Main menu

header

844 4 2de Călin Popa şi Florica Pintea

O nouă cercetare revoluționează maniera de a aborda încărunțirea care apare în urma unui stres major, susținând că acest proces este reversibil și contrazicând astfel o veche credință potrivit căreia părul albit din motiv de presiune psihică rămâne permanent astfel.

Întoarcere automată la pigmentarea din tinerețe

O veche legendă spune că părul Reginei Maria Antoaneta a încărunțit brusc în noaptea dinaintea decapitării suveranei franceze, în 1791. Ca orice mit, și acesta are un sâmbure de adevăr - potrivit cercetătorilor de la Universitatea Columbia, din SUA, există o legătură demonstrabilă științific între stresul major și încărunțirea accelerată. Dar, spre deosebire de afirmația că această albire este definitivă, experții americani au reușit să pună în evidență faptul că procesul este reversibil și mai ales că, odată eliminat factorul de stres, firul de păr încărunțit se întoarce la nuanța sa inițială. „Înțelegerea mecanismelor care permit părului devenit cenușiu să revină la pigmentarea din tinerețe ar putea oferi noi indicii despre îmbătrânirea umană în general și despre modul în care este aceasta influențată de stres”, explică specialistul Martin Picard, autor al cercetării.

Albirea revine odată cu anxietatea

Deși oamenii au crezut de multă vreme că stresul psihologic poate accelera încărunțirea, oamenii de știință au cercetat această legătură, în condițiile în care nu se pot corela cu precizie perioadele de anxietate cu pigmentarea părului la nivel folicular. Experții americani au analizat fire individuale de la mai mulți voluntari, iar rezultatele au fost puse în corelare cu un jurnal de stres al fiecărui participant. „S-a observat rapid că unele fire de păr cărunt își pot recăpăta în mod natural culoarea originală, atunci când stresul este eliminat. Unul dintre voluntari a plecat în vacanță și unele fire de păr de pe capul său au revenit la nuanța din tinerețe exact în acea perioadă”, spune Picard. Pentru a-și testa mai departe observațiile, cercetătorii au legat din nou observațiile de jurnalele de stres și au constatat că, odată ce această stare se întoarce, încărunțirea se reia.

„La vârsta mijlocie, când părul este aproape de pragul încărunțirii, stresul îl va împinge peste acest prag și va trece la nuanțele de gri. Albirea părului este reversibilă” (dermatolog Ralf Paus)

Informaţii despre istoricul biologic

Există un număr tot mai mare de dovezi prin care oamenii de știință demonstrează că îmbătrânirea umană nu este un proces biologic liniar, fix, dar care, în schimb, poate, cel puțin parțial, să fie oprit sau chiar inversat. „Așa cum inelele dintr-un trunchi de copac conțin informații despre ultimele decenii din viața exemplarului, părul oamenilor conține informații despre istoricul nostru biologic. „Când firele de păr sunt încă sub piele, ca foliculi, ele sunt supuse influenței hormonilor de stres și altor fenomene care se întâmplă în mintea și în corpul omului. Odată ce firele de păr cresc din scalp, acestea se întăresc și cristalizează permanent aceste expuneri într-o formă stabilă”, adaugă Picard.