Main menu

header

830 5 1de Simona Soare Ghișea şi Florica Pintea

Fie că sunt moștenite genetic, fie că sunt provocate de oboseală, cearcănele pot fi greu de camuflat chiar și printr-un machiaj profesional. Acestea afectează atât adulții, cât și copiii. Medicina naturistă vă vine în ajutor printr-o serie de remedii menite să diminueze și chiar să elimine umbrele vineții sau maronii de sub ochi.

Sucul de cartofi, ajutor de nădejde

Specialiștii în cosmetică vă recomandă să evitați frecarea ochilor, pentru că aceasta accentuează cearcănele și contribuie la apariția ridurilor. Infuzia din petale de trandafir (Rosa Damascena) revigorează pielea sensibilă și vă scapă de umflături și roșeață. Aveți nevoie doar de petalele proaspete ale unui trandafir și de un pahar cu apă fierbinte. Clătiți petalele și așezați-le într-o cratiță mică. Turnați paharul cu apă peste acestea și lăsați conținutul să se răcească. Înmuiați două dischete de bumbac și lăsați-le 20 de minute să acționeze pe zona de sub ochi. Repetați procedura dimineața și seara. Puteți păstra infuzia la frigider, pentru câteva zile. Un alt remediu eficient este sucul de cartofi cruzi. Radeți doi cartofi și folosiți sucul obținut pentru a înmuia două dischete demachiante, pe care le puteți aplica apoi sub ochi, pentru 15 minute. Cartofii conțin o substanță ce ajută la depigmentarea pielii, conferindu-i un aspect luminos. Clătiți bine zona cu apă rece. Puteți să aplicați remediul de cel puțin trei ori pe săptămână.

Sucul de roșii are efect de albire a pielii

Antioxidanţii conținuți de ceaiul verde ajută atât la dezumflarea ochilor obosiţi, cât şi la eliminarea cearcănelor. Introduceți două pliculețe de ceai verde în apă fierbinte și lăsați-le la infuzat zece minute. Puneți pliculețele la răcit în frigider 15 minute, apoi așezați-le pe pleoape timp de 20 de minute. Și sucul de roșii și cel de lămâie au proprietăți de albire, ce oferă pielii un aspect mai luminos. Amestecați câte două lingurițe din fiecare suc și aplicați soluția pe zona de sub ochi, lăsând-o să acționeze zece minute. Clătiți cu apă rece. Efectele se vor vedea, dacă aplicați remediul o dată pe zi, timp de două săptămâni.

Masca facială cu turmeric reduce inflamația

Și zațul de cafea are proprietăți antiinflamatoare. Acesta ajută la menținerea elasticității pielii, conținutul de cofeină protejând împotriva razelor UV și îmbunătățind circulația sângelui din zona ochilor. Amestecați zațul rămas de la prepararea cafelei cu patru picături de ulei de cocos și aplicați pasta rezultată pe zona de sub ochi. Preparatul trebuie lăsat să acționeze 15 minute, iar apoi poate fi îndepărtat cu un servețel umed. Repetați până când sunteți mulțumiți de rezultat. Un alt remediu valoros este turmericul, care are efecte antioxidante și antiinflamatoare. Pentru a prepara remediul împotriva cearcănelor, aveți nevoie de două linguri cu turmeric și de două linguri cu suc de ananas. Din acest amestec, va rezulta o pastă groasă, pe care o puteți aplica pe zona afectată. Lăsați-o să acționeze timp de zece minute și apoi tamponați ușor cu o dischetă umedă. Evitați pleoapele, pentru că riscați ca pasta să vă intre în ochi.

Pliculeţele umede şi reci de ceai negru, aplicate pe ochi, reduc cearcănele

Pot fi cauzate de anumite medicamente

O alimentație necorespunzătoare, caracterizată printr-un deficit de nutrienți, în special de vitamina K și de vitamina B12, dar și de fier și acid folic, poate determina apariția cearcănelor. Alergiile reprezintă un alt factor declanșator. În cazul acestora, apar mâncărimi în jurul ochilor, care duc la scărpinare, favorizând astfel întunecarea pielii. Medicamentele vasodilatatoare pot avea același efect. În plus, sinuzita și răcelile cresc presiunea vasculară și conduc la paliditate. De asemenea, fumatul, consumul de alcool, stresul, anemia, dar și unele boli endocrine, pot contribui la formarea cearcănelor.