea noului tip de tatuaje își imaginează deja viitoarele formule cu desen invizibil care va putea fi observat doar în momentul în care este activată lumina, de modele cu strălucire metalică sau la infinitele variante de combinații coloristice. În altă parte din SUA, experții de la Universitatea din Texas au definitivat modelul unui tatuaj a cărui lumină este proiectată în direcție opusă. „Noua tehnologie este aplicată sub formă de tatuaj flexibil, se află la suprafața pielii și lasă lumina să pătrundă în epidermă, până la vasele de sânge”, afirmă cercetătorul Nanshu Lu, conducătorul echipei care a realizat produsul. Specialiștii au testat felul în care un tatuaj aplicat pe vârful degetelor pacienților, inclusiv ale celor infectați cu COVID-19, poate înlocui sistemele greoaie care se folosesc în prezent în același scop. De asemenea, tatuajul poate fi folosit pe alte zone ale corpului, de la gât la cap. Datele stocate sunt trimise către un computer. „Putem ajunge, prin aceste tatuaje, să vedem în timp real dacă pacientul cu care stăm de vorbă are un puls care crește brusc”, explică Lu.
Formulă semipermanentă din materiale biocompatibile
Tatuajul semipermanent este în continuare foarte popular, întrucât se adresează și celor care au ezitat să-și facă un astfel de desen și s-ar putea răzgândi, precum și celor pentru care însemnătatea sau simbolistica respectivei opere nu mai este relevantă după o perioadă. În aceste condiții, tatuajul de acest tip este un compromis perfect. Un studio din Brookyn realizează tatuaje semipermanente care durează maximum un an și jumătate. Deschis recent cu această formulă în premieră, studioul permite, practic, o nesfârșită experimentare pe direcția decorării corpului. Totul se datorează unui tip special de cerneală, considerată revoluționară, dezvoltată de specialiști dermatologi după șase ani de cercetări și de experimente. Soluția rezultată este realizată din materiale biocompatibile, testată din perspectivă medicală și se dizolvă treptat. Disponibilă momentan doar în negru, noua tehnologie a devenit rapid foarte populară prin spectaculozitate, fiind la mare căutare printre adepții modei punk, rock sau ai stilului gotic, care plătesc între 175 și 450 de dolari, în funcție de complexitatea și dimensiunile desenului dorit.
Desenele Black Light, un risc asumat
Tatuajele UV, cunoscute sub numele de Black Light, sunt realizate cu o cerneală specială, care devine vizibilă sub o lumină „neagră”, fiind invizibile în lumina normală. În ultima perioadă, și acest tip de tatuaje cunoaște o mare răspândire, chiar dacă are anumite semnale de alarmă. Lumina „neagră” are efect asupra cernelii speciale utilizate pentru desen, conferindu-i culori diferite și un aspect cât se poate de captivant. Majoritatea acestor tatuaje UV sunt plasate pe părţile vizibile ale corpului, cum ar fi față, spate, braţe şi picioare. Preocupările de securitate din saloanele de tatuaje cu privire la execuţia desenelor Black Light se referă la substanţele chimice care intră în compoziţia pigmentului și care nu ar oferi 100% siguranţă medicală. Pe lângă numărul de iritații raportate, care este ceva mai mare, este vorba și despre prezența fosforului în acest tip de pigment, iar substanța a intrat pe lista celor care pot cauza cancer. Potrivit artiștilor care realizează tatuaje, încă nu există date certe despre aceste potențiale efecte, așa încât mulți artiști din lume continuă să realizeze astfel de tatuaje pentru clienții care își asumă riscul.